Netwerkpuzzelen: verslag van een onderzoek naar het organiseren van netwerksteun voor mantelzorgers

Jenny Zwijnenburg, Leni Beukema

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

77 Downloads (Pure)

Abstract

Dit artikel beschrijft de resultaten van een handelingsonderzoek naar de manier waarop professionals netwerksteun en netwerkgesprekken voor mantelzorgers kunnen ondersteunen. Het onderzoek is samen met professionals uitgevoerd in achterstandswijken in Rotterdam. Het doel was om enerzijds inzicht te krijgen in de steun die netwerkgesprekken kunnen bieden aan mantelzorgers en anderzijds
om zicht te krijgen op professionaliteitsvragen die aan een dergelijke aanpak verbonden zijn. Een antwoord op de vraag welke steun netwerkgesprekken kunnen bieden is gelaagd, door de meervoudigheid van mantelzorgsituaties. Een procesbeschrijving, zoals in de organisatietheorie wordt gebruikt, past daarom beter dan een traditionele methodiekbeschrijving. De rol van de professional – die meer verbinder wordt dan individueel hulpverlener – vraagt om discussie in het sociale domein.
Original languageDutch
Pages (from-to)4-22
JournalJournal of social intervention: theory and practice
Volume23
Issue number4
Publication statusPublished - 21 Nov 2014

Cite this

@article{145f2ba492fe473594c843fae7bb547d,
title = "Netwerkpuzzelen: verslag van een onderzoek naar het organiseren van netwerksteun voor mantelzorgers",
abstract = "Dit artikel beschrijft de resultaten van een handelingsonderzoek naar de manier waarop professionals netwerksteun en netwerkgesprekken voor mantelzorgers kunnen ondersteunen. Het onderzoek is samen met professionals uitgevoerd in achterstandswijken in Rotterdam. Het doel was om enerzijds inzicht te krijgen in de steun die netwerkgesprekken kunnen bieden aan mantelzorgers en anderzijdsom zicht te krijgen op professionaliteitsvragen die aan een dergelijke aanpak verbonden zijn. Een antwoord op de vraag welke steun netwerkgesprekken kunnen bieden is gelaagd, door de meervoudigheid van mantelzorgsituaties. Een procesbeschrijving, zoals in de organisatietheorie wordt gebruikt, past daarom beter dan een traditionele methodiekbeschrijving. De rol van de professional – die meer verbinder wordt dan individueel hulpverlener – vraagt om discussie in het sociale domein.",
keywords = "mantelzorg, netwerken, professionaliteit",
author = "Jenny Zwijnenburg and Leni Beukema",
year = "2014",
month = "11",
day = "21",
language = "Dutch",
volume = "23",
pages = "4--22",
journal = "Journal of social intervention: theory and practice",
issn = "1876-8830",
publisher = "Igitur publishing",
number = "4",

}

Netwerkpuzzelen : verslag van een onderzoek naar het organiseren van netwerksteun voor mantelzorgers. / Zwijnenburg, Jenny; Beukema, Leni.

In: Journal of social intervention: theory and practice, Vol. 23, No. 4, 21.11.2014, p. 4-22.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Netwerkpuzzelen

T2 - verslag van een onderzoek naar het organiseren van netwerksteun voor mantelzorgers

AU - Zwijnenburg, Jenny

AU - Beukema, Leni

PY - 2014/11/21

Y1 - 2014/11/21

N2 - Dit artikel beschrijft de resultaten van een handelingsonderzoek naar de manier waarop professionals netwerksteun en netwerkgesprekken voor mantelzorgers kunnen ondersteunen. Het onderzoek is samen met professionals uitgevoerd in achterstandswijken in Rotterdam. Het doel was om enerzijds inzicht te krijgen in de steun die netwerkgesprekken kunnen bieden aan mantelzorgers en anderzijdsom zicht te krijgen op professionaliteitsvragen die aan een dergelijke aanpak verbonden zijn. Een antwoord op de vraag welke steun netwerkgesprekken kunnen bieden is gelaagd, door de meervoudigheid van mantelzorgsituaties. Een procesbeschrijving, zoals in de organisatietheorie wordt gebruikt, past daarom beter dan een traditionele methodiekbeschrijving. De rol van de professional – die meer verbinder wordt dan individueel hulpverlener – vraagt om discussie in het sociale domein.

AB - Dit artikel beschrijft de resultaten van een handelingsonderzoek naar de manier waarop professionals netwerksteun en netwerkgesprekken voor mantelzorgers kunnen ondersteunen. Het onderzoek is samen met professionals uitgevoerd in achterstandswijken in Rotterdam. Het doel was om enerzijds inzicht te krijgen in de steun die netwerkgesprekken kunnen bieden aan mantelzorgers en anderzijdsom zicht te krijgen op professionaliteitsvragen die aan een dergelijke aanpak verbonden zijn. Een antwoord op de vraag welke steun netwerkgesprekken kunnen bieden is gelaagd, door de meervoudigheid van mantelzorgsituaties. Een procesbeschrijving, zoals in de organisatietheorie wordt gebruikt, past daarom beter dan een traditionele methodiekbeschrijving. De rol van de professional – die meer verbinder wordt dan individueel hulpverlener – vraagt om discussie in het sociale domein.

KW - mantelzorg

KW - netwerken

KW - professionaliteit

M3 - Article

VL - 23

SP - 4

EP - 22

JO - Journal of social intervention: theory and practice

JF - Journal of social intervention: theory and practice

SN - 1876-8830

IS - 4

ER -