Een instrument (leren) bespelen? Hoe oud je ook bent: oefenen moet je toch!

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

375 Downloads (Pure)

Abstract

Met een consortium van muziekdocenten die zich gespecialiseerd hebben in ouderen en muziek voerde het lectoraat Lifelong Learning in Music van 2010-2012 onderzoek uit naar het leren bespelen van een instrument op oudere leeftijd. Maar hoe is het om voor het eerst een instrument te leren bespelen in de drukste levensfase in combinatie met kinderen en werk. Linda Hendriks leerde klarinet te spelen in deze levensfase en reflecteerde op de uitkomsten van eerder onderzoek naar muziekbeoefening door volwassenen en de rol van oefening daarbij. Zij relateert deze onderzoeksbevindingen aan haar eigen vertrekpunt en ervaringen. Ze gebruikt hierbij onder meer de uitkomsten van literatuuronderzoek uitgevoerd door Peter Mak naar de versnelling van het uitvoeringstempo voor oudere instrumentalisten, dat deel uitmaakte het lectoraatsonderzoek naar ouderen en muziek.
Original languageDutch
Title of host publicationLifelong Learning in Music in Groningen
Subtitle of host publicationa Liber Amicorum for Peter Mak
Place of PublicationGroningen
PublisherHanzehogeschool Groningen
Pages105-127
ISBN (Print)978-94-91090-05-9
Publication statusPublished - 2016

Cite this

Hendriks, L. (2016). Een instrument (leren) bespelen? Hoe oud je ook bent: oefenen moet je toch! In Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak (pp. 105-127). Groningen: Hanzehogeschool Groningen.
Hendriks, Linda. / Een instrument (leren) bespelen? Hoe oud je ook bent: oefenen moet je toch!. Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak . Groningen : Hanzehogeschool Groningen, 2016. pp. 105-127
@inbook{a5c37fc834d44b098241e9ef66e94d2d,
title = "Een instrument (leren) bespelen? Hoe oud je ook bent: oefenen moet je toch!",
abstract = "Met een consortium van muziekdocenten die zich gespecialiseerd hebben in ouderen en muziek voerde het lectoraat Lifelong Learning in Music van 2010-2012 onderzoek uit naar het leren bespelen van een instrument op oudere leeftijd. Maar hoe is het om voor het eerst een instrument te leren bespelen in de drukste levensfase in combinatie met kinderen en werk. Linda Hendriks leerde klarinet te spelen in deze levensfase en reflecteerde op de uitkomsten van eerder onderzoek naar muziekbeoefening door volwassenen en de rol van oefening daarbij. Zij relateert deze onderzoeksbevindingen aan haar eigen vertrekpunt en ervaringen. Ze gebruikt hierbij onder meer de uitkomsten van literatuuronderzoek uitgevoerd door Peter Mak naar de versnelling van het uitvoeringstempo voor oudere instrumentalisten, dat deel uitmaakte het lectoraatsonderzoek naar ouderen en muziek.",
keywords = "muziekonderwijs, ouderen",
author = "Linda Hendriks",
year = "2016",
language = "Dutch",
isbn = "978-94-91090-05-9",
pages = "105--127",
booktitle = "Lifelong Learning in Music in Groningen",
publisher = "Hanzehogeschool Groningen",

}

Hendriks, L 2016, Een instrument (leren) bespelen? Hoe oud je ook bent: oefenen moet je toch! in Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak . Hanzehogeschool Groningen, Groningen, pp. 105-127.

Een instrument (leren) bespelen? Hoe oud je ook bent: oefenen moet je toch! / Hendriks, Linda.

Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak . Groningen : Hanzehogeschool Groningen, 2016. p. 105-127.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademic

TY - CHAP

T1 - Een instrument (leren) bespelen? Hoe oud je ook bent: oefenen moet je toch!

AU - Hendriks, Linda

PY - 2016

Y1 - 2016

N2 - Met een consortium van muziekdocenten die zich gespecialiseerd hebben in ouderen en muziek voerde het lectoraat Lifelong Learning in Music van 2010-2012 onderzoek uit naar het leren bespelen van een instrument op oudere leeftijd. Maar hoe is het om voor het eerst een instrument te leren bespelen in de drukste levensfase in combinatie met kinderen en werk. Linda Hendriks leerde klarinet te spelen in deze levensfase en reflecteerde op de uitkomsten van eerder onderzoek naar muziekbeoefening door volwassenen en de rol van oefening daarbij. Zij relateert deze onderzoeksbevindingen aan haar eigen vertrekpunt en ervaringen. Ze gebruikt hierbij onder meer de uitkomsten van literatuuronderzoek uitgevoerd door Peter Mak naar de versnelling van het uitvoeringstempo voor oudere instrumentalisten, dat deel uitmaakte het lectoraatsonderzoek naar ouderen en muziek.

AB - Met een consortium van muziekdocenten die zich gespecialiseerd hebben in ouderen en muziek voerde het lectoraat Lifelong Learning in Music van 2010-2012 onderzoek uit naar het leren bespelen van een instrument op oudere leeftijd. Maar hoe is het om voor het eerst een instrument te leren bespelen in de drukste levensfase in combinatie met kinderen en werk. Linda Hendriks leerde klarinet te spelen in deze levensfase en reflecteerde op de uitkomsten van eerder onderzoek naar muziekbeoefening door volwassenen en de rol van oefening daarbij. Zij relateert deze onderzoeksbevindingen aan haar eigen vertrekpunt en ervaringen. Ze gebruikt hierbij onder meer de uitkomsten van literatuuronderzoek uitgevoerd door Peter Mak naar de versnelling van het uitvoeringstempo voor oudere instrumentalisten, dat deel uitmaakte het lectoraatsonderzoek naar ouderen en muziek.

KW - muziekonderwijs

KW - ouderen

M3 - Chapter

SN - 978-94-91090-05-9

SP - 105

EP - 127

BT - Lifelong Learning in Music in Groningen

PB - Hanzehogeschool Groningen

CY - Groningen

ER -

Hendriks L. Een instrument (leren) bespelen? Hoe oud je ook bent: oefenen moet je toch! In Lifelong Learning in Music in Groningen: a Liber Amicorum for Peter Mak . Groningen: Hanzehogeschool Groningen. 2016. p. 105-127