Ouders met ernstige psychische aandoeningen; epidemiologische gegevens

Peter van der Ende, L. Korevaar, J.T. van Busschbach, Durk Wiersma

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

70 Downloads (Pure)

Abstract

ACHTERGROND
Er is groeiende aandacht voor de hulpvragen rondom ouderschap van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Weinig is echter bekend over de omvang van deze groep.
DOEL
Schatten van het aantal ouders van 18-64 jaar oud in Nederland met ernstige psychische aandoeningen, mede om het benodigde zorgaanbod te bepalen.
METHODE
Door het combineren van informatie uit epidemiologische studies werd een indicatie verkregen over het voorkomen van ouderschap bij mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen.
RESULTATEN
Van alle patiënten met ernstige psychische aandoeningen had naar schatting 48% kinderen. De omvang van deze groep ouders was 0,9% van de bevolking tussen 18 jaar en 65 jaar en dit waren 68.000 mensen voor het jaar 2009.
CONCLUSIE
Bij bijna de helft van de mensen van 18-64 jaar met ernstige psychische aandoeningen dient de hulpverlening alert te zijn op potentiële behoefte aan ondersteuning bij het vervullen van de ouderrol. Betere registratie van mogelijke problemen in de ouder-kindrelatie is noodzakelijk voor een adequate sturing van het zorgaanbod, zowel op individueel als op macroniveau
Original languageDutch
Pages (from-to)851-856
JournalTijdschrift voor psychiatrie
Volume53
Issue number11
Publication statusPublished - 2011

Keywords

  Cite this

  van der Ende, P., Korevaar, L., van Busschbach, J. T., & Wiersma, D. (2011). Ouders met ernstige psychische aandoeningen; epidemiologische gegevens. Tijdschrift voor psychiatrie, 53(11), 851-856.
  van der Ende, Peter ; Korevaar, L. ; van Busschbach, J.T. ; Wiersma, Durk. / Ouders met ernstige psychische aandoeningen; epidemiologische gegevens. In: Tijdschrift voor psychiatrie. 2011 ; Vol. 53, No. 11. pp. 851-856.
  @article{471e4bad91254609a96fe291976b06f9,
  title = "Ouders met ernstige psychische aandoeningen; epidemiologische gegevens",
  abstract = "ACHTERGRONDEr is groeiende aandacht voor de hulpvragen rondom ouderschap van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Weinig is echter bekend over de omvang van deze groep. DOELSchatten van het aantal ouders van 18-64 jaar oud in Nederland met ernstige psychische aandoeningen, mede om het benodigde zorgaanbod te bepalen. METHODEDoor het combineren van informatie uit epidemiologische studies werd een indicatie verkregen over het voorkomen van ouderschap bij mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. RESULTATENVan alle pati{\"e}nten met ernstige psychische aandoeningen had naar schatting 48{\%} kinderen. De omvang van deze groep ouders was 0,9{\%} van de bevolking tussen 18 jaar en 65 jaar en dit waren 68.000 mensen voor het jaar 2009. CONCLUSIEBij bijna de helft van de mensen van 18-64 jaar met ernstige psychische aandoeningen dient de hulpverlening alert te zijn op potenti{\"e}le behoefte aan ondersteuning bij het vervullen van de ouderrol. Betere registratie van mogelijke problemen in de ouder-kindrelatie is noodzakelijk voor een adequate sturing van het zorgaanbod, zowel op individueel als op macroniveau",
  keywords = "epidemiologie, psychische aandoeningen, ouderschap",
  author = "{van der Ende}, Peter and L. Korevaar and {van Busschbach}, J.T. and Durk Wiersma",
  year = "2011",
  language = "Dutch",
  volume = "53",
  pages = "851--856",
  journal = "Tijdschrift voor psychiatrie",
  issn = "0303-7339",
  publisher = "Tijdstroom",
  number = "11",

  }

  van der Ende, P, Korevaar, L, van Busschbach, JT & Wiersma, D 2011, 'Ouders met ernstige psychische aandoeningen; epidemiologische gegevens' Tijdschrift voor psychiatrie, vol. 53, no. 11, pp. 851-856.

  Ouders met ernstige psychische aandoeningen; epidemiologische gegevens. / van der Ende, Peter; Korevaar, L.; van Busschbach, J.T.; Wiersma, Durk.

  In: Tijdschrift voor psychiatrie, Vol. 53, No. 11, 2011, p. 851-856.

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Ouders met ernstige psychische aandoeningen; epidemiologische gegevens

  AU - van der Ende, Peter

  AU - Korevaar, L.

  AU - van Busschbach, J.T.

  AU - Wiersma, Durk

  PY - 2011

  Y1 - 2011

  N2 - ACHTERGRONDEr is groeiende aandacht voor de hulpvragen rondom ouderschap van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Weinig is echter bekend over de omvang van deze groep. DOELSchatten van het aantal ouders van 18-64 jaar oud in Nederland met ernstige psychische aandoeningen, mede om het benodigde zorgaanbod te bepalen. METHODEDoor het combineren van informatie uit epidemiologische studies werd een indicatie verkregen over het voorkomen van ouderschap bij mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. RESULTATENVan alle patiënten met ernstige psychische aandoeningen had naar schatting 48% kinderen. De omvang van deze groep ouders was 0,9% van de bevolking tussen 18 jaar en 65 jaar en dit waren 68.000 mensen voor het jaar 2009. CONCLUSIEBij bijna de helft van de mensen van 18-64 jaar met ernstige psychische aandoeningen dient de hulpverlening alert te zijn op potentiële behoefte aan ondersteuning bij het vervullen van de ouderrol. Betere registratie van mogelijke problemen in de ouder-kindrelatie is noodzakelijk voor een adequate sturing van het zorgaanbod, zowel op individueel als op macroniveau

  AB - ACHTERGRONDEr is groeiende aandacht voor de hulpvragen rondom ouderschap van mensen met ernstige psychische aandoeningen. Weinig is echter bekend over de omvang van deze groep. DOELSchatten van het aantal ouders van 18-64 jaar oud in Nederland met ernstige psychische aandoeningen, mede om het benodigde zorgaanbod te bepalen. METHODEDoor het combineren van informatie uit epidemiologische studies werd een indicatie verkregen over het voorkomen van ouderschap bij mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen. RESULTATENVan alle patiënten met ernstige psychische aandoeningen had naar schatting 48% kinderen. De omvang van deze groep ouders was 0,9% van de bevolking tussen 18 jaar en 65 jaar en dit waren 68.000 mensen voor het jaar 2009. CONCLUSIEBij bijna de helft van de mensen van 18-64 jaar met ernstige psychische aandoeningen dient de hulpverlening alert te zijn op potentiële behoefte aan ondersteuning bij het vervullen van de ouderrol. Betere registratie van mogelijke problemen in de ouder-kindrelatie is noodzakelijk voor een adequate sturing van het zorgaanbod, zowel op individueel als op macroniveau

  KW - epidemiologie

  KW - psychische aandoeningen

  KW - ouderschap

  M3 - Article

  VL - 53

  SP - 851

  EP - 856

  JO - Tijdschrift voor psychiatrie

  JF - Tijdschrift voor psychiatrie

  SN - 0303-7339

  IS - 11

  ER -