Goalkeeper in het basisonderwijs: een methode gericht op het ontwikkelen van zelfregulatieve vaardigheden op het schoolplein

Arjan Pruim, Douwe Jan van der Wal

Research output: Other contributionOther research output

1240 Downloads (Pure)

Abstract

​De lesmethode Goalkeeper stimuleert de ontwikkeling van zelfregulatieve vaardigheden bij leerlingen in het onderwijs. Zelfregulatie is een belangrijke ‘21st century skill’: het omvat vaardigheden zoals een doel stellen, plannen, monitoren, evalueren en reflecteren, die van belang zijn voor succes in diversie domeinen, zoals sport en leefstijl, maar ook in onderwijs en werk.

​Zelfregulatie is één van de centrale 21e -eeuwse vaardigheden in het curriculum van de toekomst. (SLO, 2014)  Het ontwikkelen van zelfregulatie vraagt echter om een andere lesinhoud en didactiek. De lesinhoud moet meer mogelijkheden bieden tot het maken van keuzes door de leerlingen. De didactiek moet meer ondersteunend zijn voor het aanleren van zelfregulatieve vaardigheden. De sportcontext is erg geschikt om zelfregulatie te ontwikkelen, omdat leerlingen hierin op korte termijn meetbare en concrete doelen kunnen stellen waar ze naartoe kunnen werken. Goalkeeper is een interventie die leerlingen o.a. in gymles en op het schoolplein de mogelijkheid biedt om zelfregulatievaardigheden te ontwikkelen en deze vervolgens toe te passen in het domein leefstijl.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 1 Mar 2019

Keywords

  • physical education

Cite this