De onbewuste pianist

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Voor de pianist en docent kan meer kennis van het brein van nut zijn. Traditionele leermethoden zijn vaak op verouderde psychologische modellen gebaseerd. Het brein wordt tegenwoordig als een ‘voorspeller’ gezien. Perceptie is de uitkomst van de voorspelling en de sensorische input. Beweging wordt aangestuurd door de voorspelling van de sensorische uitkomsten van de beweging. Behalve bewuste perceptie, beschikken wij ook over onbewuste perceptie waar de motoriek gebruik van maakt. Deze twee soorten perceptie zijn gelieerd aan twee soorten leren: procedural en declarative . Het muziekonderwijs houdt zich vooral met bewuste perceptie en expliciete kennis bezig, terwijl de motoriek juist gebruik maakt van onbewuste perceptie en impliciete, procedural kennis. Kennis van de neurowetenschap houdt de klassieke muziek een spiegel voor.
Original languageDutch
Article number6
Pages (from-to)54-59
JournalPiano bulletin
Volume35
Issue number2
Publication statusPublished - 1 Sep 2017
EventEPTA Nationaal Congres - Akoesticum, Ede, Netherlands
Duration: 25 Nov 201726 Nov 2017
Conference number: 27
https://www.eptanederland.nl/congres-2017/

Cite this

Harris, R. (2017). De onbewuste pianist. Piano bulletin, 35(2), 54-59. [6].
Harris, Robert. / De onbewuste pianist. In: Piano bulletin. 2017 ; Vol. 35, No. 2. pp. 54-59.
@article{7c975f310c9049fdb3307323e569177f,
title = "De onbewuste pianist",
abstract = "Voor de pianist en docent kan meer kennis van het brein van nut zijn. Traditionele leermethoden zijn vaak op verouderde psychologische modellen gebaseerd. Het brein wordt tegenwoordig als een ‘voorspeller’ gezien. Perceptie is de uitkomst van de voorspelling en de sensorische input. Beweging wordt aangestuurd door de voorspelling van de sensorische uitkomsten van de beweging. Behalve bewuste perceptie, beschikken wij ook over onbewuste perceptie waar de motoriek gebruik van maakt. Deze twee soorten perceptie zijn gelieerd aan twee soorten leren: procedural en declarative . Het muziekonderwijs houdt zich vooral met bewuste perceptie en expliciete kennis bezig, terwijl de motoriek juist gebruik maakt van onbewuste perceptie en impliciete, procedural kennis. Kennis van de neurowetenschap houdt de klassieke muziek een spiegel voor.",
keywords = "pianisten, neurowetenschappen, onbewuste perceptie, menselijk brein",
author = "Robert Harris",
year = "2017",
month = "9",
day = "1",
language = "Dutch",
volume = "35",
pages = "54--59",
journal = "Piano bulletin",
issn = "0920-0983",
publisher = "EPTA Nederland",
number = "2",

}

Harris, R 2017, 'De onbewuste pianist', Piano bulletin, vol. 35, no. 2, 6, pp. 54-59.

De onbewuste pianist. / Harris, Robert.

In: Piano bulletin, Vol. 35, No. 2, 6, 01.09.2017, p. 54-59.

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

TY - JOUR

T1 - De onbewuste pianist

AU - Harris, Robert

PY - 2017/9/1

Y1 - 2017/9/1

N2 - Voor de pianist en docent kan meer kennis van het brein van nut zijn. Traditionele leermethoden zijn vaak op verouderde psychologische modellen gebaseerd. Het brein wordt tegenwoordig als een ‘voorspeller’ gezien. Perceptie is de uitkomst van de voorspelling en de sensorische input. Beweging wordt aangestuurd door de voorspelling van de sensorische uitkomsten van de beweging. Behalve bewuste perceptie, beschikken wij ook over onbewuste perceptie waar de motoriek gebruik van maakt. Deze twee soorten perceptie zijn gelieerd aan twee soorten leren: procedural en declarative . Het muziekonderwijs houdt zich vooral met bewuste perceptie en expliciete kennis bezig, terwijl de motoriek juist gebruik maakt van onbewuste perceptie en impliciete, procedural kennis. Kennis van de neurowetenschap houdt de klassieke muziek een spiegel voor.

AB - Voor de pianist en docent kan meer kennis van het brein van nut zijn. Traditionele leermethoden zijn vaak op verouderde psychologische modellen gebaseerd. Het brein wordt tegenwoordig als een ‘voorspeller’ gezien. Perceptie is de uitkomst van de voorspelling en de sensorische input. Beweging wordt aangestuurd door de voorspelling van de sensorische uitkomsten van de beweging. Behalve bewuste perceptie, beschikken wij ook over onbewuste perceptie waar de motoriek gebruik van maakt. Deze twee soorten perceptie zijn gelieerd aan twee soorten leren: procedural en declarative . Het muziekonderwijs houdt zich vooral met bewuste perceptie en expliciete kennis bezig, terwijl de motoriek juist gebruik maakt van onbewuste perceptie en impliciete, procedural kennis. Kennis van de neurowetenschap houdt de klassieke muziek een spiegel voor.

KW - pianisten

KW - neurowetenschappen

KW - onbewuste perceptie

KW - menselijk brein

M3 - Article

VL - 35

SP - 54

EP - 59

JO - Piano bulletin

JF - Piano bulletin

SN - 0920-0983

IS - 2

M1 - 6

ER -

Harris R. De onbewuste pianist. Piano bulletin. 2017 Sep 1;35(2):54-59. 6.