De moderne sociotechniek als theoretische onderbouwing van Lean

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  234 Downloads (Pure)

  Abstract

  Lean is een ontwerptheorie op zoek naar een theoretische onderbouwing. In deze bijdrage laat de auteur zien dat de Moderne Sociotechniek (MST), zoals ontwikkeld door Ulbo de Sitter, kan dienen als een dergelijke theoretische onderbouwing. De overeenkomsten zijn dus groter dan menigeen, inclusief De Sitter zelf, denkt. Daarnaast wijst hij ook op verschillen. Zo is het de verdienste van De Sitter, dat hij het vraagstuk van de lerende organisatie als een structuurvraagstuk geherformuleerd heeft. En het is de verdienste van Lean dat ze de rol van standaarden en routines in dit leerproces geherwaardeerd heeft.
  Original languageDutch
  Pages (from-to)96-115
  JournalM & O
  Volume65
  Issue number2
  Publication statusPublished - Mar 2011

  Keywords

   Cite this

   @article{ce1a773a8df54f33b4e27b88dc686acb,
   title = "De moderne sociotechniek als theoretische onderbouwing van Lean",
   abstract = "Lean is een ontwerptheorie op zoek naar een theoretische onderbouwing. In deze bijdrage laat de auteur zien dat de Moderne Sociotechniek (MST), zoals ontwikkeld door Ulbo de Sitter, kan dienen als een dergelijke theoretische onderbouwing. De overeenkomsten zijn dus groter dan menigeen, inclusief De Sitter zelf, denkt. Daarnaast wijst hij ook op verschillen. Zo is het de verdienste van De Sitter, dat hij het vraagstuk van de lerende organisatie als een structuurvraagstuk geherformuleerd heeft. En het is de verdienste van Lean dat ze de rol van standaarden en routines in dit leerproces geherwaardeerd heeft.",
   keywords = "sociotechniek, organisatiekunde, structuuranalyse",
   author = "Jac Christis",
   year = "2011",
   month = "3",
   language = "Dutch",
   volume = "65",
   pages = "96--115",
   journal = "M & O",
   issn = "0165-1722",
   publisher = "Vakmedianet",
   number = "2",

   }

   De moderne sociotechniek als theoretische onderbouwing van Lean. / Christis, Jac.

   In: M & O, Vol. 65, No. 2, 03.2011, p. 96-115.

   Research output: Contribution to journalArticleProfessional

   TY - JOUR

   T1 - De moderne sociotechniek als theoretische onderbouwing van Lean

   AU - Christis, Jac

   PY - 2011/3

   Y1 - 2011/3

   N2 - Lean is een ontwerptheorie op zoek naar een theoretische onderbouwing. In deze bijdrage laat de auteur zien dat de Moderne Sociotechniek (MST), zoals ontwikkeld door Ulbo de Sitter, kan dienen als een dergelijke theoretische onderbouwing. De overeenkomsten zijn dus groter dan menigeen, inclusief De Sitter zelf, denkt. Daarnaast wijst hij ook op verschillen. Zo is het de verdienste van De Sitter, dat hij het vraagstuk van de lerende organisatie als een structuurvraagstuk geherformuleerd heeft. En het is de verdienste van Lean dat ze de rol van standaarden en routines in dit leerproces geherwaardeerd heeft.

   AB - Lean is een ontwerptheorie op zoek naar een theoretische onderbouwing. In deze bijdrage laat de auteur zien dat de Moderne Sociotechniek (MST), zoals ontwikkeld door Ulbo de Sitter, kan dienen als een dergelijke theoretische onderbouwing. De overeenkomsten zijn dus groter dan menigeen, inclusief De Sitter zelf, denkt. Daarnaast wijst hij ook op verschillen. Zo is het de verdienste van De Sitter, dat hij het vraagstuk van de lerende organisatie als een structuurvraagstuk geherformuleerd heeft. En het is de verdienste van Lean dat ze de rol van standaarden en routines in dit leerproces geherwaardeerd heeft.

   KW - sociotechniek

   KW - organisatiekunde

   KW - structuuranalyse

   M3 - Article

   VL - 65

   SP - 96

   EP - 115

   JO - M & O

   JF - M & O

   SN - 0165-1722

   IS - 2

   ER -