Een eerste kennismaking met onderwaterdrones in Indonesië

Floris Boogaard, Rui de Lima, Daru Setyorini, Martin Beusekom, Christa Nooy, Rutger de Graaf

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

31 Downloads (Pure)

Abstract

In Nederland worden steeds vaker onderwaterdrones ingezet voor aquatische monitoring van ecologie en waterkwaliteit. Het eerste grootschalige nationale onderzoek met aquatische drones werd in 2013 uitgevoerd in het kader van het programma ‘Collaboratorium Klimaat en Weer’ [1] naar de waterkwaliteit onder drijvende woningen door Tauw, DeltaSync en Deltares en de hogescholen van Rotterdam en Groningen, waaruit bleek dat de effecten op o.a. zuurstofgehalte klein waren en het goede ecologische vestigingsplaatsen (o.a. mosselen en schuilplaatsen zijn voor kleine vissen) [2]. Na dit onderzoek hebben twee betrokken lectoren in 2015 het bedrijf INovatieve DYnamische MOnitoring (INDYMO) opgericht om de toepassing van aquatische drones in waterbeheer verder te onderzoeken in nauwe samenwerking met diverse overheden en kennisinstituten. INDYMO verbindt onderzoek, ondernemerschap en onderwijs en heeft vestigingen in YES!Delft en de watercampus in Leeuwarden, die nauw samenwerken met o.a. TU Delft en de hogescholen Groningen, Rotterdam en hogeschool Van Hall Larenstein.
Original languageEnglish
Number of pages10
JournalH2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling
Publication statusPublished - 16 Feb 2017

Fingerprint

monitoring

Cite this

Boogaard, Floris ; de Lima, Rui ; Setyorini, Daru ; Beusekom, Martin ; Nooy, Christa ; de Graaf, Rutger. / Een eerste kennismaking met onderwaterdrones in Indonesië. In: H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling. 2017.
@article{3c20b3ad48da46adb7ab4c77ad1f5eb0,
title = "Een eerste kennismaking met onderwaterdrones in Indonesi{\"e}",
abstract = "In Nederland worden steeds vaker onderwaterdrones ingezet voor aquatische monitoring van ecologie en waterkwaliteit. Het eerste grootschalige nationale onderzoek met aquatische drones werd in 2013 uitgevoerd in het kader van het programma ‘Collaboratorium Klimaat en Weer’ [1] naar de waterkwaliteit onder drijvende woningen door Tauw, DeltaSync en Deltares en de hogescholen van Rotterdam en Groningen, waaruit bleek dat de effecten op o.a. zuurstofgehalte klein waren en het goede ecologische vestigingsplaatsen (o.a. mosselen en schuilplaatsen zijn voor kleine vissen) [2]. Na dit onderzoek hebben twee betrokken lectoren in 2015 het bedrijf INovatieve DYnamische MOnitoring (INDYMO) opgericht om de toepassing van aquatische drones in waterbeheer verder te onderzoeken in nauwe samenwerking met diverse overheden en kennisinstituten. INDYMO verbindt onderzoek, ondernemerschap en onderwijs en heeft vestigingen in YES!Delft en de watercampus in Leeuwarden, die nauw samenwerken met o.a. TU Delft en de hogescholen Groningen, Rotterdam en hogeschool Van Hall Larenstein.",
keywords = "water, watermanagement, waterkwaliteit, kosten, drones",
author = "Floris Boogaard and {de Lima}, Rui and Daru Setyorini and Martin Beusekom and Christa Nooy and {de Graaf}, Rutger",
year = "2017",
month = "2",
day = "16",
language = "English",
journal = "H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling",
issn = "0166-8439",
publisher = "Nijgh",

}

Een eerste kennismaking met onderwaterdrones in Indonesië. / Boogaard, Floris; de Lima, Rui; Setyorini, Daru; Beusekom, Martin; Nooy, Christa; de Graaf, Rutger.

In: H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling, 16.02.2017.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - Een eerste kennismaking met onderwaterdrones in Indonesië

AU - Boogaard, Floris

AU - de Lima, Rui

AU - Setyorini, Daru

AU - Beusekom, Martin

AU - Nooy, Christa

AU - de Graaf, Rutger

PY - 2017/2/16

Y1 - 2017/2/16

N2 - In Nederland worden steeds vaker onderwaterdrones ingezet voor aquatische monitoring van ecologie en waterkwaliteit. Het eerste grootschalige nationale onderzoek met aquatische drones werd in 2013 uitgevoerd in het kader van het programma ‘Collaboratorium Klimaat en Weer’ [1] naar de waterkwaliteit onder drijvende woningen door Tauw, DeltaSync en Deltares en de hogescholen van Rotterdam en Groningen, waaruit bleek dat de effecten op o.a. zuurstofgehalte klein waren en het goede ecologische vestigingsplaatsen (o.a. mosselen en schuilplaatsen zijn voor kleine vissen) [2]. Na dit onderzoek hebben twee betrokken lectoren in 2015 het bedrijf INovatieve DYnamische MOnitoring (INDYMO) opgericht om de toepassing van aquatische drones in waterbeheer verder te onderzoeken in nauwe samenwerking met diverse overheden en kennisinstituten. INDYMO verbindt onderzoek, ondernemerschap en onderwijs en heeft vestigingen in YES!Delft en de watercampus in Leeuwarden, die nauw samenwerken met o.a. TU Delft en de hogescholen Groningen, Rotterdam en hogeschool Van Hall Larenstein.

AB - In Nederland worden steeds vaker onderwaterdrones ingezet voor aquatische monitoring van ecologie en waterkwaliteit. Het eerste grootschalige nationale onderzoek met aquatische drones werd in 2013 uitgevoerd in het kader van het programma ‘Collaboratorium Klimaat en Weer’ [1] naar de waterkwaliteit onder drijvende woningen door Tauw, DeltaSync en Deltares en de hogescholen van Rotterdam en Groningen, waaruit bleek dat de effecten op o.a. zuurstofgehalte klein waren en het goede ecologische vestigingsplaatsen (o.a. mosselen en schuilplaatsen zijn voor kleine vissen) [2]. Na dit onderzoek hebben twee betrokken lectoren in 2015 het bedrijf INovatieve DYnamische MOnitoring (INDYMO) opgericht om de toepassing van aquatische drones in waterbeheer verder te onderzoeken in nauwe samenwerking met diverse overheden en kennisinstituten. INDYMO verbindt onderzoek, ondernemerschap en onderwijs en heeft vestigingen in YES!Delft en de watercampus in Leeuwarden, die nauw samenwerken met o.a. TU Delft en de hogescholen Groningen, Rotterdam en hogeschool Van Hall Larenstein.

KW - water

KW - watermanagement

KW - waterkwaliteit

KW - kosten

KW - drones

M3 - Article

JO - H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling

JF - H2O: tijdschrift voor watervoorziening en afvalwaterbehandeling

SN - 0166-8439

ER -