Co-creatie en creativiteit, sleutelbegrippen voor innovatie

Anne Nigten

Research output: Contribution to conferencePaperOther research output

65 Downloads (Pure)

Abstract

In dit artikel (en keynote) schetst Nigten enkele grote veranderingen in onze samenleving en dagelijks leven en hoe dit samenhangt met onze kijk op techniek. Zij signaleert een verschuiving van techniek gestuurde innovatie naar innovatie door en met de eindgebruiker en hoe dit zich verhoudt tot technisch onderwijs. Vervolgens vergelijkt Nigten het procesverloop van grote sociale maatschappelijke innovaties met innovatie trajecten zoals we die kennen op het gebied van producten of diensten. Grote sociale innovatie trajecten vragen, net als radicale product- en diensteninnovaties, om andere organisatiemodellen dan het model waarin een product steeds verder verfijnd of verbeterd wordt. Om ons heen zien we dat de ROC opleidingen en de Hogescholen, moeite hebben met snel schakelen. De grote organisaties, de instituten hebben meestal niet de armslag om risico, een belangrijk aspect van innovatie, te nemen. Desondanks is het van groot belang dat de studenten toekomstbestendig onderwijs krijgen. Aan de hand van innovatie projecten van The Patching Zone, een transdisciplinair innovatie laboratorium in Rotterdam en het lectoraat PI aan de Hanze Hogeschool wordt er in dit artikel nader in gegaan op bruikbare innovatie modellen voor het technisch onderwijs. Hiervoor hanteert Nigten twee sleutelbegrippen: co-creatie en creativiteit en hoe deze die naadloos op elkaar aan kunnen sluiten.
Original languageDutch
Number of pages8
Publication statusPublished - 2015
EventNIOC congres 2015: Creativiteit & ICT - Academie Creatieve Technologie, Enschede, Netherlands
Duration: 23 Apr 201524 Apr 2015
http://www.nioc.nl/archief/2015/index.html

Conference

ConferenceNIOC congres 2015
Abbreviated titleNIOC 2015
CountryNetherlands
CityEnschede
Period23/04/1524/04/15
Internet address

Keywords

  Cite this

  Nigten, A. (2015). Co-creatie en creativiteit, sleutelbegrippen voor innovatie. Paper presented at NIOC congres 2015, Enschede, Netherlands.
  Nigten, Anne. / Co-creatie en creativiteit, sleutelbegrippen voor innovatie. Paper presented at NIOC congres 2015, Enschede, Netherlands.8 p.
  @conference{788b09feb5bb4c96b5e8a48c7173f0c6,
  title = "Co-creatie en creativiteit, sleutelbegrippen voor innovatie",
  abstract = "In dit artikel (en keynote) schetst Nigten enkele grote veranderingen in onze samenleving en dagelijks leven en hoe dit samenhangt met onze kijk op techniek. Zij signaleert een verschuiving van techniek gestuurde innovatie naar innovatie door en met de eindgebruiker en hoe dit zich verhoudt tot technisch onderwijs. Vervolgens vergelijkt Nigten het procesverloop van grote sociale maatschappelijke innovaties met innovatie trajecten zoals we die kennen op het gebied van producten of diensten. Grote sociale innovatie trajecten vragen, net als radicale product- en diensteninnovaties, om andere organisatiemodellen dan het model waarin een product steeds verder verfijnd of verbeterd wordt. Om ons heen zien we dat de ROC opleidingen en de Hogescholen, moeite hebben met snel schakelen. De grote organisaties, de instituten hebben meestal niet de armslag om risico, een belangrijk aspect van innovatie, te nemen. Desondanks is het van groot belang dat de studenten toekomstbestendig onderwijs krijgen. Aan de hand van innovatie projecten van The Patching Zone, een transdisciplinair innovatie laboratorium in Rotterdam en het lectoraat PI aan de Hanze Hogeschool wordt er in dit artikel nader in gegaan op bruikbare innovatie modellen voor het technisch onderwijs. Hiervoor hanteert Nigten twee sleutelbegrippen: co-creatie en creativiteit en hoe deze die naadloos op elkaar aan kunnen sluiten.",
  keywords = "kunst, design, techniek, creativiteit, samenleving",
  author = "Anne Nigten",
  year = "2015",
  language = "Dutch",
  note = "NIOC congres 2015 : Creativiteit & ICT, NIOC 2015 ; Conference date: 23-04-2015 Through 24-04-2015",
  url = "http://www.nioc.nl/archief/2015/index.html",

  }

  Nigten, A 2015, 'Co-creatie en creativiteit, sleutelbegrippen voor innovatie' Paper presented at, Enschede, Netherlands, 23/04/15 - 24/04/15, .

  Co-creatie en creativiteit, sleutelbegrippen voor innovatie. / Nigten, Anne.

  2015. Paper presented at NIOC congres 2015, Enschede, Netherlands.

  Research output: Contribution to conferencePaperOther research output

  TY - CONF

  T1 - Co-creatie en creativiteit, sleutelbegrippen voor innovatie

  AU - Nigten, Anne

  PY - 2015

  Y1 - 2015

  N2 - In dit artikel (en keynote) schetst Nigten enkele grote veranderingen in onze samenleving en dagelijks leven en hoe dit samenhangt met onze kijk op techniek. Zij signaleert een verschuiving van techniek gestuurde innovatie naar innovatie door en met de eindgebruiker en hoe dit zich verhoudt tot technisch onderwijs. Vervolgens vergelijkt Nigten het procesverloop van grote sociale maatschappelijke innovaties met innovatie trajecten zoals we die kennen op het gebied van producten of diensten. Grote sociale innovatie trajecten vragen, net als radicale product- en diensteninnovaties, om andere organisatiemodellen dan het model waarin een product steeds verder verfijnd of verbeterd wordt. Om ons heen zien we dat de ROC opleidingen en de Hogescholen, moeite hebben met snel schakelen. De grote organisaties, de instituten hebben meestal niet de armslag om risico, een belangrijk aspect van innovatie, te nemen. Desondanks is het van groot belang dat de studenten toekomstbestendig onderwijs krijgen. Aan de hand van innovatie projecten van The Patching Zone, een transdisciplinair innovatie laboratorium in Rotterdam en het lectoraat PI aan de Hanze Hogeschool wordt er in dit artikel nader in gegaan op bruikbare innovatie modellen voor het technisch onderwijs. Hiervoor hanteert Nigten twee sleutelbegrippen: co-creatie en creativiteit en hoe deze die naadloos op elkaar aan kunnen sluiten.

  AB - In dit artikel (en keynote) schetst Nigten enkele grote veranderingen in onze samenleving en dagelijks leven en hoe dit samenhangt met onze kijk op techniek. Zij signaleert een verschuiving van techniek gestuurde innovatie naar innovatie door en met de eindgebruiker en hoe dit zich verhoudt tot technisch onderwijs. Vervolgens vergelijkt Nigten het procesverloop van grote sociale maatschappelijke innovaties met innovatie trajecten zoals we die kennen op het gebied van producten of diensten. Grote sociale innovatie trajecten vragen, net als radicale product- en diensteninnovaties, om andere organisatiemodellen dan het model waarin een product steeds verder verfijnd of verbeterd wordt. Om ons heen zien we dat de ROC opleidingen en de Hogescholen, moeite hebben met snel schakelen. De grote organisaties, de instituten hebben meestal niet de armslag om risico, een belangrijk aspect van innovatie, te nemen. Desondanks is het van groot belang dat de studenten toekomstbestendig onderwijs krijgen. Aan de hand van innovatie projecten van The Patching Zone, een transdisciplinair innovatie laboratorium in Rotterdam en het lectoraat PI aan de Hanze Hogeschool wordt er in dit artikel nader in gegaan op bruikbare innovatie modellen voor het technisch onderwijs. Hiervoor hanteert Nigten twee sleutelbegrippen: co-creatie en creativiteit en hoe deze die naadloos op elkaar aan kunnen sluiten.

  KW - kunst

  KW - design

  KW - techniek

  KW - creativiteit

  KW - samenleving

  M3 - Paper

  ER -

  Nigten A. Co-creatie en creativiteit, sleutelbegrippen voor innovatie. 2015. Paper presented at NIOC congres 2015, Enschede, Netherlands.