De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland

Research output: Book/ReportReportProfessional

37 Downloads (Pure)

Abstract

Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de marketinggerichtheid van ondernemingen in Noord-Nederland. Door middel van een vragenlijst die eind 2012 is ingevuld door 337 bedrijven en organisaties is inzicht verkregen in de mate van aandacht die Noord-Nederlandse ondernemingen schenken aan zaken als klantgerichtheid, merkreputatie, concurrentie, sociale media en innovatie. Het blijkt
dat circa de helft van de bedrijven geen aparte functie marketing heeft ingevuld. Tevens blijken grote ondernemingen aan vrijwel alle marketingdimensies meer aandacht te schenken dan kleinere bedrijven. Verder zijn verschillen waarneembaar tussen het type organisatie en de aanwezigheid van een marketingfunctionaris. Productiebedrijven hebben in meerderheid een marketeer in dienst, terwijl in de
retailsector slechts 38% zo’n functionaris heeft. Een opvallende uitkomst omdat retailers juist meer marktgericht zeggen te zijn. Omdat in Noord-Nederland relatief veel MKB vertegenwoordigd is, lijkt de aandacht voor marketing bij Noord-Nederlandse bedrijven dan ook relatief laag.
Original languageDutch
PublisherHanzehogeschool Groningen
Number of pages38
Publication statusPublished - Aug 2013

Publication series

NameMarklinq Publicaties
PublisherMarklinq
No.1
ISSN (Electronic)2214-9597

Keywords

  Cite this

  Alsem, K. J., & van Leer, F. (2013). De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. (Marklinq Publicaties; No. 1). Hanzehogeschool Groningen.
  Alsem, Karel Jan ; van Leer, Frits. / De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. Hanzehogeschool Groningen, 2013. 38 p. (Marklinq Publicaties; 1).
  @book{8e577b620d744c3292adabf00e96e319,
  title = "De marketingori{\"e}ntatie van bedrijven in Noord-Nederland",
  abstract = "Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de marketinggerichtheid van ondernemingen in Noord-Nederland. Door middel van een vragenlijst die eind 2012 is ingevuld door 337 bedrijven en organisaties is inzicht verkregen in de mate van aandacht die Noord-Nederlandse ondernemingen schenken aan zaken als klantgerichtheid, merkreputatie, concurrentie, sociale media en innovatie. Het blijktdat circa de helft van de bedrijven geen aparte functie marketing heeft ingevuld. Tevens blijken grote ondernemingen aan vrijwel alle marketingdimensies meer aandacht te schenken dan kleinere bedrijven. Verder zijn verschillen waarneembaar tussen het type organisatie en de aanwezigheid van een marketingfunctionaris. Productiebedrijven hebben in meerderheid een marketeer in dienst, terwijl in deretailsector slechts 38{\%} zo’n functionaris heeft. Een opvallende uitkomst omdat retailers juist meer marktgericht zeggen te zijn. Omdat in Noord-Nederland relatief veel MKB vertegenwoordigd is, lijkt de aandacht voor marketing bij Noord-Nederlandse bedrijven dan ook relatief laag.",
  keywords = "ondernemingen, marketing, klantgerichtheid, noord-nederland, mkb, merken, concurrentie, sociale media, innovatie",
  author = "Alsem, {Karel Jan} and {van Leer}, Frits",
  year = "2013",
  month = "8",
  language = "Dutch",
  series = "Marklinq Publicaties",
  publisher = "Hanzehogeschool Groningen",
  number = "1",

  }

  Alsem, KJ & van Leer, F 2013, De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. Marklinq Publicaties, no. 1, Hanzehogeschool Groningen.

  De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. / Alsem, Karel Jan; van Leer, Frits.

  Hanzehogeschool Groningen, 2013. 38 p. (Marklinq Publicaties; No. 1).

  Research output: Book/ReportReportProfessional

  TY - BOOK

  T1 - De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland

  AU - Alsem, Karel Jan

  AU - van Leer, Frits

  PY - 2013/8

  Y1 - 2013/8

  N2 - Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de marketinggerichtheid van ondernemingen in Noord-Nederland. Door middel van een vragenlijst die eind 2012 is ingevuld door 337 bedrijven en organisaties is inzicht verkregen in de mate van aandacht die Noord-Nederlandse ondernemingen schenken aan zaken als klantgerichtheid, merkreputatie, concurrentie, sociale media en innovatie. Het blijktdat circa de helft van de bedrijven geen aparte functie marketing heeft ingevuld. Tevens blijken grote ondernemingen aan vrijwel alle marketingdimensies meer aandacht te schenken dan kleinere bedrijven. Verder zijn verschillen waarneembaar tussen het type organisatie en de aanwezigheid van een marketingfunctionaris. Productiebedrijven hebben in meerderheid een marketeer in dienst, terwijl in deretailsector slechts 38% zo’n functionaris heeft. Een opvallende uitkomst omdat retailers juist meer marktgericht zeggen te zijn. Omdat in Noord-Nederland relatief veel MKB vertegenwoordigd is, lijkt de aandacht voor marketing bij Noord-Nederlandse bedrijven dan ook relatief laag.

  AB - Dit rapport beschrijft de resultaten van een onderzoek naar de marketinggerichtheid van ondernemingen in Noord-Nederland. Door middel van een vragenlijst die eind 2012 is ingevuld door 337 bedrijven en organisaties is inzicht verkregen in de mate van aandacht die Noord-Nederlandse ondernemingen schenken aan zaken als klantgerichtheid, merkreputatie, concurrentie, sociale media en innovatie. Het blijktdat circa de helft van de bedrijven geen aparte functie marketing heeft ingevuld. Tevens blijken grote ondernemingen aan vrijwel alle marketingdimensies meer aandacht te schenken dan kleinere bedrijven. Verder zijn verschillen waarneembaar tussen het type organisatie en de aanwezigheid van een marketingfunctionaris. Productiebedrijven hebben in meerderheid een marketeer in dienst, terwijl in deretailsector slechts 38% zo’n functionaris heeft. Een opvallende uitkomst omdat retailers juist meer marktgericht zeggen te zijn. Omdat in Noord-Nederland relatief veel MKB vertegenwoordigd is, lijkt de aandacht voor marketing bij Noord-Nederlandse bedrijven dan ook relatief laag.

  KW - ondernemingen

  KW - marketing

  KW - klantgerichtheid

  KW - noord-nederland

  KW - mkb

  KW - merken

  KW - concurrentie

  KW - sociale media

  KW - innovatie

  UR - http://marklinq.hanze.nl/

  M3 - Report

  T3 - Marklinq Publicaties

  BT - De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland

  PB - Hanzehogeschool Groningen

  ER -

  Alsem KJ, van Leer F. De marketingoriëntatie van bedrijven in Noord-Nederland. Hanzehogeschool Groningen, 2013. 38 p. (Marklinq Publicaties; 1).