Krachtige “meesters” en “juffen” door intervisie

Tineke Kingma, Marieke Snippe, Janneke Franssens, Tijmen Schipper

Research output: Contribution to conferenceAbstractOther research output

66 Downloads (Pure)

Abstract

Presentatie Congres voor lerarenopleiders, VELONconferentie Zwolle, 10 en 11 maart 2014.

Een jong team lerarenopleiders werkt aan de eigen professionalisering door het gebruik van de methode Krachtig Meesterschap, waarbij zij werkt aan haar eigen handelingsreportoire en als team leren.
De centrale vragen binnen hun intervisietraject waren:
• Hoe kunnen we leren werken met de methode Krachtig Meesterschap toegepast in het eigen team?
• Hoe leren we als team?
• Hoe geven we vorm aan een duurzame vorm van professionalisering?
• Is deze aanpak geschikte eerste stap naar een leven lang leren?
Het team heeft aan de hand van videobeelden van de eigen lespraktijk leerpunten in beeld gebracht, geanalyseerd en interventies bedacht die opnieuw getest zijn aan de hand van nieuw videomateriaal in de eigen lespraktijk. Deze werkwijze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan hun eigen self-efficacy. Het resultaat van deze werkwijze is ook dat zij samen hun eigen teamcultuur hebben gecreëerd, die gekenmerkt wordt door openheid en transparant zijn over je eigen werkwijze als docent. De opbrengst is een team dat nieuwe onderwijsvormen uitprobeert aan de hand van hun eigen invulling van hun rol als docent.
Original languageDutch
Number of pages3
Publication statusSubmitted - 27 Nov 2013
EventCongres voor Lerarenopleiders 2014: innovatieve wegen voor het opleiden van leraren - Zwolle, Netherlands
Duration: 10 Mar 201411 Mar 2014

Conference

ConferenceCongres voor Lerarenopleiders 2014
CountryNetherlands
CityZwolle
Period10/03/1411/03/14

Keywords

  Cite this

  Kingma, T., Snippe, M., Franssens, J., & Schipper, T. (2013). Krachtige “meesters” en “juffen” door intervisie. Abstract from Congres voor Lerarenopleiders 2014, Zwolle, Netherlands.
  Kingma, Tineke ; Snippe, Marieke ; Franssens, Janneke ; Schipper, Tijmen. / Krachtige “meesters” en “juffen” door intervisie. Abstract from Congres voor Lerarenopleiders 2014, Zwolle, Netherlands.3 p.
  @conference{af69674a73b04ac2aeb6c7d1e3e7ea72,
  title = "Krachtige “meesters” en “juffen” door intervisie",
  abstract = "Presentatie Congres voor lerarenopleiders, VELONconferentie Zwolle, 10 en 11 maart 2014.Een jong team lerarenopleiders werkt aan de eigen professionalisering door het gebruik van de methode Krachtig Meesterschap, waarbij zij werkt aan haar eigen handelingsreportoire en als team leren. De centrale vragen binnen hun intervisietraject waren: • Hoe kunnen we leren werken met de methode Krachtig Meesterschap toegepast in het eigen team?• Hoe leren we als team?• Hoe geven we vorm aan een duurzame vorm van professionalisering? • Is deze aanpak geschikte eerste stap naar een leven lang leren?Het team heeft aan de hand van videobeelden van de eigen lespraktijk leerpunten in beeld gebracht, geanalyseerd en interventies bedacht die opnieuw getest zijn aan de hand van nieuw videomateriaal in de eigen lespraktijk. Deze werkwijze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan hun eigen self-efficacy. Het resultaat van deze werkwijze is ook dat zij samen hun eigen teamcultuur hebben gecre{\"e}erd, die gekenmerkt wordt door openheid en transparant zijn over je eigen werkwijze als docent. De opbrengst is een team dat nieuwe onderwijsvormen uitprobeert aan de hand van hun eigen invulling van hun rol als docent.",
  keywords = "intervisie, teamleren, krachtig meesterschap, onderwijs",
  author = "Tineke Kingma and Marieke Snippe and Janneke Franssens and Tijmen Schipper",
  year = "2013",
  month = "11",
  day = "27",
  language = "Dutch",
  note = "Congres voor Lerarenopleiders 2014 : innovatieve wegen voor het opleiden van leraren ; Conference date: 10-03-2014 Through 11-03-2014",

  }

  Kingma, T, Snippe, M, Franssens, J & Schipper, T 2013, 'Krachtige “meesters” en “juffen” door intervisie', Zwolle, Netherlands, 10/03/14 - 11/03/14, .

  Krachtige “meesters” en “juffen” door intervisie. / Kingma, Tineke; Snippe, Marieke; Franssens, Janneke; Schipper, Tijmen.

  2013. Abstract from Congres voor Lerarenopleiders 2014, Zwolle, Netherlands.

  Research output: Contribution to conferenceAbstractOther research output

  TY - CONF

  T1 - Krachtige “meesters” en “juffen” door intervisie

  AU - Kingma, Tineke

  AU - Snippe, Marieke

  AU - Franssens, Janneke

  AU - Schipper, Tijmen

  PY - 2013/11/27

  Y1 - 2013/11/27

  N2 - Presentatie Congres voor lerarenopleiders, VELONconferentie Zwolle, 10 en 11 maart 2014.Een jong team lerarenopleiders werkt aan de eigen professionalisering door het gebruik van de methode Krachtig Meesterschap, waarbij zij werkt aan haar eigen handelingsreportoire en als team leren. De centrale vragen binnen hun intervisietraject waren: • Hoe kunnen we leren werken met de methode Krachtig Meesterschap toegepast in het eigen team?• Hoe leren we als team?• Hoe geven we vorm aan een duurzame vorm van professionalisering? • Is deze aanpak geschikte eerste stap naar een leven lang leren?Het team heeft aan de hand van videobeelden van de eigen lespraktijk leerpunten in beeld gebracht, geanalyseerd en interventies bedacht die opnieuw getest zijn aan de hand van nieuw videomateriaal in de eigen lespraktijk. Deze werkwijze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan hun eigen self-efficacy. Het resultaat van deze werkwijze is ook dat zij samen hun eigen teamcultuur hebben gecreëerd, die gekenmerkt wordt door openheid en transparant zijn over je eigen werkwijze als docent. De opbrengst is een team dat nieuwe onderwijsvormen uitprobeert aan de hand van hun eigen invulling van hun rol als docent.

  AB - Presentatie Congres voor lerarenopleiders, VELONconferentie Zwolle, 10 en 11 maart 2014.Een jong team lerarenopleiders werkt aan de eigen professionalisering door het gebruik van de methode Krachtig Meesterschap, waarbij zij werkt aan haar eigen handelingsreportoire en als team leren. De centrale vragen binnen hun intervisietraject waren: • Hoe kunnen we leren werken met de methode Krachtig Meesterschap toegepast in het eigen team?• Hoe leren we als team?• Hoe geven we vorm aan een duurzame vorm van professionalisering? • Is deze aanpak geschikte eerste stap naar een leven lang leren?Het team heeft aan de hand van videobeelden van de eigen lespraktijk leerpunten in beeld gebracht, geanalyseerd en interventies bedacht die opnieuw getest zijn aan de hand van nieuw videomateriaal in de eigen lespraktijk. Deze werkwijze heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan hun eigen self-efficacy. Het resultaat van deze werkwijze is ook dat zij samen hun eigen teamcultuur hebben gecreëerd, die gekenmerkt wordt door openheid en transparant zijn over je eigen werkwijze als docent. De opbrengst is een team dat nieuwe onderwijsvormen uitprobeert aan de hand van hun eigen invulling van hun rol als docent.

  KW - intervisie

  KW - teamleren

  KW - krachtig meesterschap

  KW - onderwijs

  M3 - Abstract

  ER -

  Kingma T, Snippe M, Franssens J, Schipper T. Krachtige “meesters” en “juffen” door intervisie. 2013. Abstract from Congres voor Lerarenopleiders 2014, Zwolle, Netherlands.