Inter-professioneel samenwerken in Vensterschool Koorenspoor

Research output: Book/ReportReportProfessional

30 Downloads (Pure)

Abstract

Sinds 1995 is het aantal brede scholen (ook wel 'vensterscholen' genoemd) in snel tempo toegenomen. In een brede school werken professionals van verschillende instellingen (bv. basisscholen, peuterspeelzalen, SKSG kinderopvang, het CJG en de MJD) samen om de ontwikkelingskansen van jongeren van 0-15 jaar te vergroten. Het idee is dat als verschillende instellingen onder één dak geplaatst worden (wat niet bij alle brede scholen het geval is), de samenwerking bevorderd wordt. Door een nauwe samenwerking zou niet alleen onderwijs en zorg beter op elkaar aansluiten, maar ook de overgang van school naar opvang beter verlopen.
Het bundelen van instellingen lijkt een goed idee, maar werkt het ook in de praktijk? Zorgt nabijheid voor bekendheid en, beter nog, voor meer onderlinge afstemming? In dit onderzoek is bestudeerd in hoeverre professionals van verschillende instellingen van een concrete brede school elkaar kennen en willen kennen, samenwerken en willen samenwerken. Ook is onderzocht of de professionals enkele kernwaarden van de brede school onderstrepen, welke knelpunten ze ervaren en wat ze als successen beschouwen. Tevens is een screeningsinstrument ontwikkeld (een korte variant van een van de toegepaste onderzoeksinstrumenten) om de ontwikkeling van brede scholen in Nederland in kaart te brengen en verschillen tussen brede scholen te identificeren.
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages28
Publication statusPublished - 2010

Keywords

  Cite this

  @book{53afdfaddbf142349dfd35c5ec3ab4c2,
  title = "Inter-professioneel samenwerken in Vensterschool Koorenspoor",
  abstract = "Sinds 1995 is het aantal brede scholen (ook wel 'vensterscholen' genoemd) in snel tempo toegenomen. In een brede school werken professionals van verschillende instellingen (bv. basisscholen, peuterspeelzalen, SKSG kinderopvang, het CJG en de MJD) samen om de ontwikkelingskansen van jongeren van 0-15 jaar te vergroten. Het idee is dat als verschillende instellingen onder {\'e}{\'e}n dak geplaatst worden (wat niet bij alle brede scholen het geval is), de samenwerking bevorderd wordt. Door een nauwe samenwerking zou niet alleen onderwijs en zorg beter op elkaar aansluiten, maar ook de overgang van school naar opvang beter verlopen.Het bundelen van instellingen lijkt een goed idee, maar werkt het ook in de praktijk? Zorgt nabijheid voor bekendheid en, beter nog, voor meer onderlinge afstemming? In dit onderzoek is bestudeerd in hoeverre professionals van verschillende instellingen van een concrete brede school elkaar kennen en willen kennen, samenwerken en willen samenwerken. Ook is onderzocht of de professionals enkele kernwaarden van de brede school onderstrepen, welke knelpunten ze ervaren en wat ze als successen beschouwen. Tevens is een screeningsinstrument ontwikkeld (een korte variant van een van de toegepaste onderzoeksinstrumenten) om de ontwikkeling van brede scholen in Nederland in kaart te brengen en verschillen tussen brede scholen te identificeren.",
  keywords = "vensterscholen, samenwerking",
  author = "Carina Wiekens",
  year = "2010",
  language = "Dutch",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

  }

  Inter-professioneel samenwerken in Vensterschool Koorenspoor. / Wiekens, Carina.

  Hanzehogeschool Groningen, 2010. 28 p.

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Inter-professioneel samenwerken in Vensterschool Koorenspoor

  AU - Wiekens, Carina

  PY - 2010

  Y1 - 2010

  N2 - Sinds 1995 is het aantal brede scholen (ook wel 'vensterscholen' genoemd) in snel tempo toegenomen. In een brede school werken professionals van verschillende instellingen (bv. basisscholen, peuterspeelzalen, SKSG kinderopvang, het CJG en de MJD) samen om de ontwikkelingskansen van jongeren van 0-15 jaar te vergroten. Het idee is dat als verschillende instellingen onder één dak geplaatst worden (wat niet bij alle brede scholen het geval is), de samenwerking bevorderd wordt. Door een nauwe samenwerking zou niet alleen onderwijs en zorg beter op elkaar aansluiten, maar ook de overgang van school naar opvang beter verlopen.Het bundelen van instellingen lijkt een goed idee, maar werkt het ook in de praktijk? Zorgt nabijheid voor bekendheid en, beter nog, voor meer onderlinge afstemming? In dit onderzoek is bestudeerd in hoeverre professionals van verschillende instellingen van een concrete brede school elkaar kennen en willen kennen, samenwerken en willen samenwerken. Ook is onderzocht of de professionals enkele kernwaarden van de brede school onderstrepen, welke knelpunten ze ervaren en wat ze als successen beschouwen. Tevens is een screeningsinstrument ontwikkeld (een korte variant van een van de toegepaste onderzoeksinstrumenten) om de ontwikkeling van brede scholen in Nederland in kaart te brengen en verschillen tussen brede scholen te identificeren.

  AB - Sinds 1995 is het aantal brede scholen (ook wel 'vensterscholen' genoemd) in snel tempo toegenomen. In een brede school werken professionals van verschillende instellingen (bv. basisscholen, peuterspeelzalen, SKSG kinderopvang, het CJG en de MJD) samen om de ontwikkelingskansen van jongeren van 0-15 jaar te vergroten. Het idee is dat als verschillende instellingen onder één dak geplaatst worden (wat niet bij alle brede scholen het geval is), de samenwerking bevorderd wordt. Door een nauwe samenwerking zou niet alleen onderwijs en zorg beter op elkaar aansluiten, maar ook de overgang van school naar opvang beter verlopen.Het bundelen van instellingen lijkt een goed idee, maar werkt het ook in de praktijk? Zorgt nabijheid voor bekendheid en, beter nog, voor meer onderlinge afstemming? In dit onderzoek is bestudeerd in hoeverre professionals van verschillende instellingen van een concrete brede school elkaar kennen en willen kennen, samenwerken en willen samenwerken. Ook is onderzocht of de professionals enkele kernwaarden van de brede school onderstrepen, welke knelpunten ze ervaren en wat ze als successen beschouwen. Tevens is een screeningsinstrument ontwikkeld (een korte variant van een van de toegepaste onderzoeksinstrumenten) om de ontwikkeling van brede scholen in Nederland in kaart te brengen en verschillen tussen brede scholen te identificeren.

  KW - vensterscholen

  KW - samenwerking

  M3 - Report

  BT - Inter-professioneel samenwerken in Vensterschool Koorenspoor

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  ER -