Learning from video: viewing behavior of students

Jelle de Boer

Research output: Ph.D. ThesisPhD Research internal, graduation external

1226 Downloads (Pure)

Abstract

Studenten die leren van video’s zijn gebaat bij mediaspelers die meer opties bieden bij het zoeken naar specifieke delen van een filmpje. Voor het leereffect is het belangrijk dat het eenvoudiger wordt om een bepaald fragment nog eens terug te kijken. Dat stelt Jelle de Boer, die promoveert op een onderzoek naar de kijkpatronen van studenten bij het bestuderen van video’s.
De Boer onderzocht het kijkgedrag van studenten in verschillende experimenten. Studenten kregen daarbij onder meer een instructie over mogelijk alternatief kijkgedrag, om te onderzoeken in hoeverre die alternatieve strategie hun leereffecten zou verhogen. De Boer vond dat de leereffecten van kijkers met een smal kijkrepertoire lager waren dan de leereffecten van strategische kijkers en studenten met een breed kijkrepertoire.
Studenten met enige basiskennis over de onderwerpen die aan bod kwamen in de video’s hadden het meeste voordeel van het gebruik van mogelijk alternatief kijkgedrag en studenten met weinig voorkennis hadden het minste voordeel. De leerwinst van studenten met weinig voorkennis verdween na een aantal weken; kennisverwerking lijkt slecht te gaan wanneer twee dingen tegelijk worden gedaan.
Original languageEnglish
Supervisors/Advisors
  • de Brock, E. O., Supervisor, External person
Publisher
Electronic ISBNs978-94-6191-770-6
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  • learning process
  • psychological aspects
  • video

Fingerprint

Dive into the research topics of 'Learning from video: viewing behavior of students'. Together they form a unique fingerprint.

Cite this