Oral medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen

A. Vissink, Harriët Jager-Wittenaar, A. Visser, F.K.L. Spijkervet, R. Weissenbruch, A. van Nieuw Amerongen

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Smaak- en reukstoornissen kunnen leiden tot gewichtsverlies en soms tot gewichtstoename. Daarom vormt voedingsvoorlichting een essentieel onderdeel van de begeleiding en behandeling van een patiënt met een smaak- en reukstoornis. Bij reuk- en smaakstoornissen dient onderscheid te worden gemaakt tussen algemene voedingsadviezen en voedingsadviezen tijdens en na behandeling van een oncologisch proces door radio- en/of chemotherapie hiervan. Voedingsadviezen dienen ter verbetering van de voedingstoestand en het welbevinden van de patiënt. Bij ernstige problemen met de verwerking van een reuk- en/of smaakstoornis kan psychosociale ondersteuning worden overwogen.
Original languageDutch
Pages (from-to)208-211
JournalNederlands tijdschrift voor tandheelkunde
Volume120
Issue number4
Publication statusPublished - 2013

Cite this

Vissink, A., Jager-Wittenaar, H., Visser, A., Spijkervet, F. K. L., Weissenbruch, R., & van Nieuw Amerongen, A. (2013). Oral medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen. Nederlands tijdschrift voor tandheelkunde, 120(4), 208-211.
Vissink, A. ; Jager-Wittenaar, Harriët ; Visser, A. ; Spijkervet, F.K.L. ; Weissenbruch, R. ; van Nieuw Amerongen, A. / Oral medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen. In: Nederlands tijdschrift voor tandheelkunde. 2013 ; Vol. 120, No. 4. pp. 208-211.
@article{c920e0d2776b464e831221933a62e859,
title = "Oral medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen",
abstract = "Smaak- en reukstoornissen kunnen leiden tot gewichtsverlies en soms tot gewichtstoename. Daarom vormt voedingsvoorlichting een essentieel onderdeel van de begeleiding en behandeling van een pati{\"e}nt met een smaak- en reukstoornis. Bij reuk- en smaakstoornissen dient onderscheid te worden gemaakt tussen algemene voedingsadviezen en voedingsadviezen tijdens en na behandeling van een oncologisch proces door radio- en/of chemotherapie hiervan. Voedingsadviezen dienen ter verbetering van de voedingstoestand en het welbevinden van de pati{\"e}nt. Bij ernstige problemen met de verwerking van een reuk- en/of smaakstoornis kan psychosociale ondersteuning worden overwogen.",
keywords = "smaakstoornissen, reukstoornissen, voedingsadviezen, gewichtsverlies",
author = "A. Vissink and Harri{\"e}t Jager-Wittenaar and A. Visser and F.K.L. Spijkervet and R. Weissenbruch and {van Nieuw Amerongen}, A.",
year = "2013",
language = "Dutch",
volume = "120",
pages = "208--211",
journal = "Nederlands tijdschrift voor tandheelkunde",
issn = "0028-2200",
publisher = "Prelum",
number = "4",

}

Vissink, A, Jager-Wittenaar, H, Visser, A, Spijkervet, FKL, Weissenbruch, R & van Nieuw Amerongen, A 2013, 'Oral medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen', Nederlands tijdschrift voor tandheelkunde, vol. 120, no. 4, pp. 208-211.

Oral medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen. / Vissink, A.; Jager-Wittenaar, Harriët; Visser, A.; Spijkervet, F.K.L.; Weissenbruch, R.; van Nieuw Amerongen, A.

In: Nederlands tijdschrift voor tandheelkunde, Vol. 120, No. 4, 2013, p. 208-211.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Oral medicine 5. Voedingsadviezen bij en psychosociale aspecten van smaak- en reukstoornissen

AU - Vissink, A.

AU - Jager-Wittenaar, Harriët

AU - Visser, A.

AU - Spijkervet, F.K.L.

AU - Weissenbruch, R.

AU - van Nieuw Amerongen, A.

PY - 2013

Y1 - 2013

N2 - Smaak- en reukstoornissen kunnen leiden tot gewichtsverlies en soms tot gewichtstoename. Daarom vormt voedingsvoorlichting een essentieel onderdeel van de begeleiding en behandeling van een patiënt met een smaak- en reukstoornis. Bij reuk- en smaakstoornissen dient onderscheid te worden gemaakt tussen algemene voedingsadviezen en voedingsadviezen tijdens en na behandeling van een oncologisch proces door radio- en/of chemotherapie hiervan. Voedingsadviezen dienen ter verbetering van de voedingstoestand en het welbevinden van de patiënt. Bij ernstige problemen met de verwerking van een reuk- en/of smaakstoornis kan psychosociale ondersteuning worden overwogen.

AB - Smaak- en reukstoornissen kunnen leiden tot gewichtsverlies en soms tot gewichtstoename. Daarom vormt voedingsvoorlichting een essentieel onderdeel van de begeleiding en behandeling van een patiënt met een smaak- en reukstoornis. Bij reuk- en smaakstoornissen dient onderscheid te worden gemaakt tussen algemene voedingsadviezen en voedingsadviezen tijdens en na behandeling van een oncologisch proces door radio- en/of chemotherapie hiervan. Voedingsadviezen dienen ter verbetering van de voedingstoestand en het welbevinden van de patiënt. Bij ernstige problemen met de verwerking van een reuk- en/of smaakstoornis kan psychosociale ondersteuning worden overwogen.

KW - smaakstoornissen

KW - reukstoornissen

KW - voedingsadviezen

KW - gewichtsverlies

M3 - Article

VL - 120

SP - 208

EP - 211

JO - Nederlands tijdschrift voor tandheelkunde

JF - Nederlands tijdschrift voor tandheelkunde

SN - 0028-2200

IS - 4

ER -