Drijvende zonnepanelen en hun effect op de waterkwaliteit

Floris Boogaard, Rutger de Graaf, Rui de Lima, Fen-Yu Lin

Research output: Non-textual formWeb publication/siteProfessional

4 Downloads (Pure)

Abstract

In Nederland drijven steeds meer zonnepanelen op het water. Kennis omtrent het effect op de waterkwaliteit van deze zonneparken is echter beperkt. Praktijkmetingen onder de platforms zijn vaak lastig uit te voeren. Er zijn onderwaterdrones ingezet met sensoren en camera’s. Deze praktijkmetingen zijn nodig ter ondersteuning van vergunningverlening en opstellen van richtlijnen
voor ontwerp, implementatie en beheer van drijvende zonnepanelen om een gezond leefmilieu te handhaven en om de duurzame energietransitie te bevorderen. Op de onderzoekslocatie is geen significante impact gemeten op de kwaliteit van het oppervlaktewater.
Original languageDutch
Publication statusPublished - 5 Dec 2019

Keywords

  • energy
  • solar panels
  • water
  • water quality

Cite this

Boogaard, F. (Author), de Graaf, R. (Author), de Lima, R. (Author), & Lin, F-Y. (Author). (2019). Drijvende zonnepanelen en hun effect op de waterkwaliteit. Web publication/site
Boogaard, Floris (Author) ; de Graaf, Rutger (Author) ; de Lima, Rui (Author) ; Lin, Fen-Yu (Author). / Drijvende zonnepanelen en hun effect op de waterkwaliteit. [Web publication/site].
@misc{090dee91f24843d39ba26f51e07b737b,
title = "Drijvende zonnepanelen en hun effect op de waterkwaliteit",
abstract = "In Nederland drijven steeds meer zonnepanelen op het water. Kennis omtrent het effect op de waterkwaliteit van deze zonneparken is echter beperkt. Praktijkmetingen onder de platforms zijn vaak lastig uit te voeren. Er zijn onderwaterdrones ingezet met sensoren en camera’s. Deze praktijkmetingen zijn nodig ter ondersteuning van vergunningverlening en opstellen van richtlijnenvoor ontwerp, implementatie en beheer van drijvende zonnepanelen om een gezond leefmilieu te handhaven en om de duurzame energietransitie te bevorderen. Op de onderzoekslocatie is geen significante impact gemeten op de kwaliteit van het oppervlaktewater.",
keywords = "energy, solar panels, water, water quality, zonnepanelen, energie, water, waterkwaliteit",
author = "Floris Boogaard and {de Graaf}, Rutger and {de Lima}, Rui and Fen-Yu Lin",
year = "2019",
month = "12",
day = "5",
language = "Dutch",

}

Boogaard, F, de Graaf, R, de Lima, R & Lin, F-Y, Drijvende zonnepanelen en hun effect op de waterkwaliteit, 2019, Web publication/site.
Drijvende zonnepanelen en hun effect op de waterkwaliteit. Boogaard, Floris (Author); de Graaf, Rutger (Author); de Lima, Rui (Author); Lin, Fen-Yu (Author). 2019.

Research output: Non-textual formWeb publication/siteProfessional

TY - ADVS

T1 - Drijvende zonnepanelen en hun effect op de waterkwaliteit

AU - Boogaard, Floris

AU - de Graaf, Rutger

AU - de Lima, Rui

AU - Lin, Fen-Yu

PY - 2019/12/5

Y1 - 2019/12/5

N2 - In Nederland drijven steeds meer zonnepanelen op het water. Kennis omtrent het effect op de waterkwaliteit van deze zonneparken is echter beperkt. Praktijkmetingen onder de platforms zijn vaak lastig uit te voeren. Er zijn onderwaterdrones ingezet met sensoren en camera’s. Deze praktijkmetingen zijn nodig ter ondersteuning van vergunningverlening en opstellen van richtlijnenvoor ontwerp, implementatie en beheer van drijvende zonnepanelen om een gezond leefmilieu te handhaven en om de duurzame energietransitie te bevorderen. Op de onderzoekslocatie is geen significante impact gemeten op de kwaliteit van het oppervlaktewater.

AB - In Nederland drijven steeds meer zonnepanelen op het water. Kennis omtrent het effect op de waterkwaliteit van deze zonneparken is echter beperkt. Praktijkmetingen onder de platforms zijn vaak lastig uit te voeren. Er zijn onderwaterdrones ingezet met sensoren en camera’s. Deze praktijkmetingen zijn nodig ter ondersteuning van vergunningverlening en opstellen van richtlijnenvoor ontwerp, implementatie en beheer van drijvende zonnepanelen om een gezond leefmilieu te handhaven en om de duurzame energietransitie te bevorderen. Op de onderzoekslocatie is geen significante impact gemeten op de kwaliteit van het oppervlaktewater.

KW - energy

KW - solar panels

KW - water

KW - water quality

KW - zonnepanelen

KW - energie

KW - water

KW - waterkwaliteit

UR - https://www.h2owaternetwerk.nl/vakartikelen/het-effect-van-drijvende-zonnepanelen-op-de-waterkwaliteit

M3 - Web publication/site

ER -

Boogaard F (Author), de Graaf R (Author), de Lima R (Author), Lin F-Y (Author). Drijvende zonnepanelen en hun effect op de waterkwaliteit 2019.