Onderzoeksmethodologie in de bedrijfskunde

Jac Christis, Ben Fruytier

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  Abstract

  Het methodologieonderwijs wordt gedomineerd door het onderscheid tussen
  kwantitatief en kwalitatief onderzoek. Dat onderscheid is relevant voor fundamenteel onderzoek, maar de toepassing ervan op toegepast onderzoek leidt tot grote problemen en verwarring. Toegepast onderzoek start met een handelingsprobleem van de praktijk. In toegepast onderzoek wordt bestaande wetenschappelijke kennis toegepast op het analyseren en oplossen van praktijkproblemen. Fundamenteel onderzoek start met een kennisprobleem van de wetenschap en is gericht op het genereren van nieuwe wetenschappelijke kennis. Omdat je in toegepast onderzoek geen nieuwe wetenschappelijke kennis toetst, verschilt het design ervan ‘fundamenteel’ van dat van fundamenteel onderzoek.
  Toegepast onderzoek is natuurlijk per definitie praktijkgericht (in de betekenis
  van praktisch relevant), want start met een handelingsprobleem van de praktijk.
  Fundamenteel onderzoek kan, maar hoeft niet praktijkgericht (praktisch relevant)
  te zijn. Het onderzoek naar de destijds nog onbekende oorzaken van aids was
  fundamenteel van aard maar natuurlijk uitermate praktisch relevant. Dat geldt
  ook voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek op het gebied van gen- en
  nanotechnologie. Vandaar dat je wel een boek kunt schrijven over de methodologie van toegepast onderzoek en niet over de methodologie van praktijkgericht onderzoek. Praktijkgericht onderzoek heeft, met andere woorden, geen eigen methodologie want kan ook fundamenteel zijn en toegepast onderzoek heeft dat wel.
  Het overgrote gedeelte van de onderzoeksliteratuur gaat over de methodologie
  van fundamenteel onderzoek. Dat levert grote problemen op voor studenten die
  in het kader van hun afstudeerscriptie toegepast onderzoek doen. In dit stuk
  behandelen we eerst die problemen aan de hand van het voorbeeld van een diagnostisch onderzoek. Vervolgens introduceren we een aantal onderscheidingen en ten slotte gebruiken we deze onderscheidingen voor een typologie van soorten onderzoek.
  Original languageDutch
  Title of host publicationOp zoek naar het andere
  Subtitle of host publicationeen liber amicorum voor Hans Doorewaard
  EditorsJ. Achterbergh, P. Benschop, Y. Hendriks
  Place of PublicationDen Haag
  PublisherBoom Lemma Uitgevers
  Pages221-230
  ISBN (Print)9789059319899
  Publication statusPublished - 2013

  Cite this

  Christis, J., & Fruytier, B. (2013). Onderzoeksmethodologie in de bedrijfskunde. In J. Achterbergh, P. Benschop, & Y. Hendriks (Eds.), Op zoek naar het andere: een liber amicorum voor Hans Doorewaard (pp. 221-230). Den Haag: Boom Lemma Uitgevers.
  Christis, Jac ; Fruytier, Ben. / Onderzoeksmethodologie in de bedrijfskunde. Op zoek naar het andere: een liber amicorum voor Hans Doorewaard. editor / J. Achterbergh ; P. Benschop ; Y. Hendriks. Den Haag : Boom Lemma Uitgevers, 2013. pp. 221-230
  @inbook{9acb0cc4694d468f9bc65965fdf73784,
  title = "Onderzoeksmethodologie in de bedrijfskunde",
  abstract = "Het methodologieonderwijs wordt gedomineerd door het onderscheid tussenkwantitatief en kwalitatief onderzoek. Dat onderscheid is relevant voor fundamenteel onderzoek, maar de toepassing ervan op toegepast onderzoek leidt tot grote problemen en verwarring. Toegepast onderzoek start met een handelingsprobleem van de praktijk. In toegepast onderzoek wordt bestaande wetenschappelijke kennis toegepast op het analyseren en oplossen van praktijkproblemen. Fundamenteel onderzoek start met een kennisprobleem van de wetenschap en is gericht op het genereren van nieuwe wetenschappelijke kennis. Omdat je in toegepast onderzoek geen nieuwe wetenschappelijke kennis toetst, verschilt het design ervan ‘fundamenteel’ van dat van fundamenteel onderzoek.Toegepast onderzoek is natuurlijk per definitie praktijkgericht (in de betekenisvan praktisch relevant), want start met een handelingsprobleem van de praktijk.Fundamenteel onderzoek kan, maar hoeft niet praktijkgericht (praktisch relevant)te zijn. Het onderzoek naar de destijds nog onbekende oorzaken van aids wasfundamenteel van aard maar natuurlijk uitermate praktisch relevant. Dat geldtook voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek op het gebied van gen- ennanotechnologie. Vandaar dat je wel een boek kunt schrijven over de methodologie van toegepast onderzoek en niet over de methodologie van praktijkgericht onderzoek. Praktijkgericht onderzoek heeft, met andere woorden, geen eigen methodologie want kan ook fundamenteel zijn en toegepast onderzoek heeft dat wel.Het overgrote gedeelte van de onderzoeksliteratuur gaat over de methodologievan fundamenteel onderzoek. Dat levert grote problemen op voor studenten diein het kader van hun afstudeerscriptie toegepast onderzoek doen. In dit stukbehandelen we eerst die problemen aan de hand van het voorbeeld van een diagnostisch onderzoek. Vervolgens introduceren we een aantal onderscheidingen en ten slotte gebruiken we deze onderscheidingen voor een typologie van soorten onderzoek.",
  keywords = "bedrijfskunde, organisatiekunde, onderzoek, methodologie",
  author = "Jac Christis and Ben Fruytier",
  year = "2013",
  language = "Dutch",
  isbn = "9789059319899",
  pages = "221--230",
  editor = "J. Achterbergh and P. Benschop and Y. Hendriks",
  booktitle = "Op zoek naar het andere",
  publisher = "Boom Lemma Uitgevers",

  }

  Christis, J & Fruytier, B 2013, Onderzoeksmethodologie in de bedrijfskunde. in J Achterbergh, P Benschop & Y Hendriks (eds), Op zoek naar het andere: een liber amicorum voor Hans Doorewaard. Boom Lemma Uitgevers, Den Haag, pp. 221-230.

  Onderzoeksmethodologie in de bedrijfskunde. / Christis, Jac; Fruytier, Ben.

  Op zoek naar het andere: een liber amicorum voor Hans Doorewaard. ed. / J. Achterbergh; P. Benschop; Y. Hendriks. Den Haag : Boom Lemma Uitgevers, 2013. p. 221-230.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Onderzoeksmethodologie in de bedrijfskunde

  AU - Christis, Jac

  AU - Fruytier, Ben

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Het methodologieonderwijs wordt gedomineerd door het onderscheid tussenkwantitatief en kwalitatief onderzoek. Dat onderscheid is relevant voor fundamenteel onderzoek, maar de toepassing ervan op toegepast onderzoek leidt tot grote problemen en verwarring. Toegepast onderzoek start met een handelingsprobleem van de praktijk. In toegepast onderzoek wordt bestaande wetenschappelijke kennis toegepast op het analyseren en oplossen van praktijkproblemen. Fundamenteel onderzoek start met een kennisprobleem van de wetenschap en is gericht op het genereren van nieuwe wetenschappelijke kennis. Omdat je in toegepast onderzoek geen nieuwe wetenschappelijke kennis toetst, verschilt het design ervan ‘fundamenteel’ van dat van fundamenteel onderzoek.Toegepast onderzoek is natuurlijk per definitie praktijkgericht (in de betekenisvan praktisch relevant), want start met een handelingsprobleem van de praktijk.Fundamenteel onderzoek kan, maar hoeft niet praktijkgericht (praktisch relevant)te zijn. Het onderzoek naar de destijds nog onbekende oorzaken van aids wasfundamenteel van aard maar natuurlijk uitermate praktisch relevant. Dat geldtook voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek op het gebied van gen- ennanotechnologie. Vandaar dat je wel een boek kunt schrijven over de methodologie van toegepast onderzoek en niet over de methodologie van praktijkgericht onderzoek. Praktijkgericht onderzoek heeft, met andere woorden, geen eigen methodologie want kan ook fundamenteel zijn en toegepast onderzoek heeft dat wel.Het overgrote gedeelte van de onderzoeksliteratuur gaat over de methodologievan fundamenteel onderzoek. Dat levert grote problemen op voor studenten diein het kader van hun afstudeerscriptie toegepast onderzoek doen. In dit stukbehandelen we eerst die problemen aan de hand van het voorbeeld van een diagnostisch onderzoek. Vervolgens introduceren we een aantal onderscheidingen en ten slotte gebruiken we deze onderscheidingen voor een typologie van soorten onderzoek.

  AB - Het methodologieonderwijs wordt gedomineerd door het onderscheid tussenkwantitatief en kwalitatief onderzoek. Dat onderscheid is relevant voor fundamenteel onderzoek, maar de toepassing ervan op toegepast onderzoek leidt tot grote problemen en verwarring. Toegepast onderzoek start met een handelingsprobleem van de praktijk. In toegepast onderzoek wordt bestaande wetenschappelijke kennis toegepast op het analyseren en oplossen van praktijkproblemen. Fundamenteel onderzoek start met een kennisprobleem van de wetenschap en is gericht op het genereren van nieuwe wetenschappelijke kennis. Omdat je in toegepast onderzoek geen nieuwe wetenschappelijke kennis toetst, verschilt het design ervan ‘fundamenteel’ van dat van fundamenteel onderzoek.Toegepast onderzoek is natuurlijk per definitie praktijkgericht (in de betekenisvan praktisch relevant), want start met een handelingsprobleem van de praktijk.Fundamenteel onderzoek kan, maar hoeft niet praktijkgericht (praktisch relevant)te zijn. Het onderzoek naar de destijds nog onbekende oorzaken van aids wasfundamenteel van aard maar natuurlijk uitermate praktisch relevant. Dat geldtook voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek op het gebied van gen- ennanotechnologie. Vandaar dat je wel een boek kunt schrijven over de methodologie van toegepast onderzoek en niet over de methodologie van praktijkgericht onderzoek. Praktijkgericht onderzoek heeft, met andere woorden, geen eigen methodologie want kan ook fundamenteel zijn en toegepast onderzoek heeft dat wel.Het overgrote gedeelte van de onderzoeksliteratuur gaat over de methodologievan fundamenteel onderzoek. Dat levert grote problemen op voor studenten diein het kader van hun afstudeerscriptie toegepast onderzoek doen. In dit stukbehandelen we eerst die problemen aan de hand van het voorbeeld van een diagnostisch onderzoek. Vervolgens introduceren we een aantal onderscheidingen en ten slotte gebruiken we deze onderscheidingen voor een typologie van soorten onderzoek.

  KW - bedrijfskunde

  KW - organisatiekunde

  KW - onderzoek

  KW - methodologie

  M3 - Chapter

  SN - 9789059319899

  SP - 221

  EP - 230

  BT - Op zoek naar het andere

  A2 - Achterbergh, J.

  A2 - Benschop, P.

  A2 - Hendriks, Y.

  PB - Boom Lemma Uitgevers

  CY - Den Haag

  ER -

  Christis J, Fruytier B. Onderzoeksmethodologie in de bedrijfskunde. In Achterbergh J, Benschop P, Hendriks Y, editors, Op zoek naar het andere: een liber amicorum voor Hans Doorewaard. Den Haag: Boom Lemma Uitgevers. 2013. p. 221-230