Eindrapport rattenvallen project

Johan Hekman, Joke Bruining, Dirk Jan Snippe, Geert Jan Geertsma (Editor)

Research output: Book/ReportReportProfessional

Abstract

In Nederland zijn de 21 waterschappen onder andere verantwoordelijk voor het verwijderen van muskusratten. Deze knaagdieren berokkenen schade aan dijken en oevers en vormen daarom een bedreiging voor waterveiligheid in Nederland. Waterschappen plaatsen daarom klemmen om de muskusrat te bestrijden. Het plaatsen en controleren van klemmen kost veel tijd en geld. Het waterschap Zuiderzeeland wil de bestrijding efficiënter maken door het toepassen van een slimme klem.

De Hanzehogeschool heeft daarom in samenwerking met het waterschap Zuiderzeeland gewerkt aan het ontwikkelen van een slimme klem. De slimme klem stuurt automatisch een bericht naar de rattenvanger wanneer deze wordt geactiveerd. Eventueel wordt de locatie van de klem bij plaatsing automatisch vastgelegd.

Voor het ontwikkelen van de klem zijn drie deeltaken te onderscheiden: de detectiesensor, het draadloze communicatiesysteem, het backend systeem (voor klemregistratie en notificatie van een vangst). Het ontwikkelen van elk onderdeel ken haar eigen specifieke problemen. Aan het eind van het ontwikkelingstraject zijn de verschillende onderdelen samengevoegd en getest. Als resultaat zijn er 3 slimme klemmen opgeleverd aan het waterschap Zuiderzeeland om deze te kunnen testen.

Na het testen zijn de klemmen teruggestuurd naar de Hanzehogeschool. De resultaten van de tests zijn veelbelovend. De klem doet wat het moet doen en geeft een signaal bij vangst. Er zijn echter wel enkele technische problemen opgetreden welke vermoedelijk te maken hebben met een (onverwacht) hoog energiegebruik en eventuele storingen als gevolg van binnendringend vocht. Om de slimme klem te verbeteren is verder onderzoek en ontwikkeling nodig.
Original languageDutch
Number of pages26
Publication statusPublished - 31 Dec 2020

Keywords

  • sensor technology

Cite this