Handreiking 'Samen Gamen': Het gebruik van tabletgames in de logopedische behandeling van jonge kinderen

Johanna Schulting, Marjan ter Harmsel, Rob Zwitserlood, Margreet Luinge, Ellen Gerrits

Research output: Book/ReportReportProfessional

128 Downloads (Pure)

Abstract

Met de komst van de tablet in de logopedische behandeling zijn nieuwe mogelijkheden ontstaan om therapie voor kinderen met taalontwikkelingsstoornissen (TOS) vorm te geven. Logopedisten hebben echter veel vragen over het gebruik van tabletgames. Hoe kun je tabletgames zinvol inzetten? Gaat het gamen niet ten koste van de interactie? Hoe kan ik voorkomen dat het kind zich alleen op het beeldscherm focust?
In 2015 heeft het lectoraat Logopedie, Participatie door Communicatie van de Hogeschool Utrecht met verschillende instellingen een consortium gevormd dat vragen uit de praktijk omtrent het inzetten van tabletgames in taaltherapie heeft gebundeld en vertaald naar onderzoeksvragen. Tot het consortium behoren Hanzehogeschool Groningen, de Koninklijke Auris Groep, Koninklijke Kentalis, NSDSK, Pento en de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF). Uit deze samenwerking is het project ‘DigiTaal - Taal leren met tabletgames’ ontstaan. In dit project zijn drie deelstudies uitgevoerd naar de toepasbaarheid van tabletgames in taaltherapie bij jonge kinderen met een TOS.
Original languageDutch
Place of PublicationUtrecht
PublisherHogeschool Utrecht, Kenniscentrum Duurzaam en Gezond leven, Lectoraat Logopedie, Participatie door Communicatie
Commissioning bodyNationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA
Number of pages16
Publication statusPublished - 1 Sept 2018

Keywords

  • tablet games
  • children with language development disorders
  • speech therapy practice

Cite this