Het effekt van 2 Hz T.E.N.S. op de perifere circulatie bij patienten met M. Raynaud.

Geranda Slager, P. Mulder, A.J. Smit, J.C. van Slochteren-van der Boor, W.D. Kuipers

Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

27 Downloads (Pure)

Abstract

Beschreven is een literatuurstudie naar het effect van transcutane zenuwstimulatie (TENS) op de perifere circulatie en een onderzoek naar het effect van 2Hz TENS volgens de methode Kaada op de perifere circulatie bij acht patiënten met een primaire Raynaud.
Uit de literatuurstudie blijkt dat met name onderzoek is verricht en gezocht is naar mogelijke verklarende werkingsmechanismen bij de methode volgens Kaada. Tevens blijkt dat over het algemeen de beschreven onderzoeken een niet gecontroleerde onderzoeksopzet hebben, waarbij de interne validiteit bedreigd wordt door omgevingsvariabelen en placebo effecten. Het beschreven positieve effect bij het gebruik van met name de 2 Hz TENS volgens de methode Kaada dient daarom met enige voorzichtigheid betracht te worden. In de eigen onderzoeksopzet is met name getracht te controleren op placebo effecten. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel bij de behandeling volgens de methode van Kaada als bij de placebo behandeling praktisch dezelfde effecten optreden, namelijk een toename van de perifere circulatie gemeten middels huidtemperatuurmeting en een foto-elektrische plethysmografie aan de vier extremiteiten. De gemeten toename van de perifere circulatie komt waarschijnlijk tot stand door het liggen in een ontspannen houding in een klimaatkamer met een aangename temperatuur. Geconcludeerd is dat 2 Hz TENS volgens de methode van Kaada geen effectieve behandelvorm is voor patiënten met een primaire Raynaud. Tevens lijkt het wenselijk het effect van deze methode ook bij een andere patiëntengroep te evalueren middels gecontroleerde onderzoeksopzetten.
Original languageDutch
Pages (from-to)326-331
JournalNederlands tijdschrift voor fysiotherapie
Volume99
Issue number12
Publication statusPublished - 1989
Externally publishedYes

Keywords

  Cite this

  Slager, G., Mulder, P., Smit, A. J., van Slochteren-van der Boor, J. C., & Kuipers, W. D. (1989). Het effekt van 2 Hz T.E.N.S. op de perifere circulatie bij patienten met M. Raynaud. Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie, 99(12), 326-331.
  Slager, Geranda ; Mulder, P. ; Smit, A.J. ; van Slochteren-van der Boor, J.C. ; Kuipers, W.D. / Het effekt van 2 Hz T.E.N.S. op de perifere circulatie bij patienten met M. Raynaud. In: Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie. 1989 ; Vol. 99, No. 12. pp. 326-331.
  @article{41b10edab9d04895af113f2777b009e7,
  title = "Het effekt van 2 Hz T.E.N.S. op de perifere circulatie bij patienten met M. Raynaud.",
  abstract = "Beschreven is een literatuurstudie naar het effect van transcutane zenuwstimulatie (TENS) op de perifere circulatie en een onderzoek naar het effect van 2Hz TENS volgens de methode Kaada op de perifere circulatie bij acht pati{\"e}nten met een primaire Raynaud. Uit de literatuurstudie blijkt dat met name onderzoek is verricht en gezocht is naar mogelijke verklarende werkingsmechanismen bij de methode volgens Kaada. Tevens blijkt dat over het algemeen de beschreven onderzoeken een niet gecontroleerde onderzoeksopzet hebben, waarbij de interne validiteit bedreigd wordt door omgevingsvariabelen en placebo effecten. Het beschreven positieve effect bij het gebruik van met name de 2 Hz TENS volgens de methode Kaada dient daarom met enige voorzichtigheid betracht te worden. In de eigen onderzoeksopzet is met name getracht te controleren op placebo effecten. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel bij de behandeling volgens de methode van Kaada als bij de placebo behandeling praktisch dezelfde effecten optreden, namelijk een toename van de perifere circulatie gemeten middels huidtemperatuurmeting en een foto-elektrische plethysmografie aan de vier extremiteiten. De gemeten toename van de perifere circulatie komt waarschijnlijk tot stand door het liggen in een ontspannen houding in een klimaatkamer met een aangename temperatuur. Geconcludeerd is dat 2 Hz TENS volgens de methode van Kaada geen effectieve behandelvorm is voor pati{\"e}nten met een primaire Raynaud. Tevens lijkt het wenselijk het effect van deze methode ook bij een andere pati{\"e}ntengroep te evalueren middels gecontroleerde onderzoeksopzetten.",
  keywords = "zenuwstimulatie, perifere circulatie",
  author = "Geranda Slager and P. Mulder and A.J. Smit and {van Slochteren-van der Boor}, J.C. and W.D. Kuipers",
  year = "1989",
  language = "Dutch",
  volume = "99",
  pages = "326--331",
  journal = "Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie",
  issn = "0377-208X",
  publisher = "Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)",
  number = "12",

  }

  Slager, G, Mulder, P, Smit, AJ, van Slochteren-van der Boor, JC & Kuipers, WD 1989, 'Het effekt van 2 Hz T.E.N.S. op de perifere circulatie bij patienten met M. Raynaud.' Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie, vol. 99, no. 12, pp. 326-331.

  Het effekt van 2 Hz T.E.N.S. op de perifere circulatie bij patienten met M. Raynaud. / Slager, Geranda; Mulder, P. ; Smit, A.J.; van Slochteren-van der Boor, J.C.; Kuipers, W.D.

  In: Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie, Vol. 99, No. 12, 1989, p. 326-331.

  Research output: Contribution to journalArticleAcademicpeer-review

  TY - JOUR

  T1 - Het effekt van 2 Hz T.E.N.S. op de perifere circulatie bij patienten met M. Raynaud.

  AU - Slager, Geranda

  AU - Mulder, P.

  AU - Smit, A.J.

  AU - van Slochteren-van der Boor, J.C.

  AU - Kuipers, W.D.

  PY - 1989

  Y1 - 1989

  N2 - Beschreven is een literatuurstudie naar het effect van transcutane zenuwstimulatie (TENS) op de perifere circulatie en een onderzoek naar het effect van 2Hz TENS volgens de methode Kaada op de perifere circulatie bij acht patiënten met een primaire Raynaud. Uit de literatuurstudie blijkt dat met name onderzoek is verricht en gezocht is naar mogelijke verklarende werkingsmechanismen bij de methode volgens Kaada. Tevens blijkt dat over het algemeen de beschreven onderzoeken een niet gecontroleerde onderzoeksopzet hebben, waarbij de interne validiteit bedreigd wordt door omgevingsvariabelen en placebo effecten. Het beschreven positieve effect bij het gebruik van met name de 2 Hz TENS volgens de methode Kaada dient daarom met enige voorzichtigheid betracht te worden. In de eigen onderzoeksopzet is met name getracht te controleren op placebo effecten. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel bij de behandeling volgens de methode van Kaada als bij de placebo behandeling praktisch dezelfde effecten optreden, namelijk een toename van de perifere circulatie gemeten middels huidtemperatuurmeting en een foto-elektrische plethysmografie aan de vier extremiteiten. De gemeten toename van de perifere circulatie komt waarschijnlijk tot stand door het liggen in een ontspannen houding in een klimaatkamer met een aangename temperatuur. Geconcludeerd is dat 2 Hz TENS volgens de methode van Kaada geen effectieve behandelvorm is voor patiënten met een primaire Raynaud. Tevens lijkt het wenselijk het effect van deze methode ook bij een andere patiëntengroep te evalueren middels gecontroleerde onderzoeksopzetten.

  AB - Beschreven is een literatuurstudie naar het effect van transcutane zenuwstimulatie (TENS) op de perifere circulatie en een onderzoek naar het effect van 2Hz TENS volgens de methode Kaada op de perifere circulatie bij acht patiënten met een primaire Raynaud. Uit de literatuurstudie blijkt dat met name onderzoek is verricht en gezocht is naar mogelijke verklarende werkingsmechanismen bij de methode volgens Kaada. Tevens blijkt dat over het algemeen de beschreven onderzoeken een niet gecontroleerde onderzoeksopzet hebben, waarbij de interne validiteit bedreigd wordt door omgevingsvariabelen en placebo effecten. Het beschreven positieve effect bij het gebruik van met name de 2 Hz TENS volgens de methode Kaada dient daarom met enige voorzichtigheid betracht te worden. In de eigen onderzoeksopzet is met name getracht te controleren op placebo effecten. Uit dit onderzoek blijkt dat zowel bij de behandeling volgens de methode van Kaada als bij de placebo behandeling praktisch dezelfde effecten optreden, namelijk een toename van de perifere circulatie gemeten middels huidtemperatuurmeting en een foto-elektrische plethysmografie aan de vier extremiteiten. De gemeten toename van de perifere circulatie komt waarschijnlijk tot stand door het liggen in een ontspannen houding in een klimaatkamer met een aangename temperatuur. Geconcludeerd is dat 2 Hz TENS volgens de methode van Kaada geen effectieve behandelvorm is voor patiënten met een primaire Raynaud. Tevens lijkt het wenselijk het effect van deze methode ook bij een andere patiëntengroep te evalueren middels gecontroleerde onderzoeksopzetten.

  KW - zenuwstimulatie

  KW - perifere circulatie

  M3 - Article

  VL - 99

  SP - 326

  EP - 331

  JO - Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie

  JF - Nederlands tijdschrift voor fysiotherapie

  SN - 0377-208X

  IS - 12

  ER -