Interdisciplinariteit en het muziekonderwijs: nieuwe benaderingen, nieuwe mogelijkheden

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

85 Downloads (Pure)

Abstract

Sinds de invoering in 1998 van de Tweede Fase in het Middelbaar Onderwijs is er een nieuw elan geslopen in discussies die gaan over wat interdisciplinariteit in de kunsten precies betekent en hoe deze van betekenis kan zijn voor het kunstonderwijs. Tot het moment van invoering werd het kunstonderwijs op de middelbare school op een monodisciplinaire wijze vorm gegeven, maar met de invoering kwam het fenomeen interdisciplinariteit veel directer in de schijnwerpers van het onderwijs te staan. De vakken CKV 1 – 3 (Culturele en Kunstzinnige Vorming) hadden veel nadrukkelijker een gemeenschappelijke benadering van de kunsten als vertrekpunt en die benadering richtte zich heel direct op gemeenschappelijke kenmerken van de kunstdisciplines.
Original languageDutch
Title of host publicationLifelong Learning in Music in Groningen
Subtitle of host publicationa Liber Amicorum for Peter Mak
Place of PublicationGroningen
PublisherHanzehogeschool Groningen
Pages157-167
ISBN (Print)978-94-91090-05-9
Publication statusPublished - 2016

Keywords

  Cite this

  Verkuil, M. (2016). Interdisciplinariteit en het muziekonderwijs: nieuwe benaderingen, nieuwe mogelijkheden. In Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak (pp. 157-167). Groningen: Hanzehogeschool Groningen.
  Verkuil, Marinus. / Interdisciplinariteit en het muziekonderwijs : nieuwe benaderingen, nieuwe mogelijkheden. Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak . Groningen : Hanzehogeschool Groningen, 2016. pp. 157-167
  @inbook{e460c19a69874549a5f10207c8f6db68,
  title = "Interdisciplinariteit en het muziekonderwijs: nieuwe benaderingen, nieuwe mogelijkheden",
  abstract = "Sinds de invoering in 1998 van de Tweede Fase in het Middelbaar Onderwijs is er een nieuw elan geslopen in discussies die gaan over wat interdisciplinariteit in de kunsten precies betekent en hoe deze van betekenis kan zijn voor het kunstonderwijs. Tot het moment van invoering werd het kunstonderwijs op de middelbare school op een monodisciplinaire wijze vorm gegeven, maar met de invoering kwam het fenomeen interdisciplinariteit veel directer in de schijnwerpers van het onderwijs te staan. De vakken CKV 1 – 3 (Culturele en Kunstzinnige Vorming) hadden veel nadrukkelijker een gemeenschappelijke benadering van de kunsten als vertrekpunt en die benadering richtte zich heel direct op gemeenschappelijke kenmerken van de kunstdisciplines.",
  keywords = "interdisciplinariteit, didactiek, reflectie, muziekonderwijs",
  author = "Marinus Verkuil",
  year = "2016",
  language = "Dutch",
  isbn = "978-94-91090-05-9",
  pages = "157--167",
  booktitle = "Lifelong Learning in Music in Groningen",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

  }

  Verkuil, M 2016, Interdisciplinariteit en het muziekonderwijs: nieuwe benaderingen, nieuwe mogelijkheden. in Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak . Hanzehogeschool Groningen, Groningen, pp. 157-167.

  Interdisciplinariteit en het muziekonderwijs : nieuwe benaderingen, nieuwe mogelijkheden. / Verkuil, Marinus.

  Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak . Groningen : Hanzehogeschool Groningen, 2016. p. 157-167.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

  TY - CHAP

  T1 - Interdisciplinariteit en het muziekonderwijs

  T2 - nieuwe benaderingen, nieuwe mogelijkheden

  AU - Verkuil, Marinus

  PY - 2016

  Y1 - 2016

  N2 - Sinds de invoering in 1998 van de Tweede Fase in het Middelbaar Onderwijs is er een nieuw elan geslopen in discussies die gaan over wat interdisciplinariteit in de kunsten precies betekent en hoe deze van betekenis kan zijn voor het kunstonderwijs. Tot het moment van invoering werd het kunstonderwijs op de middelbare school op een monodisciplinaire wijze vorm gegeven, maar met de invoering kwam het fenomeen interdisciplinariteit veel directer in de schijnwerpers van het onderwijs te staan. De vakken CKV 1 – 3 (Culturele en Kunstzinnige Vorming) hadden veel nadrukkelijker een gemeenschappelijke benadering van de kunsten als vertrekpunt en die benadering richtte zich heel direct op gemeenschappelijke kenmerken van de kunstdisciplines.

  AB - Sinds de invoering in 1998 van de Tweede Fase in het Middelbaar Onderwijs is er een nieuw elan geslopen in discussies die gaan over wat interdisciplinariteit in de kunsten precies betekent en hoe deze van betekenis kan zijn voor het kunstonderwijs. Tot het moment van invoering werd het kunstonderwijs op de middelbare school op een monodisciplinaire wijze vorm gegeven, maar met de invoering kwam het fenomeen interdisciplinariteit veel directer in de schijnwerpers van het onderwijs te staan. De vakken CKV 1 – 3 (Culturele en Kunstzinnige Vorming) hadden veel nadrukkelijker een gemeenschappelijke benadering van de kunsten als vertrekpunt en die benadering richtte zich heel direct op gemeenschappelijke kenmerken van de kunstdisciplines.

  KW - interdisciplinariteit

  KW - didactiek

  KW - reflectie

  KW - muziekonderwijs

  M3 - Chapter

  SN - 978-94-91090-05-9

  SP - 157

  EP - 167

  BT - Lifelong Learning in Music in Groningen

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  CY - Groningen

  ER -

  Verkuil M. Interdisciplinariteit en het muziekonderwijs: nieuwe benaderingen, nieuwe mogelijkheden. In Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak . Groningen: Hanzehogeschool Groningen. 2016. p. 157-167