Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement

Meike Heessels, Margriet Braun, Jolanda Kroes, Trudy Dankers, Kim Roozendaal, Arie Ouwerkerk, Daniëlle Damoiseaux, Martha Biene

Research output: Book/ReportBookAcademic

134 Downloads (Pure)

Abstract

Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon. De meeste handvatten richten zich op signaleren en slechts een enkele op het bespreekbaar maken van de problemen.

De Wmo-werkplaatsen wilden daarom een werkwijze ontwikkelen die zich richt op de verschillende fases van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Met behulp van dit werkboek kunnen professionals en vrijwilligers elkaar helpen bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Door nauw aan te sluiten bij de persoon is de kans op effect van de persoonlijk vormgegeven interventie het grootst.

Het boek biedt werkvormen om vanuit wat de persoon zelf kan en wil, zo mogelijk samen met het sociale netwerk, tot actie te komen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden.
Original languageDutch
PublisherMovisie
Number of pages92
ISBN (Print)9789088691195
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  Cite this

  Heessels, M., Braun, M., Kroes, J., Dankers, T., Roozendaal, K., Ouwerkerk, A., ... Biene, M. (2015). Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Movisie.
  Heessels, Meike ; Braun, Margriet ; Kroes, Jolanda ; Dankers, Trudy ; Roozendaal, Kim ; Ouwerkerk, Arie ; Damoiseaux, Daniëlle ; Biene, Martha. / Eenzaam ben je niet alleen : samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Movisie, 2015. 92 p.
  @book{939d72b0ac6e4948af93d147f413e2c2,
  title = "Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement",
  abstract = "Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon. De meeste handvatten richten zich op signaleren en slechts een enkele op het bespreekbaar maken van de problemen.De Wmo-werkplaatsen wilden daarom een werkwijze ontwikkelen die zich richt op de verschillende fases van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Met behulp van dit werkboek kunnen professionals en vrijwilligers elkaar helpen bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Door nauw aan te sluiten bij de persoon is de kans op effect van de persoonlijk vormgegeven interventie het grootst.Het boek biedt werkvormen om vanuit wat de persoon zelf kan en wil, zo mogelijk samen met het sociale netwerk, tot actie te komen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden.",
  keywords = "eenzaamheid, wmo-werkplaatsen, integrale benadering, training, professionals, vrijwilligers",
  author = "Meike Heessels and Margriet Braun and Jolanda Kroes and Trudy Dankers and Kim Roozendaal and Arie Ouwerkerk and Dani{\"e}lle Damoiseaux and Martha Biene",
  year = "2015",
  language = "Dutch",
  isbn = "9789088691195",
  publisher = "Movisie",

  }

  Heessels, M, Braun, M, Kroes, J, Dankers, T, Roozendaal, K, Ouwerkerk, A, Damoiseaux, D & Biene, M 2015, Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Movisie.

  Eenzaam ben je niet alleen : samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. / Heessels, Meike; Braun, Margriet; Kroes, Jolanda; Dankers, Trudy; Roozendaal, Kim; Ouwerkerk, Arie; Damoiseaux, Daniëlle; Biene, Martha.

  Movisie, 2015. 92 p.

  Research output: Book/ReportBookAcademic

  TY - BOOK

  T1 - Eenzaam ben je niet alleen

  T2 - samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement

  AU - Heessels, Meike

  AU - Braun, Margriet

  AU - Kroes, Jolanda

  AU - Dankers, Trudy

  AU - Roozendaal, Kim

  AU - Ouwerkerk, Arie

  AU - Damoiseaux, Daniëlle

  AU - Biene, Martha

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon. De meeste handvatten richten zich op signaleren en slechts een enkele op het bespreekbaar maken van de problemen.De Wmo-werkplaatsen wilden daarom een werkwijze ontwikkelen die zich richt op de verschillende fases van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Met behulp van dit werkboek kunnen professionals en vrijwilligers elkaar helpen bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Door nauw aan te sluiten bij de persoon is de kans op effect van de persoonlijk vormgegeven interventie het grootst.Het boek biedt werkvormen om vanuit wat de persoon zelf kan en wil, zo mogelijk samen met het sociale netwerk, tot actie te komen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden.

  AB - Eenzaamheid en sociaal isolement treft mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de samenleving. Hoewel er in Nederland verschillende instrumenten in gebruik zijn, ontbreekt een integrale benadering voor het oppakken van deze problematiek samen met de persoon. De meeste handvatten richten zich op signaleren en slechts een enkele op het bespreekbaar maken van de problemen.De Wmo-werkplaatsen wilden daarom een werkwijze ontwikkelen die zich richt op de verschillende fases van de aanpak van eenzaamheid en sociaal isolement. Met behulp van dit werkboek kunnen professionals en vrijwilligers elkaar helpen bij de ondersteuning van mensen die hiermee kampen. Het werkboek focust op het (leren) luisteren naar de persoon en vervolgens het samen bepalen van volgende stappen. Door nauw aan te sluiten bij de persoon is de kans op effect van de persoonlijk vormgegeven interventie het grootst.Het boek biedt werkvormen om vanuit wat de persoon zelf kan en wil, zo mogelijk samen met het sociale netwerk, tot actie te komen. Professionals en vrijwilligers worden hiermee in verschillende fases ondersteund om al doende de persoon tot eigen inzichten, bevindingen en acties te begeleiden.

  KW - eenzaamheid

  KW - wmo-werkplaatsen

  KW - integrale benadering

  KW - training

  KW - professionals

  KW - vrijwilligers

  M3 - Book

  SN - 9789088691195

  BT - Eenzaam ben je niet alleen

  PB - Movisie

  ER -

  Heessels M, Braun M, Kroes J, Dankers T, Roozendaal K, Ouwerkerk A et al. Eenzaam ben je niet alleen: samen werken aan een nieuwe blik op eenzaamheid en sociaal isolement. Movisie, 2015. 92 p.