Floodfighting in Almere: onderzoeksresultaten hydraulisch functioneren wadi’s en doorlatende verharding

Floris Boogaard, Klaas Feringa, Arjo Hof, Jeroen Kluck

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

288 Downloads (Pure)

Abstract

Veel waterschappen en gemeenten vragen zich af of de regenwatervoorzieningen die de laatste decennia op veel plaatsen zijn aangelegd, op lange termijn goed functioneren en of de implementatie kosteneffectief is. Onderzoek in Almere leert dat de infiltratiecapaciteiten van wadi’s voldoende zijn om het water binnen enkele uren te verwerken. Bij doorlatende verharding wordt vaak dichtslibbing aangetoond, maar ook na enkele jaren kunnen de infiltratiecapaciteiten nog boven de ingrijpmaatstaf liggen. Bij goed ontwerp, aanleg en beheer kunnen deze regenwatervoorzieningen een goede bijdrage leveren aan het vasthouden, bergen en afvoeren van regenwater in het stedelijk gebied.
Original languageDutch
Number of pages6
JournalH2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling
Publication statusPublished - 31 May 2016

Keywords

  • water
  • klimaatontwikkeling
  • steden
  • duurzaamheid

Cite this

@article{fc8256a55203470c81fe0d3fae206513,
title = "Floodfighting in Almere: onderzoeksresultaten hydraulisch functioneren wadi’s en doorlatende verharding",
abstract = "Veel waterschappen en gemeenten vragen zich af of de regenwatervoorzieningen die de laatste decennia op veel plaatsen zijn aangelegd, op lange termijn goed functioneren en of de implementatie kosteneffectief is. Onderzoek in Almere leert dat de infiltratiecapaciteiten van wadi’s voldoende zijn om het water binnen enkele uren te verwerken. Bij doorlatende verharding wordt vaak dichtslibbing aangetoond, maar ook na enkele jaren kunnen de infiltratiecapaciteiten nog boven de ingrijpmaatstaf liggen. Bij goed ontwerp, aanleg en beheer kunnen deze regenwatervoorzieningen een goede bijdrage leveren aan het vasthouden, bergen en afvoeren van regenwater in het stedelijk gebied.",
keywords = "water, klimaatontwikkeling, steden, duurzaamheid, regenwateropvang, watermanagement, klimaatverandering, duurzaamheid, stedelijke gebieden",
author = "Floris Boogaard and Klaas Feringa and Arjo Hof and Jeroen Kluck",
year = "2016",
month = "5",
day = "31",
language = "Dutch",
journal = "H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling",
issn = "0166-8439",
publisher = "Nijgh",

}

Floodfighting in Almere : onderzoeksresultaten hydraulisch functioneren wadi’s en doorlatende verharding. / Boogaard, Floris; Feringa, Klaas; Hof, Arjo; Kluck, Jeroen.

In: H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling, 31.05.2016.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Floodfighting in Almere

T2 - onderzoeksresultaten hydraulisch functioneren wadi’s en doorlatende verharding

AU - Boogaard, Floris

AU - Feringa, Klaas

AU - Hof, Arjo

AU - Kluck, Jeroen

PY - 2016/5/31

Y1 - 2016/5/31

N2 - Veel waterschappen en gemeenten vragen zich af of de regenwatervoorzieningen die de laatste decennia op veel plaatsen zijn aangelegd, op lange termijn goed functioneren en of de implementatie kosteneffectief is. Onderzoek in Almere leert dat de infiltratiecapaciteiten van wadi’s voldoende zijn om het water binnen enkele uren te verwerken. Bij doorlatende verharding wordt vaak dichtslibbing aangetoond, maar ook na enkele jaren kunnen de infiltratiecapaciteiten nog boven de ingrijpmaatstaf liggen. Bij goed ontwerp, aanleg en beheer kunnen deze regenwatervoorzieningen een goede bijdrage leveren aan het vasthouden, bergen en afvoeren van regenwater in het stedelijk gebied.

AB - Veel waterschappen en gemeenten vragen zich af of de regenwatervoorzieningen die de laatste decennia op veel plaatsen zijn aangelegd, op lange termijn goed functioneren en of de implementatie kosteneffectief is. Onderzoek in Almere leert dat de infiltratiecapaciteiten van wadi’s voldoende zijn om het water binnen enkele uren te verwerken. Bij doorlatende verharding wordt vaak dichtslibbing aangetoond, maar ook na enkele jaren kunnen de infiltratiecapaciteiten nog boven de ingrijpmaatstaf liggen. Bij goed ontwerp, aanleg en beheer kunnen deze regenwatervoorzieningen een goede bijdrage leveren aan het vasthouden, bergen en afvoeren van regenwater in het stedelijk gebied.

KW - water

KW - klimaatontwikkeling

KW - steden

KW - duurzaamheid

KW - regenwateropvang

KW - watermanagement

KW - klimaatverandering

KW - duurzaamheid

KW - stedelijke gebieden

M3 - Article

JO - H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling

JF - H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling

SN - 0166-8439

ER -