De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg

Karel Jan Alsem, Erik Jan Kostelijk

Research output: Book/ReportReportProfessional

60 Downloads (Pure)

Abstract

Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de onderscheidendheid van kernwaarden van zorgorganisaties.Door middel van een vragenlijst die eind 2011 is ingevuld door 161 zorginstellingen uit diverse zorgsectoren is inzicht verkregen nb in welke kernwaarden zorginstellingen zelf wensen uit te dragen. De opgegeven waarden zijn gekoppeld aan het door Kostelijk ontwikkelde Waardenkompas: een overzicht van 11 hoofddimensies waarlangs ondernemingen waarden formuleren. Uit deze koppeling blijkt dat twee hoofddimensies dominant terugkomen in de gekozen zorgwaarden: ‘zorg voor elkaar’ en ‘professionaliteit ‘. Deze worden door respectievelijk 70 en 60% van de zorgorganisaties gekozen. Dit betekent dat er gemiddeld genomen weinig onderscheid is in de waarden die zorginstellingen willen uitdragen. Tevens blijkt uit het Waardenkompas dat deze twee specifieke dimensies onderling weinig consistent zijn: ze zijn in de ogen van stakeholders lastig te combineren en dragen daarmee niet bij aan een heldere positionering.
Zorgorganisaties zouden zich meer als onderscheidend merk moeten neerzetten
teneinde in de dynamiek van de huidige zorgmarkt, goede relaties met stakeholders te kunnen opbouwen. Het in dit rapport gepresenteerde Zorgwaardenkompas kan behulpzaam zijn in het kiezen van onderscheidende merkwaarden.
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages44
Publication statusPublished - Aug 2013

Publication series

NameMarklinq Publicaties
PublisherMarklinq
No.2
ISSN (Electronic)2214-9597

Keywords

  Cite this

  Alsem, K. J., & Kostelijk, E. J. (2013). De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg. (Marklinq Publicaties; No. 2). Hanzehogeschool Groningen.
  Alsem, Karel Jan ; Kostelijk, Erik Jan. / De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg. Hanzehogeschool Groningen, 2013. 44 p. (Marklinq Publicaties; 2).
  @book{03836a8d07b14a76a3586dbc8ed437a4,
  title = "De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg",
  abstract = "Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de onderscheidendheid van kernwaarden van zorgorganisaties.Door middel van een vragenlijst die eind 2011 is ingevuld door 161 zorginstellingen uit diverse zorgsectoren is inzicht verkregen nb in welke kernwaarden zorginstellingen zelf wensen uit te dragen. De opgegeven waarden zijn gekoppeld aan het door Kostelijk ontwikkelde Waardenkompas: een overzicht van 11 hoofddimensies waarlangs ondernemingen waarden formuleren. Uit deze koppeling blijkt dat twee hoofddimensies dominant terugkomen in de gekozen zorgwaarden: ‘zorg voor elkaar’ en ‘professionaliteit ‘. Deze worden door respectievelijk 70 en 60{\%} van de zorgorganisaties gekozen. Dit betekent dat er gemiddeld genomen weinig onderscheid is in de waarden die zorginstellingen willen uitdragen. Tevens blijkt uit het Waardenkompas dat deze twee specifieke dimensies onderling weinig consistent zijn: ze zijn in de ogen van stakeholders lastig te combineren en dragen daarmee niet bij aan een heldere positionering.Zorgorganisaties zouden zich meer als onderscheidend merk moeten neerzettenteneinde in de dynamiek van de huidige zorgmarkt, goede relaties met stakeholders te kunnen opbouwen. Het in dit rapport gepresenteerde Zorgwaardenkompas kan behulpzaam zijn in het kiezen van onderscheidende merkwaarden.",
  keywords = "zorgsector, kernwaarden, professionaliteit, marketing",
  author = "Alsem, {Karel Jan} and Kostelijk, {Erik Jan}",
  year = "2013",
  month = "8",
  language = "Dutch",
  series = "Marklinq Publicaties",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",
  number = "2",

  }

  Alsem, KJ & Kostelijk, EJ 2013, De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg. Marklinq Publicaties, no. 2, Hanzehogeschool Groningen.

  De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg. / Alsem, Karel Jan; Kostelijk, Erik Jan.

  Hanzehogeschool Groningen, 2013. 44 p. (Marklinq Publicaties; No. 2).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg

  AU - Alsem, Karel Jan

  AU - Kostelijk, Erik Jan

  PY - 2013/8

  Y1 - 2013/8

  N2 - Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de onderscheidendheid van kernwaarden van zorgorganisaties.Door middel van een vragenlijst die eind 2011 is ingevuld door 161 zorginstellingen uit diverse zorgsectoren is inzicht verkregen nb in welke kernwaarden zorginstellingen zelf wensen uit te dragen. De opgegeven waarden zijn gekoppeld aan het door Kostelijk ontwikkelde Waardenkompas: een overzicht van 11 hoofddimensies waarlangs ondernemingen waarden formuleren. Uit deze koppeling blijkt dat twee hoofddimensies dominant terugkomen in de gekozen zorgwaarden: ‘zorg voor elkaar’ en ‘professionaliteit ‘. Deze worden door respectievelijk 70 en 60% van de zorgorganisaties gekozen. Dit betekent dat er gemiddeld genomen weinig onderscheid is in de waarden die zorginstellingen willen uitdragen. Tevens blijkt uit het Waardenkompas dat deze twee specifieke dimensies onderling weinig consistent zijn: ze zijn in de ogen van stakeholders lastig te combineren en dragen daarmee niet bij aan een heldere positionering.Zorgorganisaties zouden zich meer als onderscheidend merk moeten neerzettenteneinde in de dynamiek van de huidige zorgmarkt, goede relaties met stakeholders te kunnen opbouwen. Het in dit rapport gepresenteerde Zorgwaardenkompas kan behulpzaam zijn in het kiezen van onderscheidende merkwaarden.

  AB - Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de onderscheidendheid van kernwaarden van zorgorganisaties.Door middel van een vragenlijst die eind 2011 is ingevuld door 161 zorginstellingen uit diverse zorgsectoren is inzicht verkregen nb in welke kernwaarden zorginstellingen zelf wensen uit te dragen. De opgegeven waarden zijn gekoppeld aan het door Kostelijk ontwikkelde Waardenkompas: een overzicht van 11 hoofddimensies waarlangs ondernemingen waarden formuleren. Uit deze koppeling blijkt dat twee hoofddimensies dominant terugkomen in de gekozen zorgwaarden: ‘zorg voor elkaar’ en ‘professionaliteit ‘. Deze worden door respectievelijk 70 en 60% van de zorgorganisaties gekozen. Dit betekent dat er gemiddeld genomen weinig onderscheid is in de waarden die zorginstellingen willen uitdragen. Tevens blijkt uit het Waardenkompas dat deze twee specifieke dimensies onderling weinig consistent zijn: ze zijn in de ogen van stakeholders lastig te combineren en dragen daarmee niet bij aan een heldere positionering.Zorgorganisaties zouden zich meer als onderscheidend merk moeten neerzettenteneinde in de dynamiek van de huidige zorgmarkt, goede relaties met stakeholders te kunnen opbouwen. Het in dit rapport gepresenteerde Zorgwaardenkompas kan behulpzaam zijn in het kiezen van onderscheidende merkwaarden.

  KW - zorgsector

  KW - kernwaarden

  KW - professionaliteit

  KW - marketing

  M3 - Report

  T3 - Marklinq Publicaties

  BT - De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  ER -

  Alsem KJ, Kostelijk EJ. De onderscheidendheid van merkwaarden in de zorg. Hanzehogeschool Groningen, 2013. 44 p. (Marklinq Publicaties; 2).