Naar een andere kennisagenda voor de GGZ

Marlieke de Jonge, Frank Jongsma, Gerard Lohuis, Louis Polstra, Ronald Schilperoort, Gert Schout

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

5 Downloads (Pure)

Abstract

De kennisagenda ‘Psychische gezondheid, een maatschappelijk belang’ is een uitwerking van een convenant tussen ggz Nederland, ZonMW en het Trimbos-instituut met de intentie tot samenwerking in het kader van kennisbeleid. De kennisagenda moet ‘coördinatie en sturing’ teweegbrengen op het gebied van kennisbeleid; ook moet de agenda ‘de kloof tussen weten en doen overbruggen’. In de brief wordt bezwaar gemaakt tegen de aanname dat de toegankelijkheid zou zijn verbeterd, dat evidence based zorg de ziektelast zou halveren, maar vooral tegen de toenemende instrumentalisering van de ggz, die de professionaliteit van de hulpverlener ondermijnt.
Original languageDutch
Pages (from-to)656-658
JournalMGv
Volume65
Issue number9
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  Cite this

  de Jonge, M., Jongsma, F., Lohuis, G., Polstra, L., Schilperoort, R., & Schout, G. (2010). Naar een andere kennisagenda voor de GGZ. MGv, 65(9), 656-658.
  de Jonge, Marlieke ; Jongsma, Frank ; Lohuis, Gerard ; Polstra, Louis ; Schilperoort, Ronald ; Schout, Gert. / Naar een andere kennisagenda voor de GGZ. In: MGv. 2010 ; Vol. 65, No. 9. pp. 656-658.
  @article{2de95a85b8fc427a8d5f90033d792bf1,
  title = "Naar een andere kennisagenda voor de GGZ",
  abstract = "De kennisagenda ‘Psychische gezondheid, een maatschappelijk belang’ is een uitwerking van een convenant tussen ggz Nederland, ZonMW en het Trimbos-instituut met de intentie tot samenwerking in het kader van kennisbeleid. De kennisagenda moet ‘co{\"o}rdinatie en sturing’ teweegbrengen op het gebied van kennisbeleid; ook moet de agenda ‘de kloof tussen weten en doen overbruggen’. In de brief wordt bezwaar gemaakt tegen de aanname dat de toegankelijkheid zou zijn verbeterd, dat evidence based zorg de ziektelast zou halveren, maar vooral tegen de toenemende instrumentalisering van de ggz, die de professionaliteit van de hulpverlener ondermijnt.",
  keywords = "geestelijke gezondheidszorg, kennisbeleid, instrumentalisme",
  author = "{de Jonge}, Marlieke and Frank Jongsma and Gerard Lohuis and Louis Polstra and Ronald Schilperoort and Gert Schout",
  year = "2010",
  language = "Dutch",
  volume = "65",
  pages = "656--658",
  journal = "MGv",
  issn = "0024-8576",
  publisher = "Nationale Federatie voor de Geestelijke Volksgezondheid",
  number = "9",

  }

  de Jonge, M, Jongsma, F, Lohuis, G, Polstra, L, Schilperoort, R & Schout, G 2010, 'Naar een andere kennisagenda voor de GGZ' MGv, vol. 65, no. 9, pp. 656-658.

  Naar een andere kennisagenda voor de GGZ. / de Jonge, Marlieke; Jongsma, Frank; Lohuis, Gerard; Polstra, Louis; Schilperoort, Ronald; Schout, Gert.

  In: MGv, Vol. 65, No. 9, 2010, p. 656-658.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Naar een andere kennisagenda voor de GGZ

  AU - de Jonge, Marlieke

  AU - Jongsma, Frank

  AU - Lohuis, Gerard

  AU - Polstra, Louis

  AU - Schilperoort, Ronald

  AU - Schout, Gert

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - De kennisagenda ‘Psychische gezondheid, een maatschappelijk belang’ is een uitwerking van een convenant tussen ggz Nederland, ZonMW en het Trimbos-instituut met de intentie tot samenwerking in het kader van kennisbeleid. De kennisagenda moet ‘coördinatie en sturing’ teweegbrengen op het gebied van kennisbeleid; ook moet de agenda ‘de kloof tussen weten en doen overbruggen’. In de brief wordt bezwaar gemaakt tegen de aanname dat de toegankelijkheid zou zijn verbeterd, dat evidence based zorg de ziektelast zou halveren, maar vooral tegen de toenemende instrumentalisering van de ggz, die de professionaliteit van de hulpverlener ondermijnt.

  AB - De kennisagenda ‘Psychische gezondheid, een maatschappelijk belang’ is een uitwerking van een convenant tussen ggz Nederland, ZonMW en het Trimbos-instituut met de intentie tot samenwerking in het kader van kennisbeleid. De kennisagenda moet ‘coördinatie en sturing’ teweegbrengen op het gebied van kennisbeleid; ook moet de agenda ‘de kloof tussen weten en doen overbruggen’. In de brief wordt bezwaar gemaakt tegen de aanname dat de toegankelijkheid zou zijn verbeterd, dat evidence based zorg de ziektelast zou halveren, maar vooral tegen de toenemende instrumentalisering van de ggz, die de professionaliteit van de hulpverlener ondermijnt.

  KW - geestelijke gezondheidszorg

  KW - kennisbeleid

  KW - instrumentalisme

  M3 - Article

  VL - 65

  SP - 656

  EP - 658

  JO - MGv

  JF - MGv

  SN - 0024-8576

  IS - 9

  ER -

  de Jonge M, Jongsma F, Lohuis G, Polstra L, Schilperoort R, Schout G. Naar een andere kennisagenda voor de GGZ. MGv. 2010;65(9):656-658.