Een duurzame woonwijk - wat is dat eigenlijk?

Hieke van der Kloet, Frank van Genne

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

In dit artikel worden vier onderzoeken samengebracht die in opdracht van het Kenniscentrum NoorderRuimte en de opleiding Vastgoed &Makelaardij van de Hanzehogeschool zijn uitgevoerd. Elk onderzoek is gericht op het keuzegedrag en de bevindingen van de ondervraagde bewoners van een duurzame wijk in Nederland. De bewoners, hun motieven en hun ervaringen zijn in vier wijken met duurzaamheid als insteek onderzocht, namelijk Morrapark in Drachten, Drielanden in Groningen, de Kersentuin in Utrecht en de Meanderhof in Zwolle. Alle bewoners van de vier geselecteerde wijken hebben een schriftelijkeenquete ontvangen.De resultaten laten zien dat de ene duurzame wijk de andere niet is en dat dit te herleiden is naar verschillen in wat bewoners belangrijk vinden en hoe de wijk daar in hun ogen bij aansluit. Dit mondt uit in twee verschillende bewonersconcepties ten aanzien van de wijk, namelijk een technisch-duurzame of een meer sociaal-duurzame wijk. Bij de conceptie van de technisch-duurzame wijk richt de waardering van de geinteresseerde bewoners (volggroep) zich primair op fysieke kenmerken en ecologische prestaties. Bij de sociaal-duurzame wijk is de conceptie het delen van een gezamenlijke manier van leven vanuit gezamenlijke doelstellingen, namelijk bewust omgaan met elkaar en met het ecosysteem.
Original languageDutch
Pages (from-to)22-26
JournalTijdschrift voor de volkshuisvesting
Issue number3
Publication statusPublished - Jun 2014

Keywords

  Cite this

  @article{c4c6f8237b104f4982668ade08021bbf,
  title = "Een duurzame woonwijk - wat is dat eigenlijk?",
  abstract = "In dit artikel worden vier onderzoeken samengebracht die in opdracht van het Kenniscentrum NoorderRuimte en de opleiding Vastgoed &Makelaardij van de Hanzehogeschool zijn uitgevoerd. Elk onderzoek is gericht op het keuzegedrag en de bevindingen van de ondervraagde bewoners van een duurzame wijk in Nederland. De bewoners, hun motieven en hun ervaringen zijn in vier wijken met duurzaamheid als insteek onderzocht, namelijk Morrapark in Drachten, Drielanden in Groningen, de Kersentuin in Utrecht en de Meanderhof in Zwolle. Alle bewoners van de vier geselecteerde wijken hebben een schriftelijkeenquete ontvangen.De resultaten laten zien dat de ene duurzame wijk de andere niet is en dat dit te herleiden is naar verschillen in wat bewoners belangrijk vinden en hoe de wijk daar in hun ogen bij aansluit. Dit mondt uit in twee verschillende bewonersconcepties ten aanzien van de wijk, namelijk een technisch-duurzame of een meer sociaal-duurzame wijk. Bij de conceptie van de technisch-duurzame wijk richt de waardering van de geinteresseerde bewoners (volggroep) zich primair op fysieke kenmerken en ecologische prestaties. Bij de sociaal-duurzame wijk is de conceptie het delen van een gezamenlijke manier van leven vanuit gezamenlijke doelstellingen, namelijk bewust omgaan met elkaar en met het ecosysteem.",
  keywords = "volkshuisvesting, duurzaamheid",
  author = "{van der Kloet}, Hieke and {van Genne}, Frank",
  year = "2014",
  month = "6",
  language = "Dutch",
  pages = "22--26",
  journal = "Tijdschrift voor de volkshuisvesting",
  issn = "1385-7576",
  publisher = "NIROV",
  number = "3",

  }

  Een duurzame woonwijk - wat is dat eigenlijk? / van der Kloet, Hieke; van Genne, Frank.

  In: Tijdschrift voor de volkshuisvesting, No. 3, 06.2014, p. 22-26.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - Een duurzame woonwijk - wat is dat eigenlijk?

  AU - van der Kloet, Hieke

  AU - van Genne, Frank

  PY - 2014/6

  Y1 - 2014/6

  N2 - In dit artikel worden vier onderzoeken samengebracht die in opdracht van het Kenniscentrum NoorderRuimte en de opleiding Vastgoed &Makelaardij van de Hanzehogeschool zijn uitgevoerd. Elk onderzoek is gericht op het keuzegedrag en de bevindingen van de ondervraagde bewoners van een duurzame wijk in Nederland. De bewoners, hun motieven en hun ervaringen zijn in vier wijken met duurzaamheid als insteek onderzocht, namelijk Morrapark in Drachten, Drielanden in Groningen, de Kersentuin in Utrecht en de Meanderhof in Zwolle. Alle bewoners van de vier geselecteerde wijken hebben een schriftelijkeenquete ontvangen.De resultaten laten zien dat de ene duurzame wijk de andere niet is en dat dit te herleiden is naar verschillen in wat bewoners belangrijk vinden en hoe de wijk daar in hun ogen bij aansluit. Dit mondt uit in twee verschillende bewonersconcepties ten aanzien van de wijk, namelijk een technisch-duurzame of een meer sociaal-duurzame wijk. Bij de conceptie van de technisch-duurzame wijk richt de waardering van de geinteresseerde bewoners (volggroep) zich primair op fysieke kenmerken en ecologische prestaties. Bij de sociaal-duurzame wijk is de conceptie het delen van een gezamenlijke manier van leven vanuit gezamenlijke doelstellingen, namelijk bewust omgaan met elkaar en met het ecosysteem.

  AB - In dit artikel worden vier onderzoeken samengebracht die in opdracht van het Kenniscentrum NoorderRuimte en de opleiding Vastgoed &Makelaardij van de Hanzehogeschool zijn uitgevoerd. Elk onderzoek is gericht op het keuzegedrag en de bevindingen van de ondervraagde bewoners van een duurzame wijk in Nederland. De bewoners, hun motieven en hun ervaringen zijn in vier wijken met duurzaamheid als insteek onderzocht, namelijk Morrapark in Drachten, Drielanden in Groningen, de Kersentuin in Utrecht en de Meanderhof in Zwolle. Alle bewoners van de vier geselecteerde wijken hebben een schriftelijkeenquete ontvangen.De resultaten laten zien dat de ene duurzame wijk de andere niet is en dat dit te herleiden is naar verschillen in wat bewoners belangrijk vinden en hoe de wijk daar in hun ogen bij aansluit. Dit mondt uit in twee verschillende bewonersconcepties ten aanzien van de wijk, namelijk een technisch-duurzame of een meer sociaal-duurzame wijk. Bij de conceptie van de technisch-duurzame wijk richt de waardering van de geinteresseerde bewoners (volggroep) zich primair op fysieke kenmerken en ecologische prestaties. Bij de sociaal-duurzame wijk is de conceptie het delen van een gezamenlijke manier van leven vanuit gezamenlijke doelstellingen, namelijk bewust omgaan met elkaar en met het ecosysteem.

  KW - volkshuisvesting

  KW - duurzaamheid

  M3 - Article

  SP - 22

  EP - 26

  JO - Tijdschrift voor de volkshuisvesting

  JF - Tijdschrift voor de volkshuisvesting

  SN - 1385-7576

  IS - 3

  ER -