Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt: eerste versie voor een kwik transport en bio-accumulatie model

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Rapport naar aanleiding van een stage, uitgevoerd onder leiding van P. Ruardij, voor het hoofdvak dierecologie vanaf mei tot december 1986 aan de Landbouw Universiteit Wageningen.
Het Eems-Dollard ecosysteem model, ontwikkeld door BOEDE, het latere EON, wordt uitgebreid met een aantal processen die het gedrag van anorganisch- en methylkwik in een ecosysteem beschrijven, te weten:
—verticaal transport
—adsorptie/desorptie
—methylering
—biologische accumulatie
Voor dit laatste proces worden de in het Eems-Dollard model berekende metabolisme processen van de verschillende groepen organismen t.a.v. opname
en respiratie van koolstof gebruikt om de hoeveelheid in het organisme accumulerende kwik te berekenen. Een extra opnameterm is noodzakelijk:
kwikopname via het ademhalingsoppervlak. Om het bestaande Eems-Dollard model te kunnen gebruiken als een biologisch accummulatie model
moet het fysisch-chemisch gedeelte uitgebreid worden. Deze uitbreiding bestaat uit een chemisch evenwicht module (absorptie-desorptie, precipitatiedissolutie).
Voor het biologisch gedeelte wordt een verregaande aggregatie voorgesteld.
Original languageDutch
Place of PublicationDen Burg
PublisherNederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
Number of pages50
Volume1988
Publication statusPublished - 1988

Publication series

NameNIOZ-Rapport
PublisherNederlands Instituut voor Onderzoek der Zee
No.9
Volume1988
ISSN (Print)0923-3210

Keywords

  Cite this

  van Haren, RJF. (1988). Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt: eerste versie voor een kwik transport en bio-accumulatie model . (NIOZ-Rapport; Vol. 1988, No. 9). Den Burg: Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee.
  van Haren, RJF. / Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt : eerste versie voor een kwik transport en bio-accumulatie model . Den Burg : Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1988. 50 p. (NIOZ-Rapport; 9).
  @book{1673098eb7ef4a198686f3b05d5a2f1f,
  title = "Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt: eerste versie voor een kwik transport en bio-accumulatie model",
  abstract = "Rapport naar aanleiding van een stage, uitgevoerd onder leiding van P. Ruardij, voor het hoofdvak dierecologie vanaf mei tot december 1986 aan de Landbouw Universiteit Wageningen.Het Eems-Dollard ecosysteem model, ontwikkeld door BOEDE, het latere EON, wordt uitgebreid met een aantal processen die het gedrag van anorganisch- en methylkwik in een ecosysteem beschrijven, te weten:—verticaal transport—adsorptie/desorptie—methylering—biologische accumulatieVoor dit laatste proces worden de in het Eems-Dollard model berekende metabolisme processen van de verschillende groepen organismen t.a.v. opnameen respiratie van koolstof gebruikt om de hoeveelheid in het organisme accumulerende kwik te berekenen. Een extra opnameterm is noodzakelijk:kwikopname via het ademhalingsoppervlak. Om het bestaande Eems-Dollard model te kunnen gebruiken als een biologisch accummulatie modelmoet het fysisch-chemisch gedeelte uitgebreid worden. Deze uitbreiding bestaat uit een chemisch evenwicht module (absorptie-desorptie, precipitatiedissolutie).Voor het biologisch gedeelte wordt een verregaande aggregatie voorgesteld.",
  keywords = "eems-dollard, ecosystemen, kwik",
  author = "{van Haren}, RJF",
  year = "1988",
  language = "Dutch",
  volume = "1988",
  series = "NIOZ-Rapport",
  publisher = "Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee",
  number = "9",
  address = "Netherlands",

  }

  van Haren, RJF 1988, Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt: eerste versie voor een kwik transport en bio-accumulatie model . NIOZ-Rapport, no. 9, vol. 1988, vol. 1988, Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, Den Burg.

  Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt : eerste versie voor een kwik transport en bio-accumulatie model . / van Haren, RJF.

  Den Burg : Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1988. 50 p. (NIOZ-Rapport; Vol. 1988, No. 9).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt

  T2 - eerste versie voor een kwik transport en bio-accumulatie model

  AU - van Haren, RJF

  PY - 1988

  Y1 - 1988

  N2 - Rapport naar aanleiding van een stage, uitgevoerd onder leiding van P. Ruardij, voor het hoofdvak dierecologie vanaf mei tot december 1986 aan de Landbouw Universiteit Wageningen.Het Eems-Dollard ecosysteem model, ontwikkeld door BOEDE, het latere EON, wordt uitgebreid met een aantal processen die het gedrag van anorganisch- en methylkwik in een ecosysteem beschrijven, te weten:—verticaal transport—adsorptie/desorptie—methylering—biologische accumulatieVoor dit laatste proces worden de in het Eems-Dollard model berekende metabolisme processen van de verschillende groepen organismen t.a.v. opnameen respiratie van koolstof gebruikt om de hoeveelheid in het organisme accumulerende kwik te berekenen. Een extra opnameterm is noodzakelijk:kwikopname via het ademhalingsoppervlak. Om het bestaande Eems-Dollard model te kunnen gebruiken als een biologisch accummulatie modelmoet het fysisch-chemisch gedeelte uitgebreid worden. Deze uitbreiding bestaat uit een chemisch evenwicht module (absorptie-desorptie, precipitatiedissolutie).Voor het biologisch gedeelte wordt een verregaande aggregatie voorgesteld.

  AB - Rapport naar aanleiding van een stage, uitgevoerd onder leiding van P. Ruardij, voor het hoofdvak dierecologie vanaf mei tot december 1986 aan de Landbouw Universiteit Wageningen.Het Eems-Dollard ecosysteem model, ontwikkeld door BOEDE, het latere EON, wordt uitgebreid met een aantal processen die het gedrag van anorganisch- en methylkwik in een ecosysteem beschrijven, te weten:—verticaal transport—adsorptie/desorptie—methylering—biologische accumulatieVoor dit laatste proces worden de in het Eems-Dollard model berekende metabolisme processen van de verschillende groepen organismen t.a.v. opnameen respiratie van koolstof gebruikt om de hoeveelheid in het organisme accumulerende kwik te berekenen. Een extra opnameterm is noodzakelijk:kwikopname via het ademhalingsoppervlak. Om het bestaande Eems-Dollard model te kunnen gebruiken als een biologisch accummulatie modelmoet het fysisch-chemisch gedeelte uitgebreid worden. Deze uitbreiding bestaat uit een chemisch evenwicht module (absorptie-desorptie, precipitatiedissolutie).Voor het biologisch gedeelte wordt een verregaande aggregatie voorgesteld.

  KW - eems-dollard

  KW - ecosystemen

  KW - kwik

  M3 - Report

  VL - 1988

  T3 - NIOZ-Rapport

  BT - Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt

  PB - Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

  CY - Den Burg

  ER -

  van Haren RJF. Het Eems-Dollard ecosysteemmodel verkwikt: eerste versie voor een kwik transport en bio-accumulatie model . Den Burg: Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1988. 50 p. (NIOZ-Rapport; 9).