De duurzame controller neemt leiding in een traditie naar maatschappelijk verantwoord ondernemen

Research output: Contribution to journalArticleProfessional

110 Downloads (Pure)

Abstract

Steeds meer dringt het besef door dat er geen andere weg meer is dan duurzaam ondernemen. Organisaties die dit inzien streven naar meer dan al- leen nanciële winstmaximalisatie: er moet ook winst worden gecreëerd voor de mens, samenleving en milieu. Als de MVO-ambities meer zijn dan window-dressing, dan moet die winst hard aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als duurzaamheid wordt verankerd in de strategische kaders en vast onderdeel is van de planning & control- cyclus. Daarmee ligt MVO op het bord van de controller. In deze bijdrage wordt ge- schetst welke instrumenten de controller kan gebruiken om het leiderschap in MVO op zich te nemen.
Original languageDutch
Pages (from-to)181-188
JournalMaandblad voor accountancy en bedrijfseconomie
Volume89
Issue number5
Publication statusPublished - 2015

Cite this

@article{ad7fa538fc694cfcb50c0d69547aaafe,
title = "De duurzame controller neemt leiding in een traditie naar maatschappelijk verantwoord ondernemen",
abstract = "Steeds meer dringt het besef door dat er geen andere weg meer is dan duurzaam ondernemen. Organisaties die dit inzien streven naar meer dan al- leen nanci{\"e}le winstmaximalisatie: er moet ook winst worden gecre{\"e}erd voor de mens, samenleving en milieu. Als de MVO-ambities meer zijn dan window-dressing, dan moet die winst hard aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als duurzaamheid wordt verankerd in de strategische kaders en vast onderdeel is van de planning & control- cyclus. Daarmee ligt MVO op het bord van de controller. In deze bijdrage wordt ge- schetst welke instrumenten de controller kan gebruiken om het leiderschap in MVO op zich te nemen.",
keywords = "accountancy, mvo, duurzaamheid",
author = "{Boersma-de Jong}, {Margreet F.}",
year = "2015",
language = "Dutch",
volume = "89",
pages = "181--188",
journal = "Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie",
issn = "0924-6304",
number = "5",

}

TY - JOUR

T1 - De duurzame controller neemt leiding in een traditie naar maatschappelijk verantwoord ondernemen

AU - Boersma-de Jong, Margreet F.

PY - 2015

Y1 - 2015

N2 - Steeds meer dringt het besef door dat er geen andere weg meer is dan duurzaam ondernemen. Organisaties die dit inzien streven naar meer dan al- leen nanciële winstmaximalisatie: er moet ook winst worden gecreëerd voor de mens, samenleving en milieu. Als de MVO-ambities meer zijn dan window-dressing, dan moet die winst hard aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als duurzaamheid wordt verankerd in de strategische kaders en vast onderdeel is van de planning & control- cyclus. Daarmee ligt MVO op het bord van de controller. In deze bijdrage wordt ge- schetst welke instrumenten de controller kan gebruiken om het leiderschap in MVO op zich te nemen.

AB - Steeds meer dringt het besef door dat er geen andere weg meer is dan duurzaam ondernemen. Organisaties die dit inzien streven naar meer dan al- leen nanciële winstmaximalisatie: er moet ook winst worden gecreëerd voor de mens, samenleving en milieu. Als de MVO-ambities meer zijn dan window-dressing, dan moet die winst hard aantoonbaar zijn. Dat kan alleen als duurzaamheid wordt verankerd in de strategische kaders en vast onderdeel is van de planning & control- cyclus. Daarmee ligt MVO op het bord van de controller. In deze bijdrage wordt ge- schetst welke instrumenten de controller kan gebruiken om het leiderschap in MVO op zich te nemen.

KW - accountancy

KW - mvo

KW - duurzaamheid

M3 - Article

VL - 89

SP - 181

EP - 188

JO - Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie

JF - Maandblad voor accountancy en bedrijfseconomie

SN - 0924-6304

IS - 5

ER -