'... en ieder zingt zijn eigen lied...': personhood van dementerenden behouden door koorzang

Elizabeth Kooy

Research output: Book/ReportReportProfessional

26 Downloads (Pure)

Abstract

In het boek Dementia Reconsidered formuleert Tom Kitwood (bij leven Professor in Psychogerontologie aan de universiteit van Bradford) wat het uitgangspunt zou moeten zijn van zorg aan mensen met dementie: het waarborgen van iemands personhood door te voorzien in de vijf basisbehoeften van dementerenden. In mijn onderzoek kijk ik hoe een bepaalde muzikale activiteit, in dit geval het participeren in een zogenaamd 'Alzheimer-koor', kan voorzien in basisbehoeften zoals geformuleerd door Kitwood. Het onderzoek bestaat uit participerende observatie binnen het koor en het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van aanpassingen binnen het koor op het gebied van werkwijze en omgang met betrokkenen. De activiteit voorzag, bij start van het onderzoek, reeds in de basisbehoeften, maar met enkele aanpassingen kon dit worden geïntensiveerd. Opmerkelijk is dat daar waar bewust werd ingespeeld op de basisbehoeften, tegelijkertijd het plezier werd vergroot van alle betrokkenen (deelnemers met dementie, deelnemers zonder dementie en vrijwilligers). Dit bleek zowel uit verklaringen van betrokkenen alsook uit non-verbale signalen. De theorie van Kitwood bleek een waardevolle manier om deze activiteit te evalueren en om veranderingen aan te brengen. Ik verwacht dat de theorie van Kitwood ook een waardevol uitgangspunt zal zijn voor het opzetten en evalueren van andere muzikale activiteiten met dementerenden.
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages25
Publication statusPublished - May 2014

Cite this

@book{1d455364ecd24f04ace217bbc8df7a92,
title = "'... en ieder zingt zijn eigen lied...': personhood van dementerenden behouden door koorzang",
abstract = "In het boek Dementia Reconsidered formuleert Tom Kitwood (bij leven Professor in Psychogerontologie aan de universiteit van Bradford) wat het uitgangspunt zou moeten zijn van zorg aan mensen met dementie: het waarborgen van iemands personhood door te voorzien in de vijf basisbehoeften van dementerenden. In mijn onderzoek kijk ik hoe een bepaalde muzikale activiteit, in dit geval het participeren in een zogenaamd 'Alzheimer-koor', kan voorzien in basisbehoeften zoals geformuleerd door Kitwood. Het onderzoek bestaat uit participerende observatie binnen het koor en het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van aanpassingen binnen het koor op het gebied van werkwijze en omgang met betrokkenen. De activiteit voorzag, bij start van het onderzoek, reeds in de basisbehoeften, maar met enkele aanpassingen kon dit worden ge{\"i}ntensiveerd. Opmerkelijk is dat daar waar bewust werd ingespeeld op de basisbehoeften, tegelijkertijd het plezier werd vergroot van alle betrokkenen (deelnemers met dementie, deelnemers zonder dementie en vrijwilligers). Dit bleek zowel uit verklaringen van betrokkenen alsook uit non-verbale signalen. De theorie van Kitwood bleek een waardevolle manier om deze activiteit te evalueren en om veranderingen aan te brengen. Ik verwacht dat de theorie van Kitwood ook een waardevol uitgangspunt zal zijn voor het opzetten en evalueren van andere muzikale activiteiten met dementerenden.",
keywords = "muziekbeoefening, koorzang, dementie",
author = "Elizabeth Kooy",
year = "2014",
month = "5",
language = "Dutch",
publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

}

'... en ieder zingt zijn eigen lied...' : personhood van dementerenden behouden door koorzang . / Kooy, Elizabeth.

Hanzehogeschool Groningen, 2014. 25 p.

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - '... en ieder zingt zijn eigen lied...'

T2 - personhood van dementerenden behouden door koorzang

AU - Kooy, Elizabeth

PY - 2014/5

Y1 - 2014/5

N2 - In het boek Dementia Reconsidered formuleert Tom Kitwood (bij leven Professor in Psychogerontologie aan de universiteit van Bradford) wat het uitgangspunt zou moeten zijn van zorg aan mensen met dementie: het waarborgen van iemands personhood door te voorzien in de vijf basisbehoeften van dementerenden. In mijn onderzoek kijk ik hoe een bepaalde muzikale activiteit, in dit geval het participeren in een zogenaamd 'Alzheimer-koor', kan voorzien in basisbehoeften zoals geformuleerd door Kitwood. Het onderzoek bestaat uit participerende observatie binnen het koor en het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van aanpassingen binnen het koor op het gebied van werkwijze en omgang met betrokkenen. De activiteit voorzag, bij start van het onderzoek, reeds in de basisbehoeften, maar met enkele aanpassingen kon dit worden geïntensiveerd. Opmerkelijk is dat daar waar bewust werd ingespeeld op de basisbehoeften, tegelijkertijd het plezier werd vergroot van alle betrokkenen (deelnemers met dementie, deelnemers zonder dementie en vrijwilligers). Dit bleek zowel uit verklaringen van betrokkenen alsook uit non-verbale signalen. De theorie van Kitwood bleek een waardevolle manier om deze activiteit te evalueren en om veranderingen aan te brengen. Ik verwacht dat de theorie van Kitwood ook een waardevol uitgangspunt zal zijn voor het opzetten en evalueren van andere muzikale activiteiten met dementerenden.

AB - In het boek Dementia Reconsidered formuleert Tom Kitwood (bij leven Professor in Psychogerontologie aan de universiteit van Bradford) wat het uitgangspunt zou moeten zijn van zorg aan mensen met dementie: het waarborgen van iemands personhood door te voorzien in de vijf basisbehoeften van dementerenden. In mijn onderzoek kijk ik hoe een bepaalde muzikale activiteit, in dit geval het participeren in een zogenaamd 'Alzheimer-koor', kan voorzien in basisbehoeften zoals geformuleerd door Kitwood. Het onderzoek bestaat uit participerende observatie binnen het koor en het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van aanpassingen binnen het koor op het gebied van werkwijze en omgang met betrokkenen. De activiteit voorzag, bij start van het onderzoek, reeds in de basisbehoeften, maar met enkele aanpassingen kon dit worden geïntensiveerd. Opmerkelijk is dat daar waar bewust werd ingespeeld op de basisbehoeften, tegelijkertijd het plezier werd vergroot van alle betrokkenen (deelnemers met dementie, deelnemers zonder dementie en vrijwilligers). Dit bleek zowel uit verklaringen van betrokkenen alsook uit non-verbale signalen. De theorie van Kitwood bleek een waardevolle manier om deze activiteit te evalueren en om veranderingen aan te brengen. Ik verwacht dat de theorie van Kitwood ook een waardevol uitgangspunt zal zijn voor het opzetten en evalueren van andere muzikale activiteiten met dementerenden.

KW - muziekbeoefening

KW - koorzang

KW - dementie

M3 - Report

BT - '... en ieder zingt zijn eigen lied...'

PB - Hanzehogeschool Groningen

ER -