De kerk van de toekomst: zal er nog gezongen worden

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

Abstract

Het zingen van liederen maakt ons menselijk, net als het vermogen om op muziek te dansen en het begrijpen van muzieksyntax. Iedereen is muzikaal d.w.z. iedereen kan meezingen, melodieën herkennen, en op muziek. Zingen leer je alleen door het te doen. Dat heeft te maken met de integratie van perceptie en motoriek in het brein. De consumptiecultuur heeft tot gevolg dat wij meer luisteren en minder zingen. Wij moeten ons evenveel zorgen maken om het teloorgaan van het zingen als om de klimaatsverandering. Hoewel de minister geld beschikbaar stelt om het muziekonderwijs te verbeteren, zal alleen het formele leren daarmee geholpen zijn. Het informeel leren is belangrijker. De kerk is bij uitstek de plaats om te leren zingen. Het gebruik van beamers en het bekijken van YouTube opnames in de kerk zal het zingen niet bevorderen.
Original languageDutch
Pages (from-to)32-35
JournalMuziek & liturgie
Volume85
Issue number3
Publication statusPublished - 1 Jun 2016

Keywords

  Cite this

  @article{5a22c4cbbd9449f29b1b020905e073dd,
  title = "De kerk van de toekomst: zal er nog gezongen worden",
  abstract = "Het zingen van liederen maakt ons menselijk, net als het vermogen om op muziek te dansen en het begrijpen van muzieksyntax. Iedereen is muzikaal d.w.z. iedereen kan meezingen, melodie{\"e}n herkennen, en op muziek. Zingen leer je alleen door het te doen. Dat heeft te maken met de integratie van perceptie en motoriek in het brein. De consumptiecultuur heeft tot gevolg dat wij meer luisteren en minder zingen. Wij moeten ons evenveel zorgen maken om het teloorgaan van het zingen als om de klimaatsverandering. Hoewel de minister geld beschikbaar stelt om het muziekonderwijs te verbeteren, zal alleen het formele leren daarmee geholpen zijn. Het informeel leren is belangrijker. De kerk is bij uitstek de plaats om te leren zingen. Het gebruik van beamers en het bekijken van YouTube opnames in de kerk zal het zingen niet bevorderen.",
  keywords = "kerkmuziek , liturgie, zingen",
  author = "Robert Harris",
  year = "2016",
  month = "6",
  day = "1",
  language = "Dutch",
  volume = "85",
  pages = "32--35",
  journal = "Muziek & liturgie",
  issn = "1569-416X",
  publisher = "GOV Vereniging van Kerkmusici",
  number = "3",

  }

  De kerk van de toekomst : zal er nog gezongen worden. / Harris, Robert.

  In: Muziek & liturgie, Vol. 85, No. 3, 01.06.2016, p. 32-35.

  Research output: Contribution to journalArticleProfessional

  TY - JOUR

  T1 - De kerk van de toekomst

  T2 - zal er nog gezongen worden

  AU - Harris, Robert

  PY - 2016/6/1

  Y1 - 2016/6/1

  N2 - Het zingen van liederen maakt ons menselijk, net als het vermogen om op muziek te dansen en het begrijpen van muzieksyntax. Iedereen is muzikaal d.w.z. iedereen kan meezingen, melodieën herkennen, en op muziek. Zingen leer je alleen door het te doen. Dat heeft te maken met de integratie van perceptie en motoriek in het brein. De consumptiecultuur heeft tot gevolg dat wij meer luisteren en minder zingen. Wij moeten ons evenveel zorgen maken om het teloorgaan van het zingen als om de klimaatsverandering. Hoewel de minister geld beschikbaar stelt om het muziekonderwijs te verbeteren, zal alleen het formele leren daarmee geholpen zijn. Het informeel leren is belangrijker. De kerk is bij uitstek de plaats om te leren zingen. Het gebruik van beamers en het bekijken van YouTube opnames in de kerk zal het zingen niet bevorderen.

  AB - Het zingen van liederen maakt ons menselijk, net als het vermogen om op muziek te dansen en het begrijpen van muzieksyntax. Iedereen is muzikaal d.w.z. iedereen kan meezingen, melodieën herkennen, en op muziek. Zingen leer je alleen door het te doen. Dat heeft te maken met de integratie van perceptie en motoriek in het brein. De consumptiecultuur heeft tot gevolg dat wij meer luisteren en minder zingen. Wij moeten ons evenveel zorgen maken om het teloorgaan van het zingen als om de klimaatsverandering. Hoewel de minister geld beschikbaar stelt om het muziekonderwijs te verbeteren, zal alleen het formele leren daarmee geholpen zijn. Het informeel leren is belangrijker. De kerk is bij uitstek de plaats om te leren zingen. Het gebruik van beamers en het bekijken van YouTube opnames in de kerk zal het zingen niet bevorderen.

  KW - kerkmuziek

  KW - liturgie

  KW - zingen

  M3 - Article

  VL - 85

  SP - 32

  EP - 35

  JO - Muziek & liturgie

  JF - Muziek & liturgie

  SN - 1569-416X

  IS - 3

  ER -