Netwerkpuzzelen: over het coachen van mantelzorgers in een grote stad bij het organiseren van netwerksteun

Leni Beukema, Jenny Zwijnenburg

Research output: Book/ReportReportProfessional

65 Downloads (Pure)

Abstract

Onderzoek in opdracht van GGD-Roterdam-Rijnmond met als vraag: zijn netwerkgesprekken met mantelzorgers ondersteunend bij hun zorgtaak. Onderzoek uitgevoerd als handelingsonderzoek, waarin onderzoekers en professionals uit hulp-en dienstverlening samenwerken. Netwerkgesprekken zijn gedefinieerd als ‘ het aangaan en voeren van het gesprek over de situatie van de mantelzorger tussen leden uit het informele netwerk.’
Netwerkgesprekken blijken op verschillende manieren ondersteunend te kunnen zijn, nl. zowel in het proces als als uitkomst. Netwerkgesprekken als proces is gefaseerd in: contact maken, situatie inschatten, steunbehoefte formuleren, netwerk verkennen, netwerkgesprekken. In alle fasen verandert de rol van de professional van probleemoplosser naar verbinder en monitoring. Wat betreft netwerkgesprekken als uitkomst is onderscheid aangebracht tussen sterk en zwak/afwezig netwerk. In zeven casussen gaf mantelzorger of zorgvrager aan geen behoefte te hebben aan een gesprek (2 bij sterk netwerk, 5 bij zwak/afwezig netwerk) en bij twee derde van alle gevoerde gesprekken speelt de professional een actieve rol (17 van de 26 casussen). De gesprekken zijn in die gevallen gevoerd met het natuurlijk netwerk (vijf; bij sterk netwerk), zijn netwerkvormend geweest (zeven; m.n. bij zwak/afwezig netwerk) of alleen met professionals gevoerd (vijf; m.n. bij zwak/afwezig netwerk).
Original languageDutch
PublisherGGD Rotterdam Rijnmond
Commissioning bodyGGD Rotterdam Rijnmond
Number of pages69
Publication statusPublished - Oct 2013

Keywords

  Cite this

  @book{b85654a10c954ac68687faecc76ea2f9,
  title = "Netwerkpuzzelen: over het coachen van mantelzorgers in een grote stad bij het organiseren van netwerksteun",
  abstract = "Onderzoek in opdracht van GGD-Roterdam-Rijnmond met als vraag: zijn netwerkgesprekken met mantelzorgers ondersteunend bij hun zorgtaak. Onderzoek uitgevoerd als handelingsonderzoek, waarin onderzoekers en professionals uit hulp-en dienstverlening samenwerken. Netwerkgesprekken zijn gedefinieerd als ‘ het aangaan en voeren van het gesprek over de situatie van de mantelzorger tussen leden uit het informele netwerk.’ Netwerkgesprekken blijken op verschillende manieren ondersteunend te kunnen zijn, nl. zowel in het proces als als uitkomst. Netwerkgesprekken als proces is gefaseerd in: contact maken, situatie inschatten, steunbehoefte formuleren, netwerk verkennen, netwerkgesprekken. In alle fasen verandert de rol van de professional van probleemoplosser naar verbinder en monitoring. Wat betreft netwerkgesprekken als uitkomst is onderscheid aangebracht tussen sterk en zwak/afwezig netwerk. In zeven casussen gaf mantelzorger of zorgvrager aan geen behoefte te hebben aan een gesprek (2 bij sterk netwerk, 5 bij zwak/afwezig netwerk) en bij twee derde van alle gevoerde gesprekken speelt de professional een actieve rol (17 van de 26 casussen). De gesprekken zijn in die gevallen gevoerd met het natuurlijk netwerk (vijf; bij sterk netwerk), zijn netwerkvormend geweest (zeven; m.n. bij zwak/afwezig netwerk) of alleen met professionals gevoerd (vijf; m.n. bij zwak/afwezig netwerk).",
  keywords = "mantelzorg, wmo, professionaliteit, maatschappelijke dienstverlening, steden",
  author = "Leni Beukema and Jenny Zwijnenburg",
  year = "2013",
  month = "10",
  language = "Dutch",
  publisher = "GGD Rotterdam Rijnmond",

  }

  Netwerkpuzzelen : over het coachen van mantelzorgers in een grote stad bij het organiseren van netwerksteun. / Beukema, Leni; Zwijnenburg, Jenny.

  GGD Rotterdam Rijnmond, 2013. 69 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Netwerkpuzzelen

  T2 - over het coachen van mantelzorgers in een grote stad bij het organiseren van netwerksteun

  AU - Beukema, Leni

  AU - Zwijnenburg, Jenny

  PY - 2013/10

  Y1 - 2013/10

  N2 - Onderzoek in opdracht van GGD-Roterdam-Rijnmond met als vraag: zijn netwerkgesprekken met mantelzorgers ondersteunend bij hun zorgtaak. Onderzoek uitgevoerd als handelingsonderzoek, waarin onderzoekers en professionals uit hulp-en dienstverlening samenwerken. Netwerkgesprekken zijn gedefinieerd als ‘ het aangaan en voeren van het gesprek over de situatie van de mantelzorger tussen leden uit het informele netwerk.’ Netwerkgesprekken blijken op verschillende manieren ondersteunend te kunnen zijn, nl. zowel in het proces als als uitkomst. Netwerkgesprekken als proces is gefaseerd in: contact maken, situatie inschatten, steunbehoefte formuleren, netwerk verkennen, netwerkgesprekken. In alle fasen verandert de rol van de professional van probleemoplosser naar verbinder en monitoring. Wat betreft netwerkgesprekken als uitkomst is onderscheid aangebracht tussen sterk en zwak/afwezig netwerk. In zeven casussen gaf mantelzorger of zorgvrager aan geen behoefte te hebben aan een gesprek (2 bij sterk netwerk, 5 bij zwak/afwezig netwerk) en bij twee derde van alle gevoerde gesprekken speelt de professional een actieve rol (17 van de 26 casussen). De gesprekken zijn in die gevallen gevoerd met het natuurlijk netwerk (vijf; bij sterk netwerk), zijn netwerkvormend geweest (zeven; m.n. bij zwak/afwezig netwerk) of alleen met professionals gevoerd (vijf; m.n. bij zwak/afwezig netwerk).

  AB - Onderzoek in opdracht van GGD-Roterdam-Rijnmond met als vraag: zijn netwerkgesprekken met mantelzorgers ondersteunend bij hun zorgtaak. Onderzoek uitgevoerd als handelingsonderzoek, waarin onderzoekers en professionals uit hulp-en dienstverlening samenwerken. Netwerkgesprekken zijn gedefinieerd als ‘ het aangaan en voeren van het gesprek over de situatie van de mantelzorger tussen leden uit het informele netwerk.’ Netwerkgesprekken blijken op verschillende manieren ondersteunend te kunnen zijn, nl. zowel in het proces als als uitkomst. Netwerkgesprekken als proces is gefaseerd in: contact maken, situatie inschatten, steunbehoefte formuleren, netwerk verkennen, netwerkgesprekken. In alle fasen verandert de rol van de professional van probleemoplosser naar verbinder en monitoring. Wat betreft netwerkgesprekken als uitkomst is onderscheid aangebracht tussen sterk en zwak/afwezig netwerk. In zeven casussen gaf mantelzorger of zorgvrager aan geen behoefte te hebben aan een gesprek (2 bij sterk netwerk, 5 bij zwak/afwezig netwerk) en bij twee derde van alle gevoerde gesprekken speelt de professional een actieve rol (17 van de 26 casussen). De gesprekken zijn in die gevallen gevoerd met het natuurlijk netwerk (vijf; bij sterk netwerk), zijn netwerkvormend geweest (zeven; m.n. bij zwak/afwezig netwerk) of alleen met professionals gevoerd (vijf; m.n. bij zwak/afwezig netwerk).

  KW - mantelzorg

  KW - wmo

  KW - professionaliteit

  KW - maatschappelijke dienstverlening

  KW - steden

  M3 - Report

  BT - Netwerkpuzzelen

  PB - GGD Rotterdam Rijnmond

  ER -