Overschatten we het hydraulisch functioneren van wadi’s en doorlatende verharding?

Floris Boogaard, Bert Rozendaal, Gerrit Pieter Roetert Steenbruggen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Overheden, kennisinstituten en adviesbureaus vragen zich af of de klimaatadaptieve regenwatervoorzieningen die de laatste decennia op veel plaatsen zijn aangelegd, ook op lange termijn goed zullen functioneren. Onderzoek in Dalfsen leert dat de infiltratiecapaciteiten van wadi’s voldoende zijn om het water binnen enkele uren te verwerken. De infiltratiecapaciteit kan bij opeenvolgende buien echter tot een derde van de initiële capaciteit afnemen. Dit effect is bij velen onbekend en wordt vrijwel nooit in hydraulische modellen opgenomen. Hierdoor wordt het functioneren van regenwatervoorzieningen bij opeenvolgende (grote) buien vaak overschat.
Original languageDutch
Number of pages8
JournalH2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling
Volume2017
Publication statusPublished - 21 Jun 2017

Cite this

@article{fc95b7214061436a9969f83664752946,
title = "Overschatten we het hydraulisch functioneren van wadi’s en doorlatende verharding?",
abstract = "Overheden, kennisinstituten en adviesbureaus vragen zich af of de klimaatadaptieve regenwatervoorzieningen die de laatste decennia op veel plaatsen zijn aangelegd, ook op lange termijn goed zullen functioneren. Onderzoek in Dalfsen leert dat de infiltratiecapaciteiten van wadi’s voldoende zijn om het water binnen enkele uren te verwerken. De infiltratiecapaciteit kan bij opeenvolgende buien echter tot een derde van de initi{\"e}le capaciteit afnemen. Dit effect is bij velen onbekend en wordt vrijwel nooit in hydraulische modellen opgenomen. Hierdoor wordt het functioneren van regenwatervoorzieningen bij opeenvolgende (grote) buien vaak overschat.",
keywords = "watermanagement",
author = "Floris Boogaard and Bert Rozendaal and {Roetert Steenbruggen}, {Gerrit Pieter}",
year = "2017",
month = "6",
day = "21",
language = "Dutch",
volume = "2017",
journal = "H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling",
issn = "0166-8439",
publisher = "Nijgh",

}

Overschatten we het hydraulisch functioneren van wadi’s en doorlatende verharding? / Boogaard, Floris; Rozendaal, Bert; Roetert Steenbruggen, Gerrit Pieter.

In: H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling, Vol. 2017, 21.06.2017.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Overschatten we het hydraulisch functioneren van wadi’s en doorlatende verharding?

AU - Boogaard, Floris

AU - Rozendaal, Bert

AU - Roetert Steenbruggen, Gerrit Pieter

PY - 2017/6/21

Y1 - 2017/6/21

N2 - Overheden, kennisinstituten en adviesbureaus vragen zich af of de klimaatadaptieve regenwatervoorzieningen die de laatste decennia op veel plaatsen zijn aangelegd, ook op lange termijn goed zullen functioneren. Onderzoek in Dalfsen leert dat de infiltratiecapaciteiten van wadi’s voldoende zijn om het water binnen enkele uren te verwerken. De infiltratiecapaciteit kan bij opeenvolgende buien echter tot een derde van de initiële capaciteit afnemen. Dit effect is bij velen onbekend en wordt vrijwel nooit in hydraulische modellen opgenomen. Hierdoor wordt het functioneren van regenwatervoorzieningen bij opeenvolgende (grote) buien vaak overschat.

AB - Overheden, kennisinstituten en adviesbureaus vragen zich af of de klimaatadaptieve regenwatervoorzieningen die de laatste decennia op veel plaatsen zijn aangelegd, ook op lange termijn goed zullen functioneren. Onderzoek in Dalfsen leert dat de infiltratiecapaciteiten van wadi’s voldoende zijn om het water binnen enkele uren te verwerken. De infiltratiecapaciteit kan bij opeenvolgende buien echter tot een derde van de initiële capaciteit afnemen. Dit effect is bij velen onbekend en wordt vrijwel nooit in hydraulische modellen opgenomen. Hierdoor wordt het functioneren van regenwatervoorzieningen bij opeenvolgende (grote) buien vaak overschat.

KW - watermanagement

M3 - Article

VL - 2017

JO - H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling

JF - H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling

SN - 0166-8439

ER -