De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland

Research output: Book/ReportReportProfessional

46 Downloads (Pure)

Abstract

Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de marketinggerichtheid van ondernemingen in Noord-Nederland. Door middel van een vragenlijst die eind 2012 is ingevuld door 337 bedrijven en organisaties is inzicht verkregen in de mate van aandacht die Noord-Nederlandse ondernemingen schenken aan zaken als klantgerichtheid, merkreputatie, concurrentie, sociale media en innovatie. Het blijkt
dat circa de helft van de bedrijven geen aparte functie marketing heeft ingevuld. Tevens blijken grote ondernemingen aan vrijwel alle marketingdimensies meer aandacht te schenken dan kleinere bedrijven. Verder zijn verschillen waarneembaar tussen het type organisatie en de aanwezigheid van een marketingfunctionaris. Productiebedrijven hebben in meerderheid een marketeer in dienst, terwijl in de
retailsector slechts 38% zo’n functionaris heeft. Een opvallende uitkomst omdat retailers juist meer marktgericht zeggen te zijn. Omdat in Noord-Nederland relatief veel MKB vertegenwoordigd is, lijkt de aandacht voor marketing bij Noord-Nederlandse bedrijven dan ook relatief laag.
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages38
Publication statusPublished - Aug 2013

Publication series

NameMarklinq Publicaties
PublisherMarklinq
No.1
ISSN (Electronic)2214-9597

Cite this

Alsem, K. J., & van Leer, F. (2013). De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. (Marklinq Publicaties; No. 1). Hanzehogeschool Groningen.
Alsem, Karel Jan ; van Leer, Frits. / De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. Hanzehogeschool Groningen, 2013. 38 p. (Marklinq Publicaties; 1).
@book{8e577b620d744c3292adabf00e96e319,
title = "De marketingori{\"e}ntatie van bedrijven in Noord-Nederland",
abstract = "Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de marketinggerichtheid van ondernemingen in Noord-Nederland. Door middel van een vragenlijst die eind 2012 is ingevuld door 337 bedrijven en organisaties is inzicht verkregen in de mate van aandacht die Noord-Nederlandse ondernemingen schenken aan zaken als klantgerichtheid, merkreputatie, concurrentie, sociale media en innovatie. Het blijktdat circa de helft van de bedrijven geen aparte functie marketing heeft ingevuld. Tevens blijken grote ondernemingen aan vrijwel alle marketingdimensies meer aandacht te schenken dan kleinere bedrijven. Verder zijn verschillen waarneembaar tussen het type organisatie en de aanwezigheid van een marketingfunctionaris. Productiebedrijven hebben in meerderheid een marketeer in dienst, terwijl in deretailsector slechts 38{\%} zo’n functionaris heeft. Een opvallende uitkomst omdat retailers juist meer marktgericht zeggen te zijn. Omdat in Noord-Nederland relatief veel MKB vertegenwoordigd is, lijkt de aandacht voor marketing bij Noord-Nederlandse bedrijven dan ook relatief laag.",
keywords = "ondernemingen, marketing, klantgerichtheid, noord-nederland, mkb, merken, concurrentie, sociale media, innovatie",
author = "Alsem, {Karel Jan} and {van Leer}, Frits",
year = "2013",
month = "8",
language = "Dutch",
series = "Marklinq Publicaties",
publisher = "Hanzehogeschool Groningen",
number = "1",

}

Alsem, KJ & van Leer, F 2013, De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. Marklinq Publicaties, no. 1, Hanzehogeschool Groningen.

De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. / Alsem, Karel Jan; van Leer, Frits.

Hanzehogeschool Groningen, 2013. 38 p. (Marklinq Publicaties; No. 1).

Research output: Book/ReportReportProfessional

TY - BOOK

T1 - De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland

AU - Alsem, Karel Jan

AU - van Leer, Frits

PY - 2013/8

Y1 - 2013/8

N2 - Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de marketinggerichtheid van ondernemingen in Noord-Nederland. Door middel van een vragenlijst die eind 2012 is ingevuld door 337 bedrijven en organisaties is inzicht verkregen in de mate van aandacht die Noord-Nederlandse ondernemingen schenken aan zaken als klantgerichtheid, merkreputatie, concurrentie, sociale media en innovatie. Het blijktdat circa de helft van de bedrijven geen aparte functie marketing heeft ingevuld. Tevens blijken grote ondernemingen aan vrijwel alle marketingdimensies meer aandacht te schenken dan kleinere bedrijven. Verder zijn verschillen waarneembaar tussen het type organisatie en de aanwezigheid van een marketingfunctionaris. Productiebedrijven hebben in meerderheid een marketeer in dienst, terwijl in deretailsector slechts 38% zo’n functionaris heeft. Een opvallende uitkomst omdat retailers juist meer marktgericht zeggen te zijn. Omdat in Noord-Nederland relatief veel MKB vertegenwoordigd is, lijkt de aandacht voor marketing bij Noord-Nederlandse bedrijven dan ook relatief laag.

AB - Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de marketinggerichtheid van ondernemingen in Noord-Nederland. Door middel van een vragenlijst die eind 2012 is ingevuld door 337 bedrijven en organisaties is inzicht verkregen in de mate van aandacht die Noord-Nederlandse ondernemingen schenken aan zaken als klantgerichtheid, merkreputatie, concurrentie, sociale media en innovatie. Het blijktdat circa de helft van de bedrijven geen aparte functie marketing heeft ingevuld. Tevens blijken grote ondernemingen aan vrijwel alle marketingdimensies meer aandacht te schenken dan kleinere bedrijven. Verder zijn verschillen waarneembaar tussen het type organisatie en de aanwezigheid van een marketingfunctionaris. Productiebedrijven hebben in meerderheid een marketeer in dienst, terwijl in deretailsector slechts 38% zo’n functionaris heeft. Een opvallende uitkomst omdat retailers juist meer marktgericht zeggen te zijn. Omdat in Noord-Nederland relatief veel MKB vertegenwoordigd is, lijkt de aandacht voor marketing bij Noord-Nederlandse bedrijven dan ook relatief laag.

KW - ondernemingen

KW - marketing

KW - klantgerichtheid

KW - noord-nederland

KW - mkb

KW - merken

KW - concurrentie

KW - sociale media

KW - innovatie

UR - http://marklinq.hanze.nl/

M3 - Report

T3 - Marklinq Publicaties

BT - De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland

PB - Hanzehogeschool Groningen

ER -

Alsem KJ, van Leer F. De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. Hanzehogeschool Groningen, 2013. 38 p. (Marklinq Publicaties; 1).