Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener

Betty Oppewal-Raadsveld

Research output: Book/ReportReportProfessional

184 Downloads (Pure)

Abstract

Binnen het deelproject ’iAge, housing and houses’ is onderzoek uitgevoerd naar de volgende probleemstelling: “Met welke aanpassingen op het gebied van huisvesting en technologie kunnen volgens zorgverleners 50-plussers in krimpgebieden in Noord-Nederland zo lang mogelijk gezond blijven leven in de eigen woning?”

De conclusie van dit onderzoek is dat 50-plussers in krimpgebieden in Noord-Nederland gezond kunnen blijven leven in de eigen woning door het toepassen van domotica en het aanpassen van de huisvesting. Mogelijkheden zijn:
•specifieke woningaanpassingen (zoals: geen drempels, gelijkvloers);
•technologische aanpassingen (zoals: beeldtelefoon, gordijnen openen en sluiten met afstandsbediening)
•zorggerelateerde aanpassingen (zoals: bloeddrukmeter die de gemeten waarden digitaal naar de behandelend arts verstuurt, medicatie verdeelbakje met alarm op de gewenste tijd ).

Zorgverleners zullen wel meer kennis moeten krijgen van de mogelijkheden van domotica. Zij vervullen een informerende rol naar de cliënten, en kunnen daarnaast geld en tijd besparen door een vermindering van zorgmomenten. Toch is er hier en daar nog weerstand van de zorgverlener tegen domoticatoepassingen. Een struikelblok vormt de financiering van de aanpassingen. Bovendien kan niet elke 50-plusser omgaan met ICT.
Original languageDutch
PublisherHanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte
Number of pages75
Publication statusPublished - Apr 2013

Keywords

  Cite this

  Oppewal-Raadsveld, B. (2013). Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte.
  Oppewal-Raadsveld, Betty. / Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2013. 75 p.
  @book{e030da2ea5024bfeb4a362ec8754db2f,
  title = "Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener",
  abstract = "Binnen het deelproject ’iAge, housing and houses’ is onderzoek uitgevoerd naar de volgende probleemstelling: “Met welke aanpassingen op het gebied van huisvesting en technologie kunnen volgens zorgverleners 50-plussers in krimpgebieden in Noord-Nederland zo lang mogelijk gezond blijven leven in de eigen woning?” De conclusie van dit onderzoek is dat 50-plussers in krimpgebieden in Noord-Nederland gezond kunnen blijven leven in de eigen woning door het toepassen van domotica en het aanpassen van de huisvesting. Mogelijkheden zijn:•specifieke woningaanpassingen (zoals: geen drempels, gelijkvloers);•technologische aanpassingen (zoals: beeldtelefoon, gordijnen openen en sluiten met afstandsbediening)•zorggerelateerde aanpassingen (zoals: bloeddrukmeter die de gemeten waarden digitaal naar de behandelend arts verstuurt, medicatie verdeelbakje met alarm op de gewenste tijd ).Zorgverleners zullen wel meer kennis moeten krijgen van de mogelijkheden van domotica. Zij vervullen een informerende rol naar de cli{\"e}nten, en kunnen daarnaast geld en tijd besparen door een vermindering van zorgmomenten. Toch is er hier en daar nog weerstand van de zorgverlener tegen domoticatoepassingen. Een struikelblok vormt de financiering van de aanpassingen. Bovendien kan niet elke 50-plusser omgaan met ICT.",
  keywords = "zorgsector, ouderen, domotica",
  author = "Betty Oppewal-Raadsveld",
  year = "2013",
  month = "4",
  language = "Dutch",
  publisher = "Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte",
  address = "Netherlands",

  }

  Oppewal-Raadsveld, B 2013, Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte.

  Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener. / Oppewal-Raadsveld, Betty.

  Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2013. 75 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener

  AU - Oppewal-Raadsveld, Betty

  PY - 2013/4

  Y1 - 2013/4

  N2 - Binnen het deelproject ’iAge, housing and houses’ is onderzoek uitgevoerd naar de volgende probleemstelling: “Met welke aanpassingen op het gebied van huisvesting en technologie kunnen volgens zorgverleners 50-plussers in krimpgebieden in Noord-Nederland zo lang mogelijk gezond blijven leven in de eigen woning?” De conclusie van dit onderzoek is dat 50-plussers in krimpgebieden in Noord-Nederland gezond kunnen blijven leven in de eigen woning door het toepassen van domotica en het aanpassen van de huisvesting. Mogelijkheden zijn:•specifieke woningaanpassingen (zoals: geen drempels, gelijkvloers);•technologische aanpassingen (zoals: beeldtelefoon, gordijnen openen en sluiten met afstandsbediening)•zorggerelateerde aanpassingen (zoals: bloeddrukmeter die de gemeten waarden digitaal naar de behandelend arts verstuurt, medicatie verdeelbakje met alarm op de gewenste tijd ).Zorgverleners zullen wel meer kennis moeten krijgen van de mogelijkheden van domotica. Zij vervullen een informerende rol naar de cliënten, en kunnen daarnaast geld en tijd besparen door een vermindering van zorgmomenten. Toch is er hier en daar nog weerstand van de zorgverlener tegen domoticatoepassingen. Een struikelblok vormt de financiering van de aanpassingen. Bovendien kan niet elke 50-plusser omgaan met ICT.

  AB - Binnen het deelproject ’iAge, housing and houses’ is onderzoek uitgevoerd naar de volgende probleemstelling: “Met welke aanpassingen op het gebied van huisvesting en technologie kunnen volgens zorgverleners 50-plussers in krimpgebieden in Noord-Nederland zo lang mogelijk gezond blijven leven in de eigen woning?” De conclusie van dit onderzoek is dat 50-plussers in krimpgebieden in Noord-Nederland gezond kunnen blijven leven in de eigen woning door het toepassen van domotica en het aanpassen van de huisvesting. Mogelijkheden zijn:•specifieke woningaanpassingen (zoals: geen drempels, gelijkvloers);•technologische aanpassingen (zoals: beeldtelefoon, gordijnen openen en sluiten met afstandsbediening)•zorggerelateerde aanpassingen (zoals: bloeddrukmeter die de gemeten waarden digitaal naar de behandelend arts verstuurt, medicatie verdeelbakje met alarm op de gewenste tijd ).Zorgverleners zullen wel meer kennis moeten krijgen van de mogelijkheden van domotica. Zij vervullen een informerende rol naar de cliënten, en kunnen daarnaast geld en tijd besparen door een vermindering van zorgmomenten. Toch is er hier en daar nog weerstand van de zorgverlener tegen domoticatoepassingen. Een struikelblok vormt de financiering van de aanpassingen. Bovendien kan niet elke 50-plusser omgaan met ICT.

  KW - zorgsector

  KW - ouderen

  KW - domotica

  M3 - Report

  BT - Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener

  PB - Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte

  ER -

  Oppewal-Raadsveld B. Levensloopbestendig wonen: domotica door de ogen van de zorgverlener. Hanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte, 2013. 75 p.