Organisatiekracht in bewonersinitiatieven: ondersteuning en activering van bewonersgroepen, in het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit van het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta Leeft!

Jannie Rozema, Nynke Walstra, Nelleke Stegeman

Research output: Book/ReportReportProfessional

46 Downloads (Pure)

Abstract

In het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit (WLP Eemsdelta leeft!) hebben sociaalwerkers van twee welzijnsorganisaties (ASWA - Appingedam en SW&D, Delfzijl) bewonersgroepen in drie gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum) ondersteund voor de ontwikkeling van hun organisatiekracht ten behoeve van initiatieven voor leefbaarheid in het dorp, de buurt of de straat. De focus lag op de bewoners - hoe ontwikkelen zij zich, de sociaalwerkers - hoe sluiten zij aan bij de bewoners en de gemeentelijke contactpersonen - hoe faciliterend zijn zij? Uit het begeleidende onderzoek dat een activerend karakter had bleek vooral dat de bewoners hun organisatiekracht hoog inschatten, terwijl in de praktijk bleek dat de groepen (deels) uiteen vielen of hun doelen niet bereikten. Sociaalwerkers moeten dan ook meer aandacht besteden aan bronnen en oorzaken voor conflicten om de continuiteit in de groep te waarborgen. Gemeentelijke medewerkers bleken voor bewonersgroepen vaak onbereikbaar of onvoldoende behulpzaam. In de periode van het activerend onderzoek zijn de verbeterpunten ter harte genomen, in die zin heeft het activerend onderzoek gewerkt. De vragenlijst waarmee de organisatiekracht van bewoners is onderzocht is beschikbaar en als bijlage aan het rapport toegevoegd.
Original languageDutch
PublisherHanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte
Number of pages53
Publication statusPublished - May 2017

Cite this

Rozema, J., Walstra, N., & Stegeman, N. (2017). Organisatiekracht in bewonersinitiatieven: ondersteuning en activering van bewonersgroepen, in het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit van het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta Leeft! . Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte.
Rozema, Jannie ; Walstra, Nynke ; Stegeman, Nelleke. / Organisatiekracht in bewonersinitiatieven : ondersteuning en activering van bewonersgroepen, in het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit van het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta Leeft! . Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2017. 53 p.
@book{c4d2b8383ab5451db1694c283dd3e477,
title = "Organisatiekracht in bewonersinitiatieven: ondersteuning en activering van bewonersgroepen, in het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit van het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta Leeft!",
abstract = "In het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit (WLP Eemsdelta leeft!) hebben sociaalwerkers van twee welzijnsorganisaties (ASWA - Appingedam en SW&D, Delfzijl) bewonersgroepen in drie gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum) ondersteund voor de ontwikkeling van hun organisatiekracht ten behoeve van initiatieven voor leefbaarheid in het dorp, de buurt of de straat. De focus lag op de bewoners - hoe ontwikkelen zij zich, de sociaalwerkers - hoe sluiten zij aan bij de bewoners en de gemeentelijke contactpersonen - hoe faciliterend zijn zij? Uit het begeleidende onderzoek dat een activerend karakter had bleek vooral dat de bewoners hun organisatiekracht hoog inschatten, terwijl in de praktijk bleek dat de groepen (deels) uiteen vielen of hun doelen niet bereikten. Sociaalwerkers moeten dan ook meer aandacht besteden aan bronnen en oorzaken voor conflicten om de continuiteit in de groep te waarborgen. Gemeentelijke medewerkers bleken voor bewonersgroepen vaak onbereikbaar of onvoldoende behulpzaam. In de periode van het activerend onderzoek zijn de verbeterpunten ter harte genomen, in die zin heeft het activerend onderzoek gewerkt. De vragenlijst waarmee de organisatiekracht van bewoners is onderzocht is beschikbaar en als bijlage aan het rapport toegevoegd.",
keywords = "welzijnssector, leefbaarheid, sociaal werk, bewonersinitiatieven",
author = "Jannie Rozema and Nynke Walstra and Nelleke Stegeman",
year = "2017",
month = "5",
language = "Dutch",
publisher = "Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte",
address = "Netherlands",

}

Rozema, J, Walstra, N & Stegeman, N 2017, Organisatiekracht in bewonersinitiatieven: ondersteuning en activering van bewonersgroepen, in het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit van het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta Leeft! . Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte.

Organisatiekracht in bewonersinitiatieven : ondersteuning en activering van bewonersgroepen, in het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit van het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta Leeft! . / Rozema, Jannie; Walstra, Nynke; Stegeman, Nelleke.

Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2017. 53 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - Organisatiekracht in bewonersinitiatieven

T2 - ondersteuning en activering van bewonersgroepen, in het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit van het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta Leeft!

AU - Rozema, Jannie

AU - Walstra, Nynke

AU - Stegeman, Nelleke

PY - 2017/5

Y1 - 2017/5

N2 - In het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit (WLP Eemsdelta leeft!) hebben sociaalwerkers van twee welzijnsorganisaties (ASWA - Appingedam en SW&D, Delfzijl) bewonersgroepen in drie gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum) ondersteund voor de ontwikkeling van hun organisatiekracht ten behoeve van initiatieven voor leefbaarheid in het dorp, de buurt of de straat. De focus lag op de bewoners - hoe ontwikkelen zij zich, de sociaalwerkers - hoe sluiten zij aan bij de bewoners en de gemeentelijke contactpersonen - hoe faciliterend zijn zij? Uit het begeleidende onderzoek dat een activerend karakter had bleek vooral dat de bewoners hun organisatiekracht hoog inschatten, terwijl in de praktijk bleek dat de groepen (deels) uiteen vielen of hun doelen niet bereikten. Sociaalwerkers moeten dan ook meer aandacht besteden aan bronnen en oorzaken voor conflicten om de continuiteit in de groep te waarborgen. Gemeentelijke medewerkers bleken voor bewonersgroepen vaak onbereikbaar of onvoldoende behulpzaam. In de periode van het activerend onderzoek zijn de verbeterpunten ter harte genomen, in die zin heeft het activerend onderzoek gewerkt. De vragenlijst waarmee de organisatiekracht van bewoners is onderzocht is beschikbaar en als bijlage aan het rapport toegevoegd.

AB - In het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit (WLP Eemsdelta leeft!) hebben sociaalwerkers van twee welzijnsorganisaties (ASWA - Appingedam en SW&D, Delfzijl) bewonersgroepen in drie gemeenten (Delfzijl, Appingedam en Loppersum) ondersteund voor de ontwikkeling van hun organisatiekracht ten behoeve van initiatieven voor leefbaarheid in het dorp, de buurt of de straat. De focus lag op de bewoners - hoe ontwikkelen zij zich, de sociaalwerkers - hoe sluiten zij aan bij de bewoners en de gemeentelijke contactpersonen - hoe faciliterend zijn zij? Uit het begeleidende onderzoek dat een activerend karakter had bleek vooral dat de bewoners hun organisatiekracht hoog inschatten, terwijl in de praktijk bleek dat de groepen (deels) uiteen vielen of hun doelen niet bereikten. Sociaalwerkers moeten dan ook meer aandacht besteden aan bronnen en oorzaken voor conflicten om de continuiteit in de groep te waarborgen. Gemeentelijke medewerkers bleken voor bewonersgroepen vaak onbereikbaar of onvoldoende behulpzaam. In de periode van het activerend onderzoek zijn de verbeterpunten ter harte genomen, in die zin heeft het activerend onderzoek gewerkt. De vragenlijst waarmee de organisatiekracht van bewoners is onderzocht is beschikbaar en als bijlage aan het rapport toegevoegd.

KW - welzijnssector

KW - leefbaarheid

KW - sociaal werk

KW - bewonersinitiatieven

M3 - Report

BT - Organisatiekracht in bewonersinitiatieven

PB - Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte

ER -

Rozema J, Walstra N, Stegeman N. Organisatiekracht in bewonersinitiatieven: ondersteuning en activering van bewonersgroepen, in het kader van het Actieprogramma Sociale Vitaliteit van het Woon- en Leefbaarheidsplan Eemsdelta Leeft! . Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2017. 53 p.