De duurzame controller neemt leiding in een traditie naar maatschappelijk verantwoord ondernemen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

87 Downloads (Pure)

Abstract

Steeds meer dringt het besef door dat er geen andere weg meer is dan duurzaam ondernemen. Organisaties die dit inzien streven naar meer dan al- leen nanciële winstmaximalisatie: er moet ook winst worden gecreëerd voor de mens, samenleving en milieu. Als de MVO-ambities meer zijn dan window-dressing, dan moet die winst hard aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als duurzaamheid wordt verankerd in de strategische kaders en vast onderdeel is van de planning & control- cyclus. Daarmee ligt MVO op het bord van de controller. In deze bijdrage wordt ge- schetst welke instrumenten de controller kan gebruiken om het leiderschap in MVO op zich te nemen.
Original languageDutch
Pages (from-to)181-188
JournalMaandblad voor accountancy en bedrijfseconomie
Volume89
Issue number5
Publication statusPublished - 2015

Keywords

  Cite this

  @article{ad7fa538fc694cfcb50c0d69547aaafe,
  title = "De duurzame controller neemt leiding in een traditie naar maatschappelijk verantwoord ondernemen",
  abstract = "Steeds meer dringt het besef door dat er geen andere weg meer is dan duurzaam ondernemen. Organisaties die dit inzien streven naar meer dan al- leen nanci{\"e}le winstmaximalisatie: er moet ook winst worden gecre{\"e}erd voor de mens, samenleving en milieu. Als de MVO-ambities meer zijn dan window-dressing, dan moet die winst hard aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als duurzaamheid wordt verankerd in de strategische kaders en vast onderdeel is van de planning & control- cyclus. Daarmee ligt MVO op het bord van de controller. In deze bijdrage wordt ge- schetst welke instrumenten de controller kan gebruiken om het leiderschap in MVO op zich te nemen.",
  keywords = "accountancy, mvo, duurzaamheid",
  author = "{Boersma-de Jong}, {Margreet F.}",
  year = "2015",
  language = "Dutch",
  volume = "89",
  pages = "181--188",
  journal = "Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie",
  issn = "0924-6304",
  number = "5",

  }

  TY - JOUR

  T1 - De duurzame controller neemt leiding in een traditie naar maatschappelijk verantwoord ondernemen

  AU - Boersma-de Jong, Margreet F.

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - Steeds meer dringt het besef door dat er geen andere weg meer is dan duurzaam ondernemen. Organisaties die dit inzien streven naar meer dan al- leen nanciële winstmaximalisatie: er moet ook winst worden gecreëerd voor de mens, samenleving en milieu. Als de MVO-ambities meer zijn dan window-dressing, dan moet die winst hard aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als duurzaamheid wordt verankerd in de strategische kaders en vast onderdeel is van de planning & control- cyclus. Daarmee ligt MVO op het bord van de controller. In deze bijdrage wordt ge- schetst welke instrumenten de controller kan gebruiken om het leiderschap in MVO op zich te nemen.

  AB - Steeds meer dringt het besef door dat er geen andere weg meer is dan duurzaam ondernemen. Organisaties die dit inzien streven naar meer dan al- leen nanciële winstmaximalisatie: er moet ook winst worden gecreëerd voor de mens, samenleving en milieu. Als de MVO-ambities meer zijn dan window-dressing, dan moet die winst hard aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als duurzaamheid wordt verankerd in de strategische kaders en vast onderdeel is van de planning & control- cyclus. Daarmee ligt MVO op het bord van de controller. In deze bijdrage wordt ge- schetst welke instrumenten de controller kan gebruiken om het leiderschap in MVO op zich te nemen.

  KW - accountancy

  KW - mvo

  KW - duurzaamheid

  M3 - Article

  VL - 89

  SP - 181

  EP - 188

  JO - Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie

  JF - Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie

  SN - 0924-6304

  IS - 5

  ER -