Hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten.

Jacomijn Hofstra, Abraham Buunk, Jan Pieter van Oudenhoven

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Abstract

Onderzocht is de relatie tussen hechtingsstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. Tevens is de stabiliteit van de hechtingsstijlvragenlijst vastgesteld. Twee steekproeven volwassenen (N = 243 en N = 260) vulden vragenlijsten in over hechting en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën. Na een jaar werd bij de tweede groep nogmaals de hechtingsstijlvragenlijst afgenomen. De stabiliteit van de hechtingsstijlvragenlijst was bevredigend. De zekere hechtingsstijl hing positief samen met de reactie op integratie, assimilatie en separatie. Angstige gehechtheid hing negatief samen met de reactie op integratie. Vermijdende gehechtheid hing positief samen met de reactie op separatie, terwijl gepreoccupeerde gehechtheid hier negatief mee samenhing. Verder hing gepreoccupeerde gehechtheid negatief samen met de reactie op marginalisatie.
Original languageDutch
Title of host publicationJaarboek Sociale Psychologie 2004
EditorsErnestine Gordijn, R Holland, Meijnders, J Ouwerkerk
PublisherASPO-pers
Pages163-171
ISBN (Print)9080893927
Publication statusPublished - 2005
Externally publishedYes

Keywords

  Cite this

  Hofstra, J., Buunk, A., & van Oudenhoven, J. P. (2005). Hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. In E. Gordijn, R. Holland, Meijnders, & J. Ouwerkerk (Eds.), Jaarboek Sociale Psychologie 2004 (pp. 163-171). ASPO-pers.
  Hofstra, Jacomijn ; Buunk, Abraham ; van Oudenhoven, Jan Pieter . / Hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. Jaarboek Sociale Psychologie 2004 . editor / Ernestine Gordijn ; R Holland ; Meijnders ; J Ouwerkerk. ASPO-pers, 2005. pp. 163-171
  @inbook{7df9308fa4af43b29b6613de92c88647,
  title = "Hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategie{\"e}n van immigranten.",
  abstract = "Onderzocht is de relatie tussen hechtingsstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategie{\"e}n van immigranten. Tevens is de stabiliteit van de hechtingsstijlvragenlijst vastgesteld. Twee steekproeven volwassenen (N = 243 en N = 260) vulden vragenlijsten in over hechting en houding ten opzichte van adaptatiestrategie{\"e}n. Na een jaar werd bij de tweede groep nogmaals de hechtingsstijlvragenlijst afgenomen. De stabiliteit van de hechtingsstijlvragenlijst was bevredigend. De zekere hechtingsstijl hing positief samen met de reactie op integratie, assimilatie en separatie. Angstige gehechtheid hing negatief samen met de reactie op integratie. Vermijdende gehechtheid hing positief samen met de reactie op separatie, terwijl gepreoccupeerde gehechtheid hier negatief mee samenhing. Verder hing gepreoccupeerde gehechtheid negatief samen met de reactie op marginalisatie.",
  keywords = "immigratie, adaptatie, psychologisch, hechting",
  author = "Jacomijn Hofstra and Abraham Buunk and {van Oudenhoven}, {Jan Pieter}",
  year = "2005",
  language = "Dutch",
  isbn = "9080893927",
  pages = "163--171",
  editor = "Ernestine Gordijn and R Holland and Meijnders and J Ouwerkerk",
  booktitle = "Jaarboek Sociale Psychologie 2004",
  publisher = "ASPO-pers",

  }

  Hofstra, J, Buunk, A & van Oudenhoven, JP 2005, Hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. in E Gordijn, R Holland, Meijnders & J Ouwerkerk (eds), Jaarboek Sociale Psychologie 2004 . ASPO-pers, pp. 163-171.

  Hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. / Hofstra, Jacomijn; Buunk, Abraham; van Oudenhoven, Jan Pieter .

  Jaarboek Sociale Psychologie 2004 . ed. / Ernestine Gordijn; R Holland; Meijnders; J Ouwerkerk. ASPO-pers, 2005. p. 163-171.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - Hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten.

  AU - Hofstra, Jacomijn

  AU - Buunk, Abraham

  AU - van Oudenhoven, Jan Pieter

  PY - 2005

  Y1 - 2005

  N2 - Onderzocht is de relatie tussen hechtingsstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. Tevens is de stabiliteit van de hechtingsstijlvragenlijst vastgesteld. Twee steekproeven volwassenen (N = 243 en N = 260) vulden vragenlijsten in over hechting en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën. Na een jaar werd bij de tweede groep nogmaals de hechtingsstijlvragenlijst afgenomen. De stabiliteit van de hechtingsstijlvragenlijst was bevredigend. De zekere hechtingsstijl hing positief samen met de reactie op integratie, assimilatie en separatie. Angstige gehechtheid hing negatief samen met de reactie op integratie. Vermijdende gehechtheid hing positief samen met de reactie op separatie, terwijl gepreoccupeerde gehechtheid hier negatief mee samenhing. Verder hing gepreoccupeerde gehechtheid negatief samen met de reactie op marginalisatie.

  AB - Onderzocht is de relatie tussen hechtingsstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. Tevens is de stabiliteit van de hechtingsstijlvragenlijst vastgesteld. Twee steekproeven volwassenen (N = 243 en N = 260) vulden vragenlijsten in over hechting en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën. Na een jaar werd bij de tweede groep nogmaals de hechtingsstijlvragenlijst afgenomen. De stabiliteit van de hechtingsstijlvragenlijst was bevredigend. De zekere hechtingsstijl hing positief samen met de reactie op integratie, assimilatie en separatie. Angstige gehechtheid hing negatief samen met de reactie op integratie. Vermijdende gehechtheid hing positief samen met de reactie op separatie, terwijl gepreoccupeerde gehechtheid hier negatief mee samenhing. Verder hing gepreoccupeerde gehechtheid negatief samen met de reactie op marginalisatie.

  KW - immigratie

  KW - adaptatie, psychologisch

  KW - hechting

  M3 - Chapter

  SN - 9080893927

  SP - 163

  EP - 171

  BT - Jaarboek Sociale Psychologie 2004

  A2 - Gordijn, Ernestine

  A2 - Holland, R

  A2 - Meijnders,

  A2 - Ouwerkerk, J

  PB - ASPO-pers

  ER -

  Hofstra J, Buunk A, van Oudenhoven JP. Hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. In Gordijn E, Holland R, Meijnders, Ouwerkerk J, editors, Jaarboek Sociale Psychologie 2004 . ASPO-pers. 2005. p. 163-171