De relatie tussen ouders en school: wederzijdse verwachtingen en opvattingen

Research output: Contribution to conferenceOtherOther research output

Abstract

Inmiddels is gemeenzaam bekend dat de onderwijskansen van kinderen toenemen als ouders en school een partnerschap ontwikkelen. Maar hoe leraren dat partnerschap tot stand kunnen brengen, daarover is veel minder bekend. Over die vraag gaat dit symposium. In de eerste deelpresentatie wordt aan de hand van een grootschalig empirisch onderzoek getoond dat vooral de verwachtingen en opvattingen van ouders de taalprestaties van jonge kinderen beïnvloeden. Vervolgens wordt ingegaan op de leerkrachtcompetenties die volgens de onderzoeksliteratuur nodig zijn voor succesvolle samenwerking met ouders. In de derde deelpresentatie wordt ingegaan op de kenmerken van de oudercomponent van Success for all (Rovert Slavin cs) en hoe die component zou kunnen worden vertaald voor en geïmplementeerd in de Nederlandse situatie.
Original languageDutch
Number of pages5
Publication statusPublished - 2015
EventOnderwijs Research Dagen (ORD) 2015: verleidend onderwijsonderzoek - de sleutel naar succes - Leiden, Netherlands
Duration: 17 Jun 201519 Jun 2015
http://www.ord2015.nl/nl/Home

Conference

ConferenceOnderwijs Research Dagen (ORD) 2015
Abbreviated titleORD 2015
CountryNetherlands
CityLeiden
Period17/06/1519/06/15
Internet address

Cite this

Doornenbal, J. (2015). De relatie tussen ouders en school: wederzijdse verwachtingen en opvattingen. Onderwijs Research Dagen (ORD) 2015, Leiden, Netherlands.
Doornenbal, Jeannette. / De relatie tussen ouders en school : wederzijdse verwachtingen en opvattingen. Onderwijs Research Dagen (ORD) 2015, Leiden, Netherlands.5 p.
@conference{7be03786794045e6a3506a0ff052373f,
title = "De relatie tussen ouders en school: wederzijdse verwachtingen en opvattingen",
abstract = "Inmiddels is gemeenzaam bekend dat de onderwijskansen van kinderen toenemen als ouders en school een partnerschap ontwikkelen. Maar hoe leraren dat partnerschap tot stand kunnen brengen, daarover is veel minder bekend. Over die vraag gaat dit symposium. In de eerste deelpresentatie wordt aan de hand van een grootschalig empirisch onderzoek getoond dat vooral de verwachtingen en opvattingen van ouders de taalprestaties van jonge kinderen be{\"i}nvloeden. Vervolgens wordt ingegaan op de leerkrachtcompetenties die volgens de onderzoeksliteratuur nodig zijn voor succesvolle samenwerking met ouders. In de derde deelpresentatie wordt ingegaan op de kenmerken van de oudercomponent van Success for all (Rovert Slavin cs) en hoe die component zou kunnen worden vertaald voor en ge{\"i}mplementeerd in de Nederlandse situatie.",
keywords = "basisonderwijs, ouderbetrokkenheid, taalontwikkeling",
author = "Jeannette Doornenbal",
year = "2015",
language = "Dutch",
note = "Onderwijs Research Dagen (ORD) 2015 : verleidend onderwijsonderzoek - de sleutel naar succes, ORD 2015 ; Conference date: 17-06-2015 Through 19-06-2015",
url = "http://www.ord2015.nl/nl/Home",

}

De relatie tussen ouders en school : wederzijdse verwachtingen en opvattingen. / Doornenbal, Jeannette.

2015. Onderwijs Research Dagen (ORD) 2015, Leiden, Netherlands.

Research output: Contribution to conferenceOtherOther research output

TY - CONF

T1 - De relatie tussen ouders en school

T2 - wederzijdse verwachtingen en opvattingen

AU - Doornenbal, Jeannette

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Inmiddels is gemeenzaam bekend dat de onderwijskansen van kinderen toenemen als ouders en school een partnerschap ontwikkelen. Maar hoe leraren dat partnerschap tot stand kunnen brengen, daarover is veel minder bekend. Over die vraag gaat dit symposium. In de eerste deelpresentatie wordt aan de hand van een grootschalig empirisch onderzoek getoond dat vooral de verwachtingen en opvattingen van ouders de taalprestaties van jonge kinderen beïnvloeden. Vervolgens wordt ingegaan op de leerkrachtcompetenties die volgens de onderzoeksliteratuur nodig zijn voor succesvolle samenwerking met ouders. In de derde deelpresentatie wordt ingegaan op de kenmerken van de oudercomponent van Success for all (Rovert Slavin cs) en hoe die component zou kunnen worden vertaald voor en geïmplementeerd in de Nederlandse situatie.

AB - Inmiddels is gemeenzaam bekend dat de onderwijskansen van kinderen toenemen als ouders en school een partnerschap ontwikkelen. Maar hoe leraren dat partnerschap tot stand kunnen brengen, daarover is veel minder bekend. Over die vraag gaat dit symposium. In de eerste deelpresentatie wordt aan de hand van een grootschalig empirisch onderzoek getoond dat vooral de verwachtingen en opvattingen van ouders de taalprestaties van jonge kinderen beïnvloeden. Vervolgens wordt ingegaan op de leerkrachtcompetenties die volgens de onderzoeksliteratuur nodig zijn voor succesvolle samenwerking met ouders. In de derde deelpresentatie wordt ingegaan op de kenmerken van de oudercomponent van Success for all (Rovert Slavin cs) en hoe die component zou kunnen worden vertaald voor en geïmplementeerd in de Nederlandse situatie.

KW - basisonderwijs

KW - ouderbetrokkenheid

KW - taalontwikkeling

M3 - Other

ER -

Doornenbal J. De relatie tussen ouders en school: wederzijdse verwachtingen en opvattingen. 2015. Onderwijs Research Dagen (ORD) 2015, Leiden, Netherlands.