Muziek en dementie

Karolien Dons, Annejoke Smids

Research output: Book/ReportReportProfessional

116 Downloads (Pure)

Abstract

Muziek kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de communicatie met mensen in hun directe omgeving bevorderen. Het aantal mensen met dementie neemt, zoals bekend, toe. Het werken met mensen met dementie kan daarom een waardevol nieuw werkveld zijn voor (toekomstige) musici. In samenwerking met partners uit de ouderenzorg en de muziekprofessie heeft het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen onderzoek verricht naar een innovatieve workshoppraktijk voor mensen met dementie. Op basis van dit onderzoek is een trainingsprogramma voor musici ontwikkeld t.b.v. de ontwikkeling van interactieve muziekworkshops voor mensen met dementie en hun verzorgers.
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages20
Publication statusPublished - 2014

Keywords

  Cite this

  Dons, K., & Smids, A. (2014). Muziek en dementie. Hanzehogeschool Groningen.
  Dons, Karolien ; Smids, Annejoke. / Muziek en dementie. Hanzehogeschool Groningen, 2014. 20 p.
  @book{b965cd8387aa41a99b25a0923fec1cd3,
  title = "Muziek en dementie",
  abstract = "Muziek kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de communicatie met mensen in hun directe omgeving bevorderen. Het aantal mensen met dementie neemt, zoals bekend, toe. Het werken met mensen met dementie kan daarom een waardevol nieuw werkveld zijn voor (toekomstige) musici. In samenwerking met partners uit de ouderenzorg en de muziekprofessie heeft het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen onderzoek verricht naar een innovatieve workshoppraktijk voor mensen met dementie. Op basis van dit onderzoek is een trainingsprogramma voor musici ontwikkeld t.b.v. de ontwikkeling van interactieve muziekworkshops voor mensen met dementie en hun verzorgers.",
  keywords = "muziekbeoefening, dementie, healthy ageing",
  author = "Karolien Dons and Annejoke Smids",
  year = "2014",
  language = "Dutch",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

  }

  Dons, K & Smids, A 2014, Muziek en dementie. Hanzehogeschool Groningen.

  Muziek en dementie. / Dons, Karolien; Smids, Annejoke.

  Hanzehogeschool Groningen, 2014. 20 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Muziek en dementie

  AU - Dons, Karolien

  AU - Smids, Annejoke

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - Muziek kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de communicatie met mensen in hun directe omgeving bevorderen. Het aantal mensen met dementie neemt, zoals bekend, toe. Het werken met mensen met dementie kan daarom een waardevol nieuw werkveld zijn voor (toekomstige) musici. In samenwerking met partners uit de ouderenzorg en de muziekprofessie heeft het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen onderzoek verricht naar een innovatieve workshoppraktijk voor mensen met dementie. Op basis van dit onderzoek is een trainingsprogramma voor musici ontwikkeld t.b.v. de ontwikkeling van interactieve muziekworkshops voor mensen met dementie en hun verzorgers.

  AB - Muziek kan de kwaliteit van leven van mensen met dementie en de communicatie met mensen in hun directe omgeving bevorderen. Het aantal mensen met dementie neemt, zoals bekend, toe. Het werken met mensen met dementie kan daarom een waardevol nieuw werkveld zijn voor (toekomstige) musici. In samenwerking met partners uit de ouderenzorg en de muziekprofessie heeft het lectoraat Lifelong Learning in Music van het Prins Claus Conservatorium van de Hanzehogeschool Groningen onderzoek verricht naar een innovatieve workshoppraktijk voor mensen met dementie. Op basis van dit onderzoek is een trainingsprogramma voor musici ontwikkeld t.b.v. de ontwikkeling van interactieve muziekworkshops voor mensen met dementie en hun verzorgers.

  KW - muziekbeoefening

  KW - dementie

  KW - healthy ageing

  M3 - Report

  BT - Muziek en dementie

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  ER -

  Dons K, Smids A. Muziek en dementie. Hanzehogeschool Groningen, 2014. 20 p.