Een systematische review van interventies ter bevordering van arbeidsdeelname van oudere werknemers

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Samenvatting
Doel van deze systematische review1 was om bewijsmateriaal samen te vatten over de effectiviteit van interventies gericht op het bevorderen van arbeidsparticipatie bij oudere werknemers.

Methode
Dit onderzoek is een systematische review van de peer reviewed literatuur. In de methode hebben we een best evidence synthesis toegepast waarin bewijs werd geclassificeerd als sterk, gematigd, beperkt en onvoldoende.

Resultaten
Zeven databases zijn doorzocht tot maart 2014. Veertien studies zijn samengevat in vier soorten interventies: multicomponent-, lichaamsbeweging-, farmaceutisch- en ‘andere’ interventies. De gevonden studies zijn samengevat in Tabel 1. Er is gematigd bewijs dat multicomponente interventies effectief zijn. Deze interventies moeten dan tenminste twee van de volgende drie componenten bevatten: gezondheidszorg, coördinatie van diensten, en aanpassingen in het werk. Er was niet voldoende bewijs om andere interventies aan te bevelen voor gebruik in de praktijk.

Conclusies
Ondanks een groot aanbod van studies op het gebied van arbeidsdeelname van oudere werknemers, zijn er maar weining interventiestudies van voldoende kwaliteit. Hierdoor is het niet mogelijk om een eenduidige boodschap te formuleren over het invoeren van één van de vele verschillende onderzochte interventies.
Original languageDutch
Pages (from-to)176-177
Number of pages2
JournalTBV--Tijdschrift voor Bedrijfs-en Verzekeringsgeneeskunde
Volume26
Publication statusPublished - 7 Apr 2018
Externally publishedYes

Keywords

  • systematic review
  • labor participation
  • older employees

Cite this