Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

Abstract

Door ingrijpende veranderingen in het huidige gezondheidszorgsysteem wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van patiënten. Hiermee samenhangend worden hulp en ondersteuning door partners, familie en andere directe naasten steeds belangrijker.
Zorgen voor een dierbare partner of familielid vraagt meestal echter veel energie en kan emotioneel zwaar zijn. Het heeft dan ook grote invloed op het welzijn van de zorgende familieleden. Bij een deel van deze familiezorgers (mantelzorgers) leidt dit tot overbelasting. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van deze overbelasting. Dit hoofdstuk beschrijft het begrip (over)belasting van familie, de factoren die daarbij een rol spelen en hoe verpleegkundigen overbelasting van familieleden kunnen signaleren en vaststellen. Daarnaast worden handvatten gegeven voor een systematische, familiegerichte aanpak, met aandacht voor de patiënt in zijn sociale omgeving en het effect van de ziekte hartfalen op onderlinge relaties binnen het gezin en de familiekring.
Original languageDutch
Title of host publicationZorg rondom hartfalen
EditorsTiny Jaarsma, Martje van der Wal
Place of PublicationHouten
PublisherBohn Stafleu van Loghum
Pages203-212
ISBN (Print)978-90-368-0658-9
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  Cite this

  Luttik, M. L. (2015). Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. In T. Jaarsma, & M. van der Wal (Eds.), Zorg rondom hartfalen (pp. 203-212). [11] Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  Luttik, Marie Louise. / Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. Zorg rondom hartfalen. editor / Tiny Jaarsma ; Martje van der Wal. Houten : Bohn Stafleu van Loghum, 2015. pp. 203-212
  @inbook{4735773bbd714567b422573c2af9c916,
  title = "Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van pati{\"e}nten met hartfalen",
  abstract = "Door ingrijpende veranderingen in het huidige gezondheidszorgsysteem wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van pati{\"e}nten. Hiermee samenhangend worden hulp en ondersteuning door partners, familie en andere directe naasten steeds belangrijker. Zorgen voor een dierbare partner of familielid vraagt meestal echter veel energie en kan emotioneel zwaar zijn. Het heeft dan ook grote invloed op het welzijn van de zorgende familieleden. Bij een deel van deze familiezorgers (mantelzorgers) leidt dit tot overbelasting. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van deze overbelasting. Dit hoofdstuk beschrijft het begrip (over)belasting van familie, de factoren die daarbij een rol spelen en hoe verpleegkundigen overbelasting van familieleden kunnen signaleren en vaststellen. Daarnaast worden handvatten gegeven voor een systematische, familiegerichte aanpak, met aandacht voor de pati{\"e}nt in zijn sociale omgeving en het effect van de ziekte hartfalen op onderlinge relaties binnen het gezin en de familiekring.",
  keywords = "gezondheidszorg, verpleegkunde",
  author = "Luttik, {Marie Louise}",
  year = "2015",
  language = "Dutch",
  isbn = "978-90-368-0658-9",
  pages = "203--212",
  editor = "Jaarsma, {Tiny } and {van der Wal}, {Martje }",
  booktitle = "Zorg rondom hartfalen",
  publisher = "Bohn Stafleu van Loghum",
  address = "Netherlands",

  }

  Luttik, ML 2015, Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. in T Jaarsma & M van der Wal (eds), Zorg rondom hartfalen., 11, Bohn Stafleu van Loghum, Houten, pp. 203-212.

  Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. / Luttik, Marie Louise.

  Zorg rondom hartfalen. ed. / Tiny Jaarsma; Martje van der Wal. Houten : Bohn Stafleu van Loghum, 2015. p. 203-212 11.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterProfessional

  TY - CHAP

  T1 - Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen

  AU - Luttik, Marie Louise

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Door ingrijpende veranderingen in het huidige gezondheidszorgsysteem wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van patiënten. Hiermee samenhangend worden hulp en ondersteuning door partners, familie en andere directe naasten steeds belangrijker. Zorgen voor een dierbare partner of familielid vraagt meestal echter veel energie en kan emotioneel zwaar zijn. Het heeft dan ook grote invloed op het welzijn van de zorgende familieleden. Bij een deel van deze familiezorgers (mantelzorgers) leidt dit tot overbelasting. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van deze overbelasting. Dit hoofdstuk beschrijft het begrip (over)belasting van familie, de factoren die daarbij een rol spelen en hoe verpleegkundigen overbelasting van familieleden kunnen signaleren en vaststellen. Daarnaast worden handvatten gegeven voor een systematische, familiegerichte aanpak, met aandacht voor de patiënt in zijn sociale omgeving en het effect van de ziekte hartfalen op onderlinge relaties binnen het gezin en de familiekring.

  AB - Door ingrijpende veranderingen in het huidige gezondheidszorgsysteem wordt een steeds groter beroep gedaan op de eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid van patiënten. Hiermee samenhangend worden hulp en ondersteuning door partners, familie en andere directe naasten steeds belangrijker. Zorgen voor een dierbare partner of familielid vraagt meestal echter veel energie en kan emotioneel zwaar zijn. Het heeft dan ook grote invloed op het welzijn van de zorgende familieleden. Bij een deel van deze familiezorgers (mantelzorgers) leidt dit tot overbelasting. Verpleegkundigen hebben een belangrijke rol in het signaleren en voorkomen van deze overbelasting. Dit hoofdstuk beschrijft het begrip (over)belasting van familie, de factoren die daarbij een rol spelen en hoe verpleegkundigen overbelasting van familieleden kunnen signaleren en vaststellen. Daarnaast worden handvatten gegeven voor een systematische, familiegerichte aanpak, met aandacht voor de patiënt in zijn sociale omgeving en het effect van de ziekte hartfalen op onderlinge relaties binnen het gezin en de familiekring.

  KW - gezondheidszorg

  KW - verpleegkunde

  M3 - Chapter

  SN - 978-90-368-0658-9

  SP - 203

  EP - 212

  BT - Zorg rondom hartfalen

  A2 - Jaarsma, Tiny

  A2 - van der Wal, Martje

  PB - Bohn Stafleu van Loghum

  CY - Houten

  ER -

  Luttik ML. Familiezorg en verpleegkundige zorg voor familie van patiënten met hartfalen. In Jaarsma T, van der Wal M, editors, Zorg rondom hartfalen. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. 2015. p. 203-212. 11