HRM-strategieën in een veranderende arbeidsmarkt

Research output: Book/ReportReportAcademic

1 Downloads (Pure)

Abstract

Het menselijk kapitaal van een onderneming is een bepalende factor voor het succes van die onderneming. Human resource management is daarom essentieel voor de concurrerende kracht van een organisatie. Het is van belang dat HRM-strategieën één geheel vormen. Wanneer bedrijven in een veranderende omgeving opereren is het daarnaast belangrijk dat hun HRM-strategie beantwoordt aan het ideaal van ‘organizational agility’, oftewel ‘bedrijfsbehendigheid’. In deze studie onderzochten wij in hoeverre onder een steekproef van meer dan 1000 bedrijven in Noord-Nederland die gewenste coherentie herkend kan worden (gegroepeerd onder de noemers: scholing, organisatie van het werk en werving) en in de tweede plaats in hoeverre de gevonden indeling in HRM-strategieën overeenkomt met het ideaal van ‘bedrijfsbehendigheid’. Uit de resultaten blijkt dat de op basis van een factoranalyse gevonden factoren ‘Scholing’ en ‘Rekrutering’ min of meer overeenkomen met de genoemde indeling. Opvallend is echter dat als het gaat om kwalificatie-eisen en arbeidsvoorwaarden dit door de werkgevers niet onder de noemer ‘Rekrutering’ lijkt te vallen, in die zin dat zij de keuze daarvoor niet laten afhangen van een keuze voor of tegen het verruimen van de scope van hun wervingsactiviteiten. Deze genoemde strategieën worden door werkgevers veel meer afhankelijk gemaakt van hun keuzes wat betreft Arbeidsvoorwaarden, zoals wij de derde factor op basis van de factoranalyse hebben genoemd. Voorts wordt de keuze voor de strategieën met name door de verwachte personeelsvraag voorspeld en minder door branche en grootte. De implicaties van deze resultaten voor HRM-beleid worden besproken.
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages16
Publication statusPublished - 2015

Cite this

@book{c1186bf673b04cc2bce1703fa242f334,
title = "HRM-strategie{\"e}n in een veranderende arbeidsmarkt",
abstract = "Het menselijk kapitaal van een onderneming is een bepalende factor voor het succes van die onderneming. Human resource management is daarom essentieel voor de concurrerende kracht van een organisatie. Het is van belang dat HRM-strategie{\"e}n {\'e}{\'e}n geheel vormen. Wanneer bedrijven in een veranderende omgeving opereren is het daarnaast belangrijk dat hun HRM-strategie beantwoordt aan het ideaal van ‘organizational agility’, oftewel ‘bedrijfsbehendigheid’. In deze studie onderzochten wij in hoeverre onder een steekproef van meer dan 1000 bedrijven in Noord-Nederland die gewenste coherentie herkend kan worden (gegroepeerd onder de noemers: scholing, organisatie van het werk en werving) en in de tweede plaats in hoeverre de gevonden indeling in HRM-strategie{\"e}n overeenkomt met het ideaal van ‘bedrijfsbehendigheid’. Uit de resultaten blijkt dat de op basis van een factoranalyse gevonden factoren ‘Scholing’ en ‘Rekrutering’ min of meer overeenkomen met de genoemde indeling. Opvallend is echter dat als het gaat om kwalificatie-eisen en arbeidsvoorwaarden dit door de werkgevers niet onder de noemer ‘Rekrutering’ lijkt te vallen, in die zin dat zij de keuze daarvoor niet laten afhangen van een keuze voor of tegen het verruimen van de scope van hun wervingsactiviteiten. Deze genoemde strategie{\"e}n worden door werkgevers veel meer afhankelijk gemaakt van hun keuzes wat betreft Arbeidsvoorwaarden, zoals wij de derde factor op basis van de factoranalyse hebben genoemd. Voorts wordt de keuze voor de strategie{\"e}n met name door de verwachte personeelsvraag voorspeld en minder door branche en grootte. De implicaties van deze resultaten voor HRM-beleid worden besproken.",
keywords = "arbeidsmarkt, hrm, strategisch management, personeelsvraag",
author = "Hilbrand Oldenhuis and {van Lieshout}, Harm",
year = "2015",
language = "Dutch",
publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

}

HRM-strategieën in een veranderende arbeidsmarkt. / Oldenhuis, Hilbrand; van Lieshout, Harm.

Hanzehogeschool Groningen, 2015. 16 p.

Research output: Book/ReportReportAcademic

TY - BOOK

T1 - HRM-strategieën in een veranderende arbeidsmarkt

AU - Oldenhuis, Hilbrand

AU - van Lieshout, Harm

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Het menselijk kapitaal van een onderneming is een bepalende factor voor het succes van die onderneming. Human resource management is daarom essentieel voor de concurrerende kracht van een organisatie. Het is van belang dat HRM-strategieën één geheel vormen. Wanneer bedrijven in een veranderende omgeving opereren is het daarnaast belangrijk dat hun HRM-strategie beantwoordt aan het ideaal van ‘organizational agility’, oftewel ‘bedrijfsbehendigheid’. In deze studie onderzochten wij in hoeverre onder een steekproef van meer dan 1000 bedrijven in Noord-Nederland die gewenste coherentie herkend kan worden (gegroepeerd onder de noemers: scholing, organisatie van het werk en werving) en in de tweede plaats in hoeverre de gevonden indeling in HRM-strategieën overeenkomt met het ideaal van ‘bedrijfsbehendigheid’. Uit de resultaten blijkt dat de op basis van een factoranalyse gevonden factoren ‘Scholing’ en ‘Rekrutering’ min of meer overeenkomen met de genoemde indeling. Opvallend is echter dat als het gaat om kwalificatie-eisen en arbeidsvoorwaarden dit door de werkgevers niet onder de noemer ‘Rekrutering’ lijkt te vallen, in die zin dat zij de keuze daarvoor niet laten afhangen van een keuze voor of tegen het verruimen van de scope van hun wervingsactiviteiten. Deze genoemde strategieën worden door werkgevers veel meer afhankelijk gemaakt van hun keuzes wat betreft Arbeidsvoorwaarden, zoals wij de derde factor op basis van de factoranalyse hebben genoemd. Voorts wordt de keuze voor de strategieën met name door de verwachte personeelsvraag voorspeld en minder door branche en grootte. De implicaties van deze resultaten voor HRM-beleid worden besproken.

AB - Het menselijk kapitaal van een onderneming is een bepalende factor voor het succes van die onderneming. Human resource management is daarom essentieel voor de concurrerende kracht van een organisatie. Het is van belang dat HRM-strategieën één geheel vormen. Wanneer bedrijven in een veranderende omgeving opereren is het daarnaast belangrijk dat hun HRM-strategie beantwoordt aan het ideaal van ‘organizational agility’, oftewel ‘bedrijfsbehendigheid’. In deze studie onderzochten wij in hoeverre onder een steekproef van meer dan 1000 bedrijven in Noord-Nederland die gewenste coherentie herkend kan worden (gegroepeerd onder de noemers: scholing, organisatie van het werk en werving) en in de tweede plaats in hoeverre de gevonden indeling in HRM-strategieën overeenkomt met het ideaal van ‘bedrijfsbehendigheid’. Uit de resultaten blijkt dat de op basis van een factoranalyse gevonden factoren ‘Scholing’ en ‘Rekrutering’ min of meer overeenkomen met de genoemde indeling. Opvallend is echter dat als het gaat om kwalificatie-eisen en arbeidsvoorwaarden dit door de werkgevers niet onder de noemer ‘Rekrutering’ lijkt te vallen, in die zin dat zij de keuze daarvoor niet laten afhangen van een keuze voor of tegen het verruimen van de scope van hun wervingsactiviteiten. Deze genoemde strategieën worden door werkgevers veel meer afhankelijk gemaakt van hun keuzes wat betreft Arbeidsvoorwaarden, zoals wij de derde factor op basis van de factoranalyse hebben genoemd. Voorts wordt de keuze voor de strategieën met name door de verwachte personeelsvraag voorspeld en minder door branche en grootte. De implicaties van deze resultaten voor HRM-beleid worden besproken.

KW - arbeidsmarkt

KW - hrm

KW - strategisch management

KW - personeelsvraag

M3 - Report

BT - HRM-strategieën in een veranderende arbeidsmarkt

PB - Hanzehogeschool Groningen

ER -