Naar een andere kennisagenda voor de GGZ

Marlieke de Jonge, Frank Jongsma, Gerard Lohuis, Louis Polstra, Ronald Schilperoort, Gert Schout

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

6 Downloads (Pure)

Abstract

De kennisagenda ‘Psychische gezondheid, een maatschappelijk belang’ is een uitwerking van een convenant tussen ggz Nederland, ZonMW en het Trimbos-instituut met de intentie tot samenwerking in het kader van kennisbeleid. De kennisagenda moet ‘coördinatie en sturing’ teweegbrengen op het gebied van kennisbeleid; ook moet de agenda ‘de kloof tussen weten en doen overbruggen’. In de brief wordt bezwaar gemaakt tegen de aanname dat de toegankelijkheid zou zijn verbeterd, dat evidence based zorg de ziektelast zou halveren, maar vooral tegen de toenemende instrumentalisering van de ggz, die de professionaliteit van de hulpverlener ondermijnt.
Original languageDutch
Pages (from-to)656-658
JournalMGv
Volume65
Issue number9
Publication statusPublished - 2010

Cite this

de Jonge, M., Jongsma, F., Lohuis, G., Polstra, L., Schilperoort, R., & Schout, G. (2010). Naar een andere kennisagenda voor de GGZ. MGv, 65(9), 656-658.
de Jonge, Marlieke ; Jongsma, Frank ; Lohuis, Gerard ; Polstra, Louis ; Schilperoort, Ronald ; Schout, Gert. / Naar een andere kennisagenda voor de GGZ. In: MGv. 2010 ; Vol. 65, No. 9. pp. 656-658.
@article{2de95a85b8fc427a8d5f90033d792bf1,
title = "Naar een andere kennisagenda voor de GGZ",
abstract = "De kennisagenda ‘Psychische gezondheid, een maatschappelijk belang’ is een uitwerking van een convenant tussen ggz Nederland, ZonMW en het Trimbos-instituut met de intentie tot samenwerking in het kader van kennisbeleid. De kennisagenda moet ‘co{\"o}rdinatie en sturing’ teweegbrengen op het gebied van kennisbeleid; ook moet de agenda ‘de kloof tussen weten en doen overbruggen’. In de brief wordt bezwaar gemaakt tegen de aanname dat de toegankelijkheid zou zijn verbeterd, dat evidence based zorg de ziektelast zou halveren, maar vooral tegen de toenemende instrumentalisering van de ggz, die de professionaliteit van de hulpverlener ondermijnt.",
keywords = "geestelijke gezondheidszorg, kennisbeleid, instrumentalisme",
author = "{de Jonge}, Marlieke and Frank Jongsma and Gerard Lohuis and Louis Polstra and Ronald Schilperoort and Gert Schout",
year = "2010",
language = "Dutch",
volume = "65",
pages = "656--658",
journal = "MGv",
issn = "0024-8576",
publisher = "Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid",
number = "9",

}

de Jonge, M, Jongsma, F, Lohuis, G, Polstra, L, Schilperoort, R & Schout, G 2010, 'Naar een andere kennisagenda voor de GGZ', MGv, vol. 65, no. 9, pp. 656-658.

Naar een andere kennisagenda voor de GGZ. / de Jonge, Marlieke; Jongsma, Frank; Lohuis, Gerard; Polstra, Louis; Schilperoort, Ronald; Schout, Gert.

In: MGv, Vol. 65, No. 9, 2010, p. 656-658.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Naar een andere kennisagenda voor de GGZ

AU - de Jonge, Marlieke

AU - Jongsma, Frank

AU - Lohuis, Gerard

AU - Polstra, Louis

AU - Schilperoort, Ronald

AU - Schout, Gert

PY - 2010

Y1 - 2010

N2 - De kennisagenda ‘Psychische gezondheid, een maatschappelijk belang’ is een uitwerking van een convenant tussen ggz Nederland, ZonMW en het Trimbos-instituut met de intentie tot samenwerking in het kader van kennisbeleid. De kennisagenda moet ‘coördinatie en sturing’ teweegbrengen op het gebied van kennisbeleid; ook moet de agenda ‘de kloof tussen weten en doen overbruggen’. In de brief wordt bezwaar gemaakt tegen de aanname dat de toegankelijkheid zou zijn verbeterd, dat evidence based zorg de ziektelast zou halveren, maar vooral tegen de toenemende instrumentalisering van de ggz, die de professionaliteit van de hulpverlener ondermijnt.

AB - De kennisagenda ‘Psychische gezondheid, een maatschappelijk belang’ is een uitwerking van een convenant tussen ggz Nederland, ZonMW en het Trimbos-instituut met de intentie tot samenwerking in het kader van kennisbeleid. De kennisagenda moet ‘coördinatie en sturing’ teweegbrengen op het gebied van kennisbeleid; ook moet de agenda ‘de kloof tussen weten en doen overbruggen’. In de brief wordt bezwaar gemaakt tegen de aanname dat de toegankelijkheid zou zijn verbeterd, dat evidence based zorg de ziektelast zou halveren, maar vooral tegen de toenemende instrumentalisering van de ggz, die de professionaliteit van de hulpverlener ondermijnt.

KW - geestelijke gezondheidszorg

KW - kennisbeleid

KW - instrumentalisme

M3 - Article

VL - 65

SP - 656

EP - 658

JO - MGv

JF - MGv

SN - 0024-8576

IS - 9

ER -

de Jonge M, Jongsma F, Lohuis G, Polstra L, Schilperoort R, Schout G. Naar een andere kennisagenda voor de GGZ. MGv. 2010;65(9):656-658.