Opvattingen en verwachtingen van moeders op het Groninger platteland

Jeannette Doornenbal, Bé Poolman (First author), P.P.M. Leseman, A. E. M. G. Minnaert

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

Abstract

Diverse onderzoeken die inzicht trachten te verkrijgen in de grote verschillen in taalprestaties van jonge kinderen in Noordoost Groningen, maakten duidelijk dat deze verschillen een intergenerationele achtergrond hebben. Opvattingen van ouders ten aanzien van opvoeding en onderwijs en hun verwachtingen van kinderen spelen daarbij een belangrijke rol. Eerder onderzoek maakte duidelijk dát opvattingen en verwachtingen van ouders verband houden met de taalprestaties van kinderen. In deze studie worden de opvattingen en verwachtingen van dertien moeders uit de genoemde regio geëxpliciteerd door middel van diepte-interviews. Analyse van de gesprekken leverde vier profielen op: Klassieke plattelanders, Stedelingen en nieuwe plattelanders, Zelfbewusten en Distantiërenden die zich onderscheiden in de mate waarin de eigen opvoeding wordt voortgezet en de mate waarin de cultuur van geletterdheid aansluit bij schoolgeoriënteerde doelen. De analyses illustreren dat zowel sociaaleconomische, culturele als psychologische factoren bepalen of en hoe de moeders de opvoeding continueren die ze zelf hebben ervaren.
Original languageDutch
Pages (from-to)57 - 85
JournalPedagogische Studiën
Volume95
Publication statusPublished - 2018

Keywords

  • educational opportunities
  • literacy

Cite this

Doornenbal, J., Poolman, B., Leseman, P. P. M., & Minnaert, A. E. M. G. (2018). Opvattingen en verwachtingen van moeders op het Groninger platteland. Pedagogische Studiën, 95 , 57 - 85.
Doornenbal, Jeannette ; Poolman, Bé ; Leseman, P.P.M. ; Minnaert, A. E. M. G. / Opvattingen en verwachtingen van moeders op het Groninger platteland. In: Pedagogische Studiën. 2018 ; Vol. 95 . pp. 57 - 85.
@article{df8556293a7c4e7cbb1ccb9575521385,
title = "Opvattingen en verwachtingen van moeders op het Groninger platteland",
abstract = "Diverse onderzoeken die inzicht trachten te verkrijgen in de grote verschillen in taalprestaties van jonge kinderen in Noordoost Groningen, maakten duidelijk dat deze verschillen een intergenerationele achtergrond hebben. Opvattingen van ouders ten aanzien van opvoeding en onderwijs en hun verwachtingen van kinderen spelen daarbij een belangrijke rol. Eerder onderzoek maakte duidelijk d{\'a}t opvattingen en verwachtingen van ouders verband houden met de taalprestaties van kinderen. In deze studie worden de opvattingen en verwachtingen van dertien moeders uit de genoemde regio ge{\"e}xpliciteerd door middel van diepte-interviews. Analyse van de gesprekken leverde vier profielen op: Klassieke plattelanders, Stedelingen en nieuwe plattelanders, Zelfbewusten en Distanti{\"e}renden die zich onderscheiden in de mate waarin de eigen opvoeding wordt voortgezet en de mate waarin de cultuur van geletterdheid aansluit bij schoolgeori{\"e}nteerde doelen. De analyses illustreren dat zowel sociaaleconomische, culturele als psychologische factoren bepalen of en hoe de moeders de opvoeding continueren die ze zelf hebben ervaren.",
keywords = "onderwijsachterstanden, geletterdheid, noordoost-nederland, educational opportunities, literacy",
author = "Jeannette Doornenbal and B{\'e} Poolman and P.P.M. Leseman and Minnaert, {A. E. M. G.}",
year = "2018",
language = "Dutch",
volume = "95",
pages = "57 -- 85",
journal = "Pedagogische Studi{\"e}n",
issn = "0165-0645",
publisher = "Vereniging voor Onderwijs Research (VOR)",

}

Doornenbal, J, Poolman, B, Leseman, PPM & Minnaert, AEMG 2018, 'Opvattingen en verwachtingen van moeders op het Groninger platteland', Pedagogische Studiën, vol. 95 , pp. 57 - 85.

Opvattingen en verwachtingen van moeders op het Groninger platteland. / Doornenbal, Jeannette; Poolman, Bé (First author); Leseman, P.P.M.; Minnaert, A. E. M. G.

In: Pedagogische Studiën, Vol. 95 , 2018, p. 57 - 85.

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

TY - JOUR

T1 - Opvattingen en verwachtingen van moeders op het Groninger platteland

AU - Doornenbal, Jeannette

AU - Poolman, Bé

AU - Leseman, P.P.M.

AU - Minnaert, A. E. M. G.

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Diverse onderzoeken die inzicht trachten te verkrijgen in de grote verschillen in taalprestaties van jonge kinderen in Noordoost Groningen, maakten duidelijk dat deze verschillen een intergenerationele achtergrond hebben. Opvattingen van ouders ten aanzien van opvoeding en onderwijs en hun verwachtingen van kinderen spelen daarbij een belangrijke rol. Eerder onderzoek maakte duidelijk dát opvattingen en verwachtingen van ouders verband houden met de taalprestaties van kinderen. In deze studie worden de opvattingen en verwachtingen van dertien moeders uit de genoemde regio geëxpliciteerd door middel van diepte-interviews. Analyse van de gesprekken leverde vier profielen op: Klassieke plattelanders, Stedelingen en nieuwe plattelanders, Zelfbewusten en Distantiërenden die zich onderscheiden in de mate waarin de eigen opvoeding wordt voortgezet en de mate waarin de cultuur van geletterdheid aansluit bij schoolgeoriënteerde doelen. De analyses illustreren dat zowel sociaaleconomische, culturele als psychologische factoren bepalen of en hoe de moeders de opvoeding continueren die ze zelf hebben ervaren.

AB - Diverse onderzoeken die inzicht trachten te verkrijgen in de grote verschillen in taalprestaties van jonge kinderen in Noordoost Groningen, maakten duidelijk dat deze verschillen een intergenerationele achtergrond hebben. Opvattingen van ouders ten aanzien van opvoeding en onderwijs en hun verwachtingen van kinderen spelen daarbij een belangrijke rol. Eerder onderzoek maakte duidelijk dát opvattingen en verwachtingen van ouders verband houden met de taalprestaties van kinderen. In deze studie worden de opvattingen en verwachtingen van dertien moeders uit de genoemde regio geëxpliciteerd door middel van diepte-interviews. Analyse van de gesprekken leverde vier profielen op: Klassieke plattelanders, Stedelingen en nieuwe plattelanders, Zelfbewusten en Distantiërenden die zich onderscheiden in de mate waarin de eigen opvoeding wordt voortgezet en de mate waarin de cultuur van geletterdheid aansluit bij schoolgeoriënteerde doelen. De analyses illustreren dat zowel sociaaleconomische, culturele als psychologische factoren bepalen of en hoe de moeders de opvoeding continueren die ze zelf hebben ervaren.

KW - onderwijsachterstanden

KW - geletterdheid

KW - noordoost-nederland

KW - educational opportunities

KW - literacy

M3 - Article

VL - 95

SP - 57

EP - 85

JO - Pedagogische Studiën

JF - Pedagogische Studiën

SN - 0165-0645

ER -