Invloed structureringsactiviteiten bij uitvoeren van samengestelde bewerkingsopdrachten in groep 7

G. Roorda, Theresa Kleefsman, M. Witterholt

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

1 Downloads (Pure)

Abstract

In de ‘Periodieke peiling van het Onderwijsniveau reken-wiskundeonderwijs’ in 2005 wordt geconstateerd dat basisschoolleerlingen niet goed scoren op samengestelde bewerkingsopdrachten. Fouten ontstaan onder meer, omdat leerlingen geen uitwerkingsstappen noteren. We hebben onderzocht of de kwaliteit van uitwerkingen verbetert als leerlingen leren om dit type opdrachten gestructureerd uit te werken. Daartoe werd in een experimentele groep gewerkt volgens een structureringsplan. De controlegroep maakte in dezelfde periode dezelfde opdrachten, maar dan zonder specifieke ‘structureringsstappen’. Uit de resultaten blijkt dat op een school die niet gewend is leerlingen te leren rekenstappen netjes op te schrijven, stevige winst geboekt kan worden door te oefenen op samengestelde bewerkingsopdrachten. Is er op school al wel aandacht voor, dan treedt geen verbetering op door onze structureringsaanpak.
Original languageDutch
Pages (from-to)55-61
JournalReken-wiskundeonderwijs: onderzoek, ontwikkeling, praktijk
Volume2014
Issue number33
Publication statusPublished - 2014

Keywords

  Cite this

  @article{0c86429fc2fb47a4bf826802bbf39f29,
  title = "Invloed structureringsactiviteiten bij uitvoeren van samengestelde bewerkingsopdrachten in groep 7",
  abstract = "In de ‘Periodieke peiling van het Onderwijsniveau reken-wiskundeonderwijs’ in 2005 wordt geconstateerd dat basisschoolleerlingen niet goed scoren op samengestelde bewerkingsopdrachten. Fouten ontstaan onder meer, omdat leerlingen geen uitwerkingsstappen noteren. We hebben onderzocht of de kwaliteit van uitwerkingen verbetert als leerlingen leren om dit type opdrachten gestructureerd uit te werken. Daartoe werd in een experimentele groep gewerkt volgens een structureringsplan. De controlegroep maakte in dezelfde periode dezelfde opdrachten, maar dan zonder specifieke ‘structureringsstappen’. Uit de resultaten blijkt dat op een school die niet gewend is leerlingen te leren rekenstappen netjes op te schrijven, stevige winst geboekt kan worden door te oefenen op samengestelde bewerkingsopdrachten. Is er op school al wel aandacht voor, dan treedt geen verbetering op door onze structureringsaanpak.",
  keywords = "basisonderwijs, rekenonderwijs, structuur",
  author = "G. Roorda and Theresa Kleefsman and M. Witterholt",
  year = "2014",
  language = "Dutch",
  volume = "2014",
  pages = "55--61",
  journal = "Reken-wiskundeonderwijs: onderzoek, ontwikkeling, praktijk",
  issn = "1877-444X",
  number = "33",

  }

  Invloed structureringsactiviteiten bij uitvoeren van samengestelde bewerkingsopdrachten in groep 7. / Roorda, G.; Kleefsman, Theresa; Witterholt, M.

  In: Reken-wiskundeonderwijs: onderzoek, ontwikkeling, praktijk, Vol. 2014, No. 33, 2014, p. 55-61.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Invloed structureringsactiviteiten bij uitvoeren van samengestelde bewerkingsopdrachten in groep 7

  AU - Roorda, G.

  AU - Kleefsman, Theresa

  AU - Witterholt, M.

  PY - 2014

  Y1 - 2014

  N2 - In de ‘Periodieke peiling van het Onderwijsniveau reken-wiskundeonderwijs’ in 2005 wordt geconstateerd dat basisschoolleerlingen niet goed scoren op samengestelde bewerkingsopdrachten. Fouten ontstaan onder meer, omdat leerlingen geen uitwerkingsstappen noteren. We hebben onderzocht of de kwaliteit van uitwerkingen verbetert als leerlingen leren om dit type opdrachten gestructureerd uit te werken. Daartoe werd in een experimentele groep gewerkt volgens een structureringsplan. De controlegroep maakte in dezelfde periode dezelfde opdrachten, maar dan zonder specifieke ‘structureringsstappen’. Uit de resultaten blijkt dat op een school die niet gewend is leerlingen te leren rekenstappen netjes op te schrijven, stevige winst geboekt kan worden door te oefenen op samengestelde bewerkingsopdrachten. Is er op school al wel aandacht voor, dan treedt geen verbetering op door onze structureringsaanpak.

  AB - In de ‘Periodieke peiling van het Onderwijsniveau reken-wiskundeonderwijs’ in 2005 wordt geconstateerd dat basisschoolleerlingen niet goed scoren op samengestelde bewerkingsopdrachten. Fouten ontstaan onder meer, omdat leerlingen geen uitwerkingsstappen noteren. We hebben onderzocht of de kwaliteit van uitwerkingen verbetert als leerlingen leren om dit type opdrachten gestructureerd uit te werken. Daartoe werd in een experimentele groep gewerkt volgens een structureringsplan. De controlegroep maakte in dezelfde periode dezelfde opdrachten, maar dan zonder specifieke ‘structureringsstappen’. Uit de resultaten blijkt dat op een school die niet gewend is leerlingen te leren rekenstappen netjes op te schrijven, stevige winst geboekt kan worden door te oefenen op samengestelde bewerkingsopdrachten. Is er op school al wel aandacht voor, dan treedt geen verbetering op door onze structureringsaanpak.

  KW - basisonderwijs

  KW - rekenonderwijs

  KW - structuur

  M3 - Article

  VL - 2014

  SP - 55

  EP - 61

  JO - Reken-wiskundeonderwijs: onderzoek, ontwikkeling, praktijk

  JF - Reken-wiskundeonderwijs: onderzoek, ontwikkeling, praktijk

  SN - 1877-444X

  IS - 33

  ER -