Krapte voorkomen? Een regionale pilot in Groningen

Research output: Contribution to conferencePaperOther research output

92 Downloads (Pure)

Abstract

In 2008 duiden signalen in de Eemsdelta-regio op een dreigende krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks de dreigende problemen voor met name technische functies ondernemen de regionale arbeidsmarktactoren geen actie. Het ontbreekt hen aan detailinformatie per beroep gespecificeerd naar opleidingsrichting en –niveau. Zonder die informatie zien werkgevers niet of en voor welke concrete functies knelpunten ontstaan. Zij treffen dan ook geen maatregelen om de dreigende problemen te voorkomen of te matigen. Het ontbreken van inzicht bij de werkgevers maakt dat ook beleidsmakers zoals gemeenten en UWV informatie ontberen om gericht scholings- en arbeidsmarktbeleid te kunnen ontwikkelen. Beschikbare informatie uit bestaande bronnen is onvoldoende specifiek en niet goed vertaalbaar naar regionaal en lokaal niveau, laat staan naar bedrijfsniveau. Om de benodigde informatie te genereren en zodoende de patstelling te helpen doorbreken, heeft het Kenniscentrum Arbeid (KCA) van de Hanzehogeschool Groningen een methode voor dataverzameling over de personeelsbehoefte van bedrijven ontwikkeld. Met de methode kan op eenvoudige en efficiënte wijze de gewenste data van de bedrijven worden verzameld. Daarmee wordt op bedrijfsniveau inzicht verkregen in de verwachte personeelsbehoefte en in de mogelijke knelpunten om in die behoefte te kunnen voorzien. Door bundeling en analyse van de bedrijfsdata kan vervolgens op overkoepelend (sectoraal en/of regionaal) niveau een adequaat arbeidsmarktbeeld worden verkregen.
Original languageDutch
Number of pages34
Publication statusPublished - 2015
EventNederlandse ArbeidsmarktDag 2015: 'naar nieuwe arbeidsverhoudingen - Malietoren, Den Haag, Netherlands
Duration: 8 Oct 2015 → …
http://archive.arbeidsconferentie.nl/article/2

Conference

ConferenceNederlandse ArbeidsmarktDag 2015
CountryNetherlands
CityDen Haag
Period8/10/15 → …
Internet address

Keywords

  Cite this

  van Lieshout, H., Geling, K., & Scholing, A. (2015). Krapte voorkomen? Een regionale pilot in Groningen. Paper presented at Nederlandse ArbeidsmarktDag 2015, Den Haag, Netherlands.
  van Lieshout, Harm ; Geling, Kathinka ; Scholing, Anneloes. / Krapte voorkomen? Een regionale pilot in Groningen. Paper presented at Nederlandse ArbeidsmarktDag 2015, Den Haag, Netherlands.34 p.
  @conference{46714a51e4194e5c93fc745bb07972b9,
  title = "Krapte voorkomen? Een regionale pilot in Groningen",
  abstract = "In 2008 duiden signalen in de Eemsdelta-regio op een dreigende krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks de dreigende problemen voor met name technische functies ondernemen de regionale arbeidsmarktactoren geen actie. Het ontbreekt hen aan detailinformatie per beroep gespecificeerd naar opleidingsrichting en –niveau. Zonder die informatie zien werkgevers niet of en voor welke concrete functies knelpunten ontstaan. Zij treffen dan ook geen maatregelen om de dreigende problemen te voorkomen of te matigen. Het ontbreken van inzicht bij de werkgevers maakt dat ook beleidsmakers zoals gemeenten en UWV informatie ontberen om gericht scholings- en arbeidsmarktbeleid te kunnen ontwikkelen. Beschikbare informatie uit bestaande bronnen is onvoldoende specifiek en niet goed vertaalbaar naar regionaal en lokaal niveau, laat staan naar bedrijfsniveau. Om de benodigde informatie te genereren en zodoende de patstelling te helpen doorbreken, heeft het Kenniscentrum Arbeid (KCA) van de Hanzehogeschool Groningen een methode voor dataverzameling over de personeelsbehoefte van bedrijven ontwikkeld. Met de methode kan op eenvoudige en effici{\"e}nte wijze de gewenste data van de bedrijven worden verzameld. Daarmee wordt op bedrijfsniveau inzicht verkregen in de verwachte personeelsbehoefte en in de mogelijke knelpunten om in die behoefte te kunnen voorzien. Door bundeling en analyse van de bedrijfsdata kan vervolgens op overkoepelend (sectoraal en/of regionaal) niveau een adequaat arbeidsmarktbeeld worden verkregen.",
  keywords = "arbeidsmarktinformatie, personeelsbehoefte",
  author = "{van Lieshout}, Harm and Kathinka Geling and Anneloes Scholing",
  year = "2015",
  language = "Dutch",
  note = "Nederlandse ArbeidsmarktDag 2015 : 'naar nieuwe arbeidsverhoudingen ; Conference date: 08-10-2015",
  url = "http://archive.arbeidsconferentie.nl/article/2",

  }

  van Lieshout, H, Geling, K & Scholing, A 2015, 'Krapte voorkomen? Een regionale pilot in Groningen' Paper presented at, Den Haag, Netherlands, 8/10/15, .

  Krapte voorkomen? Een regionale pilot in Groningen. / van Lieshout, Harm; Geling, Kathinka; Scholing, Anneloes.

  2015. Paper presented at Nederlandse ArbeidsmarktDag 2015, Den Haag, Netherlands.

  Research output: Contribution to conferencePaperOther research output

  TY - CONF

  T1 - Krapte voorkomen? Een regionale pilot in Groningen

  AU - van Lieshout, Harm

  AU - Geling, Kathinka

  AU - Scholing, Anneloes

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - In 2008 duiden signalen in de Eemsdelta-regio op een dreigende krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks de dreigende problemen voor met name technische functies ondernemen de regionale arbeidsmarktactoren geen actie. Het ontbreekt hen aan detailinformatie per beroep gespecificeerd naar opleidingsrichting en –niveau. Zonder die informatie zien werkgevers niet of en voor welke concrete functies knelpunten ontstaan. Zij treffen dan ook geen maatregelen om de dreigende problemen te voorkomen of te matigen. Het ontbreken van inzicht bij de werkgevers maakt dat ook beleidsmakers zoals gemeenten en UWV informatie ontberen om gericht scholings- en arbeidsmarktbeleid te kunnen ontwikkelen. Beschikbare informatie uit bestaande bronnen is onvoldoende specifiek en niet goed vertaalbaar naar regionaal en lokaal niveau, laat staan naar bedrijfsniveau. Om de benodigde informatie te genereren en zodoende de patstelling te helpen doorbreken, heeft het Kenniscentrum Arbeid (KCA) van de Hanzehogeschool Groningen een methode voor dataverzameling over de personeelsbehoefte van bedrijven ontwikkeld. Met de methode kan op eenvoudige en efficiënte wijze de gewenste data van de bedrijven worden verzameld. Daarmee wordt op bedrijfsniveau inzicht verkregen in de verwachte personeelsbehoefte en in de mogelijke knelpunten om in die behoefte te kunnen voorzien. Door bundeling en analyse van de bedrijfsdata kan vervolgens op overkoepelend (sectoraal en/of regionaal) niveau een adequaat arbeidsmarktbeeld worden verkregen.

  AB - In 2008 duiden signalen in de Eemsdelta-regio op een dreigende krapte op de arbeidsmarkt. Ondanks de dreigende problemen voor met name technische functies ondernemen de regionale arbeidsmarktactoren geen actie. Het ontbreekt hen aan detailinformatie per beroep gespecificeerd naar opleidingsrichting en –niveau. Zonder die informatie zien werkgevers niet of en voor welke concrete functies knelpunten ontstaan. Zij treffen dan ook geen maatregelen om de dreigende problemen te voorkomen of te matigen. Het ontbreken van inzicht bij de werkgevers maakt dat ook beleidsmakers zoals gemeenten en UWV informatie ontberen om gericht scholings- en arbeidsmarktbeleid te kunnen ontwikkelen. Beschikbare informatie uit bestaande bronnen is onvoldoende specifiek en niet goed vertaalbaar naar regionaal en lokaal niveau, laat staan naar bedrijfsniveau. Om de benodigde informatie te genereren en zodoende de patstelling te helpen doorbreken, heeft het Kenniscentrum Arbeid (KCA) van de Hanzehogeschool Groningen een methode voor dataverzameling over de personeelsbehoefte van bedrijven ontwikkeld. Met de methode kan op eenvoudige en efficiënte wijze de gewenste data van de bedrijven worden verzameld. Daarmee wordt op bedrijfsniveau inzicht verkregen in de verwachte personeelsbehoefte en in de mogelijke knelpunten om in die behoefte te kunnen voorzien. Door bundeling en analyse van de bedrijfsdata kan vervolgens op overkoepelend (sectoraal en/of regionaal) niveau een adequaat arbeidsmarktbeeld worden verkregen.

  KW - arbeidsmarktinformatie

  KW - personeelsbehoefte

  M3 - Paper

  ER -

  van Lieshout H, Geling K, Scholing A. Krapte voorkomen? Een regionale pilot in Groningen. 2015. Paper presented at Nederlandse ArbeidsmarktDag 2015, Den Haag, Netherlands.