Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, geïllustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen. Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.
Original languageDutch
Title of host publicationHandboek werken in de wijk
EditorsJean Pierre Wilken, Anne-Marie van Bergen
Place of PublicationAmsterdam
PublisherSWP
Pages135-145
ISBN (Print)9789088506246
Publication statusPublished - Jun 2016

Keywords

  Cite this

  Doornenbal, J. (2016). Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'. In J. P. Wilken, & A-M. van Bergen (Eds.), Handboek werken in de wijk (pp. 135-145). Amsterdam: SWP.
  Doornenbal, Jeannette. / Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk : 'it takes a neighbourhood to raise a child'. Handboek werken in de wijk. editor / Jean Pierre Wilken ; Anne-Marie van Bergen. Amsterdam : SWP, 2016. pp. 135-145
  @inbook{e9c2f0125244463d8598cf64d6a37554,
  title = "Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'",
  abstract = "Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, ge{\"i}llustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen. Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.",
  keywords = "wijkgericht werken , sociaal domein, sociaal werkers, jeugdhulpverlening, opvoeding, wijkopbouwwerk",
  author = "Jeannette Doornenbal",
  year = "2016",
  month = "6",
  language = "Dutch",
  isbn = "9789088506246",
  pages = "135--145",
  editor = "Wilken, {Jean Pierre} and {van Bergen}, Anne-Marie",
  booktitle = "Handboek werken in de wijk",
  publisher = "SWP",
  address = "Netherlands",

  }

  Doornenbal, J 2016, Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'. in JP Wilken & A-M van Bergen (eds), Handboek werken in de wijk. SWP, Amsterdam, pp. 135-145.

  Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk : 'it takes a neighbourhood to raise a child'. / Doornenbal, Jeannette.

  Handboek werken in de wijk. ed. / Jean Pierre Wilken; Anne-Marie van Bergen. Amsterdam : SWP, 2016. p. 135-145.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk

  T2 - 'it takes a neighbourhood to raise a child'

  AU - Doornenbal, Jeannette

  PY - 2016/6

  Y1 - 2016/6

  N2 - Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, geïllustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen. Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.

  AB - Handboek werken in de wijk gaat over de gevolgen van de stelselherziening voor het werk van de sociale professional. De auteurs beschrijven vanuit diverse invalshoeken, geïllustreerd met veel voorbeelden, de elementen van het werken op het niveau van een wijk, buurt of dorp. Het gaat om kennis die voor iedere allround werker van belang is. Om kennis van de omgeving, maar ook van de problematiek die je tegenkomt, zoals schulden, huiselijk geweld of psychiatrische aandoeningen. Het vraagt vaardigheden om aan te sluiten bij een diversiteit aan mensen en situaties, om de dialoog te voeren, om integraal te werken. Het vraagt ook methodische kennis, bijvoorbeeld om sociaal isolement, kindermishandeling of overbelasting van mantelzorgers te signaleren en te weten hoe dan te handelen. Voortdurend gaat het daarbij om de eigen kracht van mensen, sociale verbanden en de samenleving als uitgangspunt te nemen.

  KW - wijkgericht werken

  KW - sociaal domein

  KW - sociaal werkers

  KW - jeugdhulpverlening

  KW - opvoeding

  KW - wijkopbouwwerk

  M3 - Chapter

  SN - 9789088506246

  SP - 135

  EP - 145

  BT - Handboek werken in de wijk

  A2 - Wilken, Jean Pierre

  A2 - van Bergen, Anne-Marie

  PB - SWP

  CY - Amsterdam

  ER -

  Doornenbal J. Jeugdhulpverlening en opvoedingsondersteuning in de wijk: 'it takes a neighbourhood to raise a child'. In Wilken JP, van Bergen A-M, editors, Handboek werken in de wijk. Amsterdam: SWP. 2016. p. 135-145