Invloed van psychosociale belasting en herstel op prestatie-indicatoren

Ruby Otter, Michel Brink, Koen Lemmink

Research output: Contribution to conferenceAbstractOther research output

79 Downloads (Pure)

Abstract

Inleiding
Voor duursporters is een goede balans van belasting en herstel van groot belang voor hun prestaties. Hierbij gaat het niet alleen om fysieke belasting en herstel, zoals training en rust, maar ook om psychosociale belasting en herstel. Omdat er nog weinig bekend is over het psychosociale deel is het doel van deze studie om uit te zoeken hoe deze relatie tussen veranderingen in psychosociale belasting, herstel en prestatie-indicatoren bij duursporters eruit ziet.

Methode
Twee jaar lang zijn psychosociale belasting, herstel en prestatie-indicatoren onderzocht van 115 duursporters. De sporters hebben in die periode dagelijks een trainingslogboek bijgehouden. Wekelijks tot 3-wekelijks hebben zij een belasting en herstelvragenlijst ingevuld (RESTQ-sport) en elke 6 tot 7 weken hebben zij een submaximale prestatietest gedaan. Gedurende deze periode is er bij de hardlopers een negatieve levensgebeurtenis (NLG) voorgekomen.
De analyses van deze gegevens zijn tweeledig. Eerst is met behulp van multilevel-analyses uitgezocht wat de relatie is tussen psychosociale belasting, herstel en prestatie-indicatoren. Daarna is met ANOVA’s en T-tests uitgezocht wat de invloed is van een NLG op psychosociale belasting, herstel en prestatie-indicatoren.

Resultaten
De analyses lieten zien dat een verbetering in psychosociale belasting en herstel bijdraagt aan een verbetering in prestatie-indicatoren. Bovendien bleek dat een NLG een negatieve invloed heeft op psychosociale belasting en herstel in de week van de gebeurtenis en 1 week daarna. Daarnaast blijkt dat de loopeconomie (prestatie-indicator) van hardlopers 3 weken na een NLG is verminderd.

Conclusies
Veranderingen in psychosociale belasting en herstel zijn gerelateerd aan veranderingen in prestatie-indicatoren van duursporters. Daarbij verstoort een NLG de mate van psychosociale belasting en herstel en heeft het ook invloed op prestatie-indicatoren.

Make it count
Coaches kunnen psychosociale belasting en herstel monitoren om inzicht te krijgen in belastbaarheid van sporters. Hierdoor kunnen trainingsprogramma’s op het individu aangepast worden om uiteindelijk prestaties te verbeteren.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 2016
Event7e Dag van het Sportonderzoek (DSO) 2016: make it count! - Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, Groningen, Netherlands
Duration: 10 Nov 2016 → …
Conference number: 7e
https://dagvanhetsportonderzoek.wordpress.com/dso-2016-begin-page/

Conference

Conference7e Dag van het Sportonderzoek (DSO) 2016
Abbreviated titleDSO 2016
Country/TerritoryNetherlands
CityGroningen
Period10/11/16 → …
Internet address

Keywords

  • sport
  • recovery

Cite this