Facility management en het bewegen in groene en gezonde stad

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

21 Downloads (Pure)

Abstract

De stad Groningen is gebouwd op een zandrug, een uitloper van de Hondsrug. Het hoogteverschil met de buitenwijken is beperkt, maar op de fiets naar de Grote Markt moet je altijd even stevig in de pedalen. Op een warme dag, met haast of te veel kleding aan kan dat gemakkelijk een klam lichaam veroorzaken. Ongemakkelijk als je daarna een formeel gesprek hebt voor je werk. Toch is dat klamme, ‘light sweaty’, lichaam precies wat de bewegingswetenschappers ons graag toewensen, liefst tenminste 30 minuten per dag. Dat fietstochtje schetst voor mij precies het subtiele dilemma waar het bij Facility Management in het ontwerp van een gezonde stad om gaat: kleine min of meer onzichtbare hindernissen in en om gebouwen van organisaties die de eindgebruiker stimuleren intensiever te bewegen, maar waarbij de werknemer hinder kan ondervinden bij het inpassen in zijn dagelijkse werkzaamheden.
Original languageDutch
Pages (from-to)12-14
JournalStedebouw & Architectuur
Volume31
Issue number3
Publication statusPublished - 2014

Cite this

@article{7e80f959a47540769ecff26e98ae2994,
title = "Facility management en het bewegen in groene en gezonde stad",
abstract = "De stad Groningen is gebouwd op een zandrug, een uitloper van de Hondsrug. Het hoogteverschil met de buitenwijken is beperkt, maar op de fiets naar de Grote Markt moet je altijd even stevig in de pedalen. Op een warme dag, met haast of te veel kleding aan kan dat gemakkelijk een klam lichaam veroorzaken. Ongemakkelijk als je daarna een formeel gesprek hebt voor je werk. Toch is dat klamme, ‘light sweaty’, lichaam precies wat de bewegingswetenschappers ons graag toewensen, liefst tenminste 30 minuten per dag. Dat fietstochtje schetst voor mij precies het subtiele dilemma waar het bij Facility Management in het ontwerp van een gezonde stad om gaat: kleine min of meer onzichtbare hindernissen in en om gebouwen van organisaties die de eindgebruiker stimuleren intensiever te bewegen, maar waarbij de werknemer hinder kan ondervinden bij het inpassen in zijn dagelijkse werkzaamheden.",
keywords = "bewegen (activiteit), facility management, gezondheid, stedelijke gebieden",
author = "Mobach, {Mark P.}",
year = "2014",
language = "Dutch",
volume = "31",
pages = "12--14",
journal = "Stedebouw & Architectuur",
issn = "1380-9393",
publisher = "WEKA uitgeverij B.V.",
number = "3",

}

Facility management en het bewegen in groene en gezonde stad. / Mobach, Mark P.

In: Stedebouw & Architectuur, Vol. 31, No. 3, 2014, p. 12-14.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Facility management en het bewegen in groene en gezonde stad

AU - Mobach, Mark P.

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - De stad Groningen is gebouwd op een zandrug, een uitloper van de Hondsrug. Het hoogteverschil met de buitenwijken is beperkt, maar op de fiets naar de Grote Markt moet je altijd even stevig in de pedalen. Op een warme dag, met haast of te veel kleding aan kan dat gemakkelijk een klam lichaam veroorzaken. Ongemakkelijk als je daarna een formeel gesprek hebt voor je werk. Toch is dat klamme, ‘light sweaty’, lichaam precies wat de bewegingswetenschappers ons graag toewensen, liefst tenminste 30 minuten per dag. Dat fietstochtje schetst voor mij precies het subtiele dilemma waar het bij Facility Management in het ontwerp van een gezonde stad om gaat: kleine min of meer onzichtbare hindernissen in en om gebouwen van organisaties die de eindgebruiker stimuleren intensiever te bewegen, maar waarbij de werknemer hinder kan ondervinden bij het inpassen in zijn dagelijkse werkzaamheden.

AB - De stad Groningen is gebouwd op een zandrug, een uitloper van de Hondsrug. Het hoogteverschil met de buitenwijken is beperkt, maar op de fiets naar de Grote Markt moet je altijd even stevig in de pedalen. Op een warme dag, met haast of te veel kleding aan kan dat gemakkelijk een klam lichaam veroorzaken. Ongemakkelijk als je daarna een formeel gesprek hebt voor je werk. Toch is dat klamme, ‘light sweaty’, lichaam precies wat de bewegingswetenschappers ons graag toewensen, liefst tenminste 30 minuten per dag. Dat fietstochtje schetst voor mij precies het subtiele dilemma waar het bij Facility Management in het ontwerp van een gezonde stad om gaat: kleine min of meer onzichtbare hindernissen in en om gebouwen van organisaties die de eindgebruiker stimuleren intensiever te bewegen, maar waarbij de werknemer hinder kan ondervinden bij het inpassen in zijn dagelijkse werkzaamheden.

KW - bewegen (activiteit)

KW - facility management

KW - gezondheid

KW - stedelijke gebieden

M3 - Article

VL - 31

SP - 12

EP - 14

JO - Stedebouw & Architectuur

JF - Stedebouw & Architectuur

SN - 1380-9393

IS - 3

ER -