Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement

Meike Heessels, Margriet Braun, Jolanda Kroes, Trudy Dankers, Kim Roozendaal, Arie Ouwerkerk, Daniëlle Damoiseaux, Martha Biene

Research output: Book/ReportBookAcademic

195 Downloads (Pure)

Abstract

Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon. De meeste handvatten richten zich op signaleren en slechts een enkele op het bespreekbaar maken van de problemen.

De Wmo-werkplaatsen wilden daarom een werkwijze ontwikkelen die zich richt op de verschillende fases van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Met behulp van dit werkboek kunnen professionals en vrijwilligers elkaar helpen bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Door nauw aan te sluiten bij de persoon is de kans op effect van de persoonlijk vormgegeven interventie het grootst.

Het boek biedt werkvormen om vanuit wat de persoon zelf kan en wil, zo mogelijk samen met het sociale netwerk, tot actie te komen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden.
Original languageDutch
PublisherMovisie
Number of pages92
ISBN (Print)9789088691195
Publication statusPublished - 2015

Cite this

Heessels, M., Braun, M., Kroes, J., Dankers, T., Roozendaal, K., Ouwerkerk, A., ... Biene, M. (2015). Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Movisie.
Heessels, Meike ; Braun, Margriet ; Kroes, Jolanda ; Dankers, Trudy ; Roozendaal, Kim ; Ouwerkerk, Arie ; Damoiseaux, Daniëlle ; Biene, Martha. / Eenzaam ben je niet alleen : samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Movisie, 2015. 92 p.
@book{939d72b0ac6e4948af93d147f413e2c2,
title = "Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement",
abstract = "Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon. De meeste handvatten richten zich op signaleren en slechts een enkele op het bespreekbaar maken van de problemen.De Wmo-werkplaatsen wilden daarom een werkwijze ontwikkelen die zich richt op de verschillende fases van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Met behulp van dit werkboek kunnen professionals en vrijwilligers elkaar helpen bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Door nauw aan te sluiten bij de persoon is de kans op effect van de persoonlijk vormgegeven interventie het grootst.Het boek biedt werkvormen om vanuit wat de persoon zelf kan en wil, zo mogelijk samen met het sociale netwerk, tot actie te komen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden.",
keywords = "eenzaamheid, wmo-werkplaatsen, integrale benadering, training, professionals, vrijwilligers",
author = "Meike Heessels and Margriet Braun and Jolanda Kroes and Trudy Dankers and Kim Roozendaal and Arie Ouwerkerk and Dani{\"e}lle Damoiseaux and Martha Biene",
year = "2015",
language = "Dutch",
isbn = "9789088691195",
publisher = "Movisie",

}

Heessels, M, Braun, M, Kroes, J, Dankers, T, Roozendaal, K, Ouwerkerk, A, Damoiseaux, D & Biene, M 2015, Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Movisie.

Eenzaam ben je niet alleen : samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. / Heessels, Meike; Braun, Margriet; Kroes, Jolanda; Dankers, Trudy; Roozendaal, Kim; Ouwerkerk, Arie; Damoiseaux, Daniëlle; Biene, Martha.

Movisie, 2015. 92 p.

Research output: Book/ReportBookAcademic

TY - BOOK

T1 - Eenzaam ben je niet alleen

T2 - samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement

AU - Heessels, Meike

AU - Braun, Margriet

AU - Kroes, Jolanda

AU - Dankers, Trudy

AU - Roozendaal, Kim

AU - Ouwerkerk, Arie

AU - Damoiseaux, Daniëlle

AU - Biene, Martha

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon. De meeste handvatten richten zich op signaleren en slechts een enkele op het bespreekbaar maken van de problemen.De Wmo-werkplaatsen wilden daarom een werkwijze ontwikkelen die zich richt op de verschillende fases van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Met behulp van dit werkboek kunnen professionals en vrijwilligers elkaar helpen bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Door nauw aan te sluiten bij de persoon is de kans op effect van de persoonlijk vormgegeven interventie het grootst.Het boek biedt werkvormen om vanuit wat de persoon zelf kan en wil, zo mogelijk samen met het sociale netwerk, tot actie te komen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden.

AB - Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon. De meeste handvatten richten zich op signaleren en slechts een enkele op het bespreekbaar maken van de problemen.De Wmo-werkplaatsen wilden daarom een werkwijze ontwikkelen die zich richt op de verschillende fases van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Met behulp van dit werkboek kunnen professionals en vrijwilligers elkaar helpen bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Door nauw aan te sluiten bij de persoon is de kans op effect van de persoonlijk vormgegeven interventie het grootst.Het boek biedt werkvormen om vanuit wat de persoon zelf kan en wil, zo mogelijk samen met het sociale netwerk, tot actie te komen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden.

KW - eenzaamheid

KW - wmo-werkplaatsen

KW - integrale benadering

KW - training

KW - professionals

KW - vrijwilligers

M3 - Book

SN - 9789088691195

BT - Eenzaam ben je niet alleen

PB - Movisie

ER -

Heessels M, Braun M, Kroes J, Dankers T, Roozendaal K, Ouwerkerk A et al. Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Movisie, 2015. 92 p.