Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, geïllustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen. Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.
Original languageDutch
Title of host publicationHandboek werken in de wijk
EditorsJean Pierre Wilken, Anne-Marie van Bergen
Place of PublicationAmsterdam
PublisherSWP
Pages135-145
ISBN (Print)9789088506246
Publication statusPublished - Jun 2016

Cite this

Doornenbal, J. (2016). Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'. In J. P. Wilken, & A-M. van Bergen (Eds.), Handboek werken in de wijk (pp. 135-145). Amsterdam: SWP.
Doornenbal, Jeannette. / Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk : 'it takes a neighbourhood to raise a child'. Handboek werken in de wijk. editor / Jean Pierre Wilken ; Anne-Marie van Bergen. Amsterdam : SWP, 2016. pp. 135-145
@inbook{e9c2f0125244463d8598cf64d6a37554,
title = "Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'",
abstract = "Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, ge{\"i}llustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen. Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.",
keywords = "wijkgericht werken , sociaal domein, sociaal werkers, jeugdhulpverlening, opvoeding, wijkopbouwwerk",
author = "Jeannette Doornenbal",
year = "2016",
month = "6",
language = "Dutch",
isbn = "9789088506246",
pages = "135--145",
editor = "Wilken, {Jean Pierre} and {van Bergen}, Anne-Marie",
booktitle = "Handboek werken in de wijk",
publisher = "SWP",
address = "Netherlands",

}

Doornenbal, J 2016, Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'. in JP Wilken & A-M van Bergen (eds), Handboek werken in de wijk. SWP, Amsterdam, pp. 135-145.

Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk : 'it takes a neighbourhood to raise a child'. / Doornenbal, Jeannette.

Handboek werken in de wijk. ed. / Jean Pierre Wilken; Anne-Marie van Bergen. Amsterdam : SWP, 2016. p. 135-145.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

TY - CHAP

T1 - Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk

T2 - 'it takes a neighbourhood to raise a child'

AU - Doornenbal, Jeannette

PY - 2016/6

Y1 - 2016/6

N2 - Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, geïllustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen. Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.

AB - Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, geïllustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen. Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.

KW - wijkgericht werken

KW - sociaal domein

KW - sociaal werkers

KW - jeugdhulpverlening

KW - opvoeding

KW - wijkopbouwwerk

M3 - Chapter

SN - 9789088506246

SP - 135

EP - 145

BT - Handboek werken in de wijk

A2 - Wilken, Jean Pierre

A2 - van Bergen, Anne-Marie

PB - SWP

CY - Amsterdam

ER -

Doornenbal J. Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'. In Wilken JP, van Bergen A-M, editors, Handboek werken in de wijk. Amsterdam: SWP. 2016. p. 135-145