De relatie tussen hechtingstijl en voorkeur voor adaptatiestrategieën van immigranten: een longitudinaal onderzoek

Jacomijn Hofstra, Jan Pieter van Oudenhoven

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

Abstract

Onderzocht is de relatie tussen hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. Tevens zijn de constructvaliditeit en de stabiliteit van de hechtingsvragenlijst vastgesteld. Vragen over hechting, zelfbeeld en beeld van anderen werden door 177 eerstejaars psychologiestudenten beantwoord. Na tien maanden werd de hechtingsvragenlijst nogmaals afgenomen en werd de houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten gemeten. Angstige gehechtheid bleek samen te hangen met een positieve houding ten opzichte van assimilatie en gepreoccupeerde gehechtheid met een positieve houding ten opzichte van marginalisatie door immigranten. Verder waren de constructvaliditeit en de stabiliteit van de hechtingsvragenlijst redelijk.

Original languageDutch
Title of host publicationJaarboek Sociale Psychologie 2003
EditorsD. Wigboldus, M. Dechesne, E. Gordijn, E. Kluwer
PublisherASPO-pers
Pages133-141
ISBN (Print)9080893919
Publication statusPublished - 2004
Externally publishedYes

Keywords

  Cite this

  Hofstra, J., & van Oudenhoven, J. P. (2004). De relatie tussen hechtingstijl en voorkeur voor adaptatiestrategieën van immigranten: een longitudinaal onderzoek. In D. Wigboldus, M. Dechesne, E. Gordijn, & E. Kluwer (Eds.), Jaarboek Sociale Psychologie 2003 (pp. 133-141). ASPO-pers.
  Hofstra, Jacomijn ; van Oudenhoven, Jan Pieter . / De relatie tussen hechtingstijl en voorkeur voor adaptatiestrategieën van immigranten: een longitudinaal onderzoek. Jaarboek Sociale Psychologie 2003. editor / D. Wigboldus ; M. Dechesne ; E. Gordijn ; E. Kluwer. ASPO-pers, 2004. pp. 133-141
  @inbook{c63ab09959664c43911fd4aeed425e20,
  title = "De relatie tussen hechtingstijl en voorkeur voor adaptatiestrategie{\"e}n van immigranten: een longitudinaal onderzoek",
  abstract = "Onderzocht is de relatie tussen hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategie{\"e}n van immigranten. Tevens zijn de constructvaliditeit en de stabiliteit van de hechtingsvragenlijst vastgesteld. Vragen over hechting, zelfbeeld en beeld van anderen werden door 177 eerstejaars psychologiestudenten beantwoord. Na tien maanden werd de hechtingsvragenlijst nogmaals afgenomen en werd de houding ten opzichte van adaptatiestrategie{\"e}n van immigranten gemeten. Angstige gehechtheid bleek samen te hangen met een positieve houding ten opzichte van assimilatie en gepreoccupeerde gehechtheid met een positieve houding ten opzichte van marginalisatie door immigranten. Verder waren de constructvaliditeit en de stabiliteit van de hechtingsvragenlijst redelijk.",
  keywords = "immigratie, adaptatie, psychologisch, hechting",
  author = "Jacomijn Hofstra and {van Oudenhoven}, {Jan Pieter}",
  year = "2004",
  language = "Dutch",
  isbn = "9080893919",
  pages = "133--141",
  editor = "D. Wigboldus and M. Dechesne and E. Gordijn and E. Kluwer",
  booktitle = "Jaarboek Sociale Psychologie 2003",
  publisher = "ASPO-pers",

  }

  Hofstra, J & van Oudenhoven, JP 2004, De relatie tussen hechtingstijl en voorkeur voor adaptatiestrategieën van immigranten: een longitudinaal onderzoek. in D Wigboldus, M Dechesne, E Gordijn & E Kluwer (eds), Jaarboek Sociale Psychologie 2003. ASPO-pers, pp. 133-141.

  De relatie tussen hechtingstijl en voorkeur voor adaptatiestrategieën van immigranten: een longitudinaal onderzoek. / Hofstra, Jacomijn; van Oudenhoven, Jan Pieter .

  Jaarboek Sociale Psychologie 2003. ed. / D. Wigboldus; M. Dechesne; E. Gordijn; E. Kluwer. ASPO-pers, 2004. p. 133-141.

  Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingChapterAcademicpeer-review

  TY - CHAP

  T1 - De relatie tussen hechtingstijl en voorkeur voor adaptatiestrategieën van immigranten: een longitudinaal onderzoek

  AU - Hofstra, Jacomijn

  AU - van Oudenhoven, Jan Pieter

  PY - 2004

  Y1 - 2004

  N2 - Onderzocht is de relatie tussen hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. Tevens zijn de constructvaliditeit en de stabiliteit van de hechtingsvragenlijst vastgesteld. Vragen over hechting, zelfbeeld en beeld van anderen werden door 177 eerstejaars psychologiestudenten beantwoord. Na tien maanden werd de hechtingsvragenlijst nogmaals afgenomen en werd de houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten gemeten. Angstige gehechtheid bleek samen te hangen met een positieve houding ten opzichte van assimilatie en gepreoccupeerde gehechtheid met een positieve houding ten opzichte van marginalisatie door immigranten. Verder waren de constructvaliditeit en de stabiliteit van de hechtingsvragenlijst redelijk.

  AB - Onderzocht is de relatie tussen hechtingstijl en houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten. Tevens zijn de constructvaliditeit en de stabiliteit van de hechtingsvragenlijst vastgesteld. Vragen over hechting, zelfbeeld en beeld van anderen werden door 177 eerstejaars psychologiestudenten beantwoord. Na tien maanden werd de hechtingsvragenlijst nogmaals afgenomen en werd de houding ten opzichte van adaptatiestrategieën van immigranten gemeten. Angstige gehechtheid bleek samen te hangen met een positieve houding ten opzichte van assimilatie en gepreoccupeerde gehechtheid met een positieve houding ten opzichte van marginalisatie door immigranten. Verder waren de constructvaliditeit en de stabiliteit van de hechtingsvragenlijst redelijk.

  KW - immigratie

  KW - adaptatie, psychologisch

  KW - hechting

  M3 - Chapter

  SN - 9080893919

  SP - 133

  EP - 141

  BT - Jaarboek Sociale Psychologie 2003

  A2 - Wigboldus, D.

  A2 - Dechesne, M.

  A2 - Gordijn, E.

  A2 - Kluwer, E.

  PB - ASPO-pers

  ER -

  Hofstra J, van Oudenhoven JP. De relatie tussen hechtingstijl en voorkeur voor adaptatiestrategieën van immigranten: een longitudinaal onderzoek. In Wigboldus D, Dechesne M, Gordijn E, Kluwer E, editors, Jaarboek Sociale Psychologie 2003. ASPO-pers. 2004. p. 133-141