Eindrapport Weedlaser project

Rene Bultje, Gert Maneschijn, Joke Bruining (Editor)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

Agrariërs kennen tal van uitdagingen. Onkruiddruk is er één van. In het speelveld van onkruid spelen verschillende factoren een rol: regelgeving rond gebruik herbiciden, maatschappelijke druk op duurzaamheid en schaarse resources (weinig en dure seizoenmedewerkers). Inspelend op de trend van robotisering en gebruik van sensoren icm AI heeft ICTCI in samenwerking met verschillende partners een robot ontwikkeld die met behulp van kunstmatige intelligentie onkruid herkent tussen gewassen en deze op een efficiënte manier verdelgt. Hiertoe worden vele verschillende sensoren gebruikt zoals camera’s, GPS RTK, lasers, etc.

Met de nieuwe innovatieve technologieën wordt een oplossing geboden voor een probleem dat op dit moment globaal aanwezig is. Onkruiddruk zorgt voor afname van de marges van de boeren. Gebruik van herbiciden zoals glyfosaat staan onder grote maatschappelijke druk. Wiedmachines achter tractoren vergen een grote investering en zijn niet altijd even accuraat. En in de biologische teelt zijn gebruik van herbiciden verboden, waardoor wieden handmatig moet gebeuren. De uurtarieven voor handmatige wieden nemen alleen maar toe en de arbeiders (die veelal uit Oost Europa komen) zijn schaars. Dit wordt nu vooral heel zichtbaar in deze tijden van corona, waarbij er niet vrij gereisd mag worden. Een omvangrijke markt dus.

In de voorbereiding naar de start van het project zijn gesprekken gevoerd met verschillende stakeholders, zoals boeren die valeriaan verbouwen, leveranciers van zaden en planten, docenten van de Hanzehogeschool en Van Hall Larenstein en programmamanagement van ID3AS.

Vanuit het project zijn verschillende producten opgeleverd:
• Prototype die werkt op basis van NuttX
• Opritrobot (Inclusief onkruidherkenning mbv camera en AI / XY frame met spot spraying)
• Werkende RTK component die geïntegreerd kan worden in de Weedlaser robot
• Getraind neuraal netwerk dat ridderzuring en valeriaan kan herkennen (incl. dataset)
• Onderzoeksrapport naar bestrijdingsmethoden
• 3 werkende prototypen van bestrijdingsmethoden (spot spray, taser, hakselaar)
• Uitgewerkte Business Case (incl. Marktonderzoek, SWOT, Concurrentieanalyse)
• A4 met productbeschrijving (incl. presentatie)
Original languageDutch
Number of pages45
Publication statusPublished - 31 Dec 2020

Keywords

  • sensor technology
  • robot sensing systems

Cite this