Meer muziek in de klas: een biologisch perspectief

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

80 Downloads (Pure)

Abstract

Bij het bepalen van leerdoelen voor het muziekonderwijs is het belangrijk om niet alleen in cultureel, maar vooral in biologisch perspectief, de betekenis van muziek voor de ontwikkeling van het kind te bezien. De evolutionaire ontwikkeling van de muzikale aanleg blijkt o.a. uit de vondst van prehistorische muziekinstrumenten. De vele neurale en functionele overeenkomsten tussen het ‘muzikale’ en het ‘jagende’ brein kunnen de rol van het jagen bij de ontwikkeling van het muzikale brein verduidelijken, maar ook de rol van muziek in de evolutie van het jagende brein. Het verstaan van muziek als ‘spel’ (play) geeft verder inzicht in de functie van muziek bij de ontwikkeling van het kind en verduidelijkt tevens de betekenis van het muziekonderwijs bij het bevorderen van die ontwikkeling.
Original languageDutch
Title of host publicationLifelong Learning in Music in Groningen
Subtitle of host publicationa Liber Amicorum for Peter Mak
Place of PublicationGroningen
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages37
ISBN (Print)978-94-91090-05-9
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  Cite this

  Harris, R. (2015). Meer muziek in de klas: een biologisch perspectief. In Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak Groningen: Hanzehogeschool Groningen.
  Harris, Robert. / Meer muziek in de klas : een biologisch perspectief. Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak. Groningen : Hanzehogeschool Groningen, 2015.
  @inbook{30d6e4dc6bf440258980eb791ea6fd75,
  title = "Meer muziek in de klas: een biologisch perspectief",
  abstract = "Bij het bepalen van leerdoelen voor het muziekonderwijs is het belangrijk om niet alleen in cultureel, maar vooral in biologisch perspectief, de betekenis van muziek voor de ontwikkeling van het kind te bezien. De evolutionaire ontwikkeling van de muzikale aanleg blijkt o.a. uit de vondst van prehistorische muziekinstrumenten. De vele neurale en functionele overeenkomsten tussen het ‘muzikale’ en het ‘jagende’ brein kunnen de rol van het jagen bij de ontwikkeling van het muzikale brein verduidelijken, maar ook de rol van muziek in de evolutie van het jagende brein. Het verstaan van muziek als ‘spel’ (play) geeft verder inzicht in de functie van muziek bij de ontwikkeling van het kind en verduidelijkt tevens de betekenis van het muziekonderwijs bij het bevorderen van die ontwikkeling.",
  keywords = "primair onderwijs, muziekonderwijs, biologie, hersenen, spel",
  author = "Robert Harris",
  year = "2015",
  language = "Dutch",
  isbn = "978-94-91090-05-9",
  booktitle = "Lifelong Learning in Music in Groningen",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

  }

  Harris, R 2015, Meer muziek in de klas: een biologisch perspectief. in Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak. Hanzehogeschool Groningen, Groningen.

  Meer muziek in de klas : een biologisch perspectief. / Harris, Robert.

  Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak. Groningen : Hanzehogeschool Groningen, 2015.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Meer muziek in de klas

  T2 - een biologisch perspectief

  AU - Harris, Robert

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Bij het bepalen van leerdoelen voor het muziekonderwijs is het belangrijk om niet alleen in cultureel, maar vooral in biologisch perspectief, de betekenis van muziek voor de ontwikkeling van het kind te bezien. De evolutionaire ontwikkeling van de muzikale aanleg blijkt o.a. uit de vondst van prehistorische muziekinstrumenten. De vele neurale en functionele overeenkomsten tussen het ‘muzikale’ en het ‘jagende’ brein kunnen de rol van het jagen bij de ontwikkeling van het muzikale brein verduidelijken, maar ook de rol van muziek in de evolutie van het jagende brein. Het verstaan van muziek als ‘spel’ (play) geeft verder inzicht in de functie van muziek bij de ontwikkeling van het kind en verduidelijkt tevens de betekenis van het muziekonderwijs bij het bevorderen van die ontwikkeling.

  AB - Bij het bepalen van leerdoelen voor het muziekonderwijs is het belangrijk om niet alleen in cultureel, maar vooral in biologisch perspectief, de betekenis van muziek voor de ontwikkeling van het kind te bezien. De evolutionaire ontwikkeling van de muzikale aanleg blijkt o.a. uit de vondst van prehistorische muziekinstrumenten. De vele neurale en functionele overeenkomsten tussen het ‘muzikale’ en het ‘jagende’ brein kunnen de rol van het jagen bij de ontwikkeling van het muzikale brein verduidelijken, maar ook de rol van muziek in de evolutie van het jagende brein. Het verstaan van muziek als ‘spel’ (play) geeft verder inzicht in de functie van muziek bij de ontwikkeling van het kind en verduidelijkt tevens de betekenis van het muziekonderwijs bij het bevorderen van die ontwikkeling.

  KW - primair onderwijs

  KW - muziekonderwijs

  KW - biologie

  KW - hersenen

  KW - spel

  M3 - Chapter

  SN - 978-94-91090-05-9

  BT - Lifelong Learning in Music in Groningen

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  CY - Groningen

  ER -

  Harris R. Meer muziek in de klas: een biologisch perspectief. In Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak. Groningen: Hanzehogeschool Groningen. 2015