Het vak muziek in het creatieve tijdperk

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

71 Downloads (Pure)

Abstract

Tegenwoordig wordt het opnemen van kunstvakken in het curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs meer en meer gelegitimeerd op basis van de bijdrage van de kunstvakken aan creativiteitsontwikkeling. Dit paper stelt daar vragen bij. Het laat zien dat creativiteitsontwikkeling niet een vanzelfsprekend en universeel uitgangspunt is, maar functioneert als een tijdsgebonden ideologie; het laat zien dat de ideologie van de creativiteitsontwikkeling moeizaam toepasbaar is op het muziekonderwijs; en het stelt een alternatieve rechtvaardiging van het vak muziek in het onderwijs voor.
Original languageDutch
Pages (from-to)86-107
JournalCultuur + educatie
Volume13
Issue number38
Publication statusPublished - 2013

Keywords

  Cite this

  @article{8401324a6b614bdaafdd45ecdd52cb0f,
  title = "Het vak muziek in het creatieve tijdperk",
  abstract = "Tegenwoordig wordt het opnemen van kunstvakken in het curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs meer en meer gelegitimeerd op basis van de bijdrage van de kunstvakken aan creativiteitsontwikkeling. Dit paper stelt daar vragen bij. Het laat zien dat creativiteitsontwikkeling niet een vanzelfsprekend en universeel uitgangspunt is, maar functioneert als een tijdsgebonden ideologie; het laat zien dat de ideologie van de creativiteitsontwikkeling moeizaam toepasbaar is op het muziekonderwijs; en het stelt een alternatieve rechtvaardiging van het vak muziek in het onderwijs voor.",
  keywords = "muziekonderwijs, creativiteit",
  author = "{Bisschop Boele}, Evert",
  year = "2013",
  language = "Dutch",
  volume = "13",
  pages = "86--107",
  journal = "Cultuur + educatie",
  issn = "1879-8837",
  publisher = "LKCA",
  number = "38",

  }

  Het vak muziek in het creatieve tijdperk. / Bisschop Boele, Evert.

  In: Cultuur + educatie, Vol. 13, No. 38, 2013, p. 86-107.

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Het vak muziek in het creatieve tijdperk

  AU - Bisschop Boele, Evert

  PY - 2013

  Y1 - 2013

  N2 - Tegenwoordig wordt het opnemen van kunstvakken in het curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs meer en meer gelegitimeerd op basis van de bijdrage van de kunstvakken aan creativiteitsontwikkeling. Dit paper stelt daar vragen bij. Het laat zien dat creativiteitsontwikkeling niet een vanzelfsprekend en universeel uitgangspunt is, maar functioneert als een tijdsgebonden ideologie; het laat zien dat de ideologie van de creativiteitsontwikkeling moeizaam toepasbaar is op het muziekonderwijs; en het stelt een alternatieve rechtvaardiging van het vak muziek in het onderwijs voor.

  AB - Tegenwoordig wordt het opnemen van kunstvakken in het curriculum van het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs meer en meer gelegitimeerd op basis van de bijdrage van de kunstvakken aan creativiteitsontwikkeling. Dit paper stelt daar vragen bij. Het laat zien dat creativiteitsontwikkeling niet een vanzelfsprekend en universeel uitgangspunt is, maar functioneert als een tijdsgebonden ideologie; het laat zien dat de ideologie van de creativiteitsontwikkeling moeizaam toepasbaar is op het muziekonderwijs; en het stelt een alternatieve rechtvaardiging van het vak muziek in het onderwijs voor.

  KW - muziekonderwijs

  KW - creativiteit

  M3 - Article

  VL - 13

  SP - 86

  EP - 107

  JO - Cultuur + educatie

  JF - Cultuur + educatie

  SN - 1879-8837

  IS - 38

  ER -