Hoe voorkomt u een datalek?

Luna Meinders, Carmen Ytsma, Indy van den Bossche, Wouter Schuitert, Trix Mulder (Publisher)

Research output: Other contributionProfessional

69 Downloads (Pure)

Abstract

Op grond van de AVG is de verwerkingsverantwoordelijke verplicht om een datalekregister bij te houden. Daarnaast wordt aangeraden om een datalekprotocol te hebben of enige vorm van een stappenplan rondom de signalering, melding, vastlegging en analyse van een datalek binnen de organisatie.

Ook mkb-bedrijven uit Noord-Nederland moeten, wanneer zij persoonsgegevens verwerken, voldoen aan de AVG. In de praktijk blijkt dat men wel wil voldoen, vaak ook wel deels voldoet, maar niet precies weet hoe je dit het handigst kunt doen, omdat privacy geen onderdeel is van hun core business en ze vaak ook geen FG of andere privacy-medewerker in dienst hebben. Een datalek is echter wel een risico voor de organisatie: er kan een lek zijn in de cybersecurity van een bedrijf, er is een risico op aansprakelijkheidstelling wegens schade, danwel de kans op een boete van de AP.

Ter vergroting van de digitale weerbaarheid van de mkb-ondernemingen in Noord-Nederland hebben derdejaars-studenten van HBO-rechten een mkb-datalekkenprotocol ontwikkeld.
Original languageDutch
Number of pages2
Publication statusPublished - Mar 2024

Keywords

  • data leaks
  • protocol

Cite this