Energietransitie, op weg naar circulaire economie: Duitsland – Nederland 5-1

Johan Lugies

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

De groei van de wereldbevolking zorgt voor een toenemende vraag naar energie en grondstoffen. Duitsland heeft een grote voorsprong op het gebied van duurzame energie, en daarmee ook een voorsprong op het gebied van energietransitie. Het verdient dan ook de voorkeur om de ontwikkeling van deze Duitse dorpen als cases te onderzoeken. Met dit onderzoek wordt inzicht gegeven op welke wijze men in Duitse duurzame gemeenschappen lineaire energiestromen omvormt naar energiestromen met een meer circulair karakter. Daarnaast biedt dit onderzoek inzicht in de processen en activiteiten binnen Duitse gemeenschappen en de faciliterende factoren welke hebben bijgedragen aan het creëren van draagvlak binnen deze gemeenschappen.
De hoofdvraag van dit onderzoek is:
Welke factoren zijn bepalend bij de wijze waarop in Duitse duurzame gemeenschappen draagvlak is ontstaan voor de transformatie van een lineair naar een meer circulair energiemodel?, hoe kan een meer circulair energiemodel er uit zien?
De deelvragen van dit onderzoek zijn:
1. Hoe ziet de energiestroom van Saerbeck er uit?
2. Op welke wijze is er draagvlak ontstaan in Saerbeck?
3. Wat zijn de faciliterende factoren binnen Saerbeck?
4. Hoe ziet de energiestroom van Lathen er uit?
5. Op welke wijze is er draagvlak ontstaan in Lathen?
6. Wat zijn de faciliterende factoren binnen Lathen?
In de Duitse dorpen Saerbeck en Lathen speelt met name de lokale politiek een sleutelrol door op te treden als initiator van projecten. Van doorslaggevend belang is dat ervoor werd gezorgd dat grote investeerders niet worden bevoordeeld boven kleine investeerders. De kleine investeerders krijgen voorrang bij de investeringen. Een sterke faciliterende factor is dat er waarde wordt gecreëerd voor de burgers van deze gemeenschappen.
Original languageDutch
Place of PublicationGroningen
PublisherHanze University of Applied Sciences, Groningen - Research Centre for Built Environment – NoorderRuimte
Number of pages106
Publication statusPublished - Jul 2014

Keywords

  • energy transition

Cite this